search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 16:25
MENU CLOSE

Η Τουρκία, οι πρόσφυγες και η προπαγάνδα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1881
10-09-2015
10.09.2015 15:13
pod_1009_030_cmyk.jpg

Ένα από τα θέματα που «καίνε» την επικαιρότητα είναι το προσφυγικό, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν καθημερινά να περάσουν από την «κόλαση» του πολέμου στον ευρωπαϊκό «παράδεισο». 

 
Ένα από τα θέματα που «καίνε» την επικαιρότητα είναι το προσφυγικό, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν καθημερινά να περάσουν από την «κόλαση» του πολέμου στον ευρωπαϊκό «παράδεισο». Δυστυχώς όμως, όπως όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό, έτσι και το προσφυγικό, εκτός από αντικείμενο προεκλογικών κομματικών αντιπαραθέσεων (όπου ακούγονται βαριές κουβέντες…), τυγχάνει προπαγανδιστικής μεταχείρισης από διεθνή media και μάλιστα σε βάρος της χώρας μας.
 
Τρανό παράδειγμα η Τουρκία που, όπως είναι γνωστό, δεν τα πάει και πολύ καλά με τα ζητήματα ελευθεριών του Τύπου… Μόλις χθες, χρήστες του Twitter κατήγγειλαν πως η τουρκική κυβέρνηση «έριξε» το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, προφανώς σε μία προσπάθεια να μειωθεί η διάχυση των εικόνων που δείχνουν Τούρκους εθνικιστές να ασκούν βία κατά Κούρδων.
 
Ως συνέχεια αυτής της νοοτροπίας, έρχονται αρκετά δημοσιεύματα από παραδοσιακούς συμμάχους της γειτονικής χώρας (την αρχή έκαναν «Daily Mail» και CNN) που εγκωμιάζουν τους χειρισμούς της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες, κάνοντας ουσιαστικά το άσπρο… μαύρο αφού, σύμφωνα με αυτούς, οι Τούρκοι σώζουν τους μετανάστες και οι Έλληνες τους πνίγουν και τους σκοτώνουν! 
 
Πάρτε για παράδειγμα το προχθεσινό δημοσίευμα της «Daily Mail» που αναφέρει ότι μασκοφόροι ένοπλοι από τις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής κάνουν πλιάτσικο σε μετανάστες. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η «Daily Mail», αυτοί οι «πειρατές» ληστεύουν τους μετανάστες και μετά ανοίγουν μία τρύπα στο σκάφος τους και τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.
 
Το CNN, από την άλλη, έσπευσε σε σχετικό ρεπορτάζ να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο… φιλάνθρωπο πρόσωπο της Τουρκίας, που προσπαθεί καθημερινά να σώσει όσο περισσότερους πρόσφυγες μπορεί. Στο άρθρο γίνεται λόγος για το έργο μιας ομάδας εθελοντών από το Bodrum, που μαζί με το Λιμενικό προσπαθεί να διασώσει όσους πρόσφυγες μπορεί, αποκρύπτοντας ότι εκεί δρα ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα δουλεμπόρων. Όλως περιέργως όμως, γίνεται λόγος και για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν διασώσει περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες τους τελευταίους 9 μήνες!!!
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πίσω από αυτήν την εκστρατεία κρύβεται η τουρκική κυβέρνηση, η οποία με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δείξει ότι τα χέρια της είναι «καθαρά» όσον αφορά τους πρόσφυγες, αλλά και πως αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στο Αιγαίο, εν αντιθέσει με τους Έλληνες. Περίεργες ιστορίες σε περίεργους καιρούς…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 16:24