search
ΠΕΜΠΤΗ 21.08.2025 20:40
MENU CLOSE

Politico: Το ελληνικό Mission Impossible

23.10.2015 09:22
Politico: Το ελληνικό Mission Impossible    - Media

Ο Αϊνστάιν περιέγραψε την παράνοια ως μία διαδικασία που κάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα αναμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, γράφει το Politico σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα.

 

Ο Αϊνστάιν περιέγραψε την παράνοια ως μία διαδικασία που κάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα αναμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, γράφει το Politico σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Αυτή είναι η παγίδα που θέλει να αποφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς κινητοποιεί μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για να προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα.

Από το 2011 μέχρι το 2014 η Task Force δαπάνησε χιλιάδες ώρες για να βοηθήσει την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μετά από 5 χρόνια μνημονίων και προγραμμάτων διάσωσης ακόμη δεν έχουμε τίποτα» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μετείχε στην Task Force.

Σε αυτό το πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ταυτόχρονα να δίνουν την αίσθηση ότι έχουν αναλάβει ή «έχουν καταλάβει τη χώρα» γράφει το περιοδικό.

Με επικεφαλής τον έμπειρο Ολλανδό Maarten Verwey, ήταν μέλος και στη διάσωση της Κύπρου, η νέα ομάδα θέλει να κρατήσει πιο χαμηλό προφίλ από την Task Force. Κατά το άρθρο, ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να πετύχουν στο έργο τους οι 10-15 εμπειρογνώμονες της Κομισιόν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόθεσή του να συνεργαστεί.

Αυτό είναι ένα ανοικτό ερώτημα. Και τούτο διότι είχε νωπές ακόμη οι υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τη νίκη του στις εκλογές του Iανουαρίου, να καταργήσει τη λιτότητα. Ο Ολλανδός διπλωμάτης, δηλώνει: «Είμαι ανήσυχος διότι το σταθερό μήνυμα του Τσίπρα είναι ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Αυτό δεν ακούγεται και πολύ πειστικό. Σε οποιαδήποτε επιχείρηση χρειάζεται η δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου για να παραχθεί ένα έργο».

Το περιοδικό μίλησε με 8 από τα μέλη της task force, τα οποία δεν είναι τόσο αισιόδοξα για το αποτέλεσμα που θα έχει το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Είναι πολύ πιθανό ότι η αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος να είναι μικρή, λέει ένα από τα μέλη της task force, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού, πολιτικής ηγεσίας της ομάδας αλλά και έλλειψη δέσμευσης από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Το περιοδικό αναφέρεται στα δομικά προβλήματα της Ελλάδας. Η προφανής αδυναμία είσπραξης των φόρων βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών δυσχερειών στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου τίθεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την επιβολή των μεταρρυθμίσεων.

Η φοροδιαφυγή είναι βαθύ πρόβλημα στη χώρα και η task force έφερε ειδικούς που είχαν επιτυχία σε χώρες με ανάλογα προβλήματα. Αλλά οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι η κατακερματισμένη προσέγγιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Ακόμη ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων είναι ο ανταγωνισμός με το ΔΝΤ για την παροχή συμβουλών.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι περισσότερο ιδεολογική, παρά πρακτική λέει μέλος της πρώην Task Force.

Επίσης προσθέτει το περιοδικό οι Έλληνες, αντιμετώπισαν εχθρικά την Task Force, είναι χαρακτηριστικό ότι Έλληνας αναρχικός έκαψε το 2012 το αυτοκίνητο της γυναίκας του Reichenbach στο Βερολίνο και ο ίδιος κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα είχε πέντε σωματοφύλακες γύρω του.

Ακόμη και το πλούσιο βιογραφικό του Reichenbach δεν ήταν ικανό να αποτρέψει το γεγονός της περιθωριοποίησης της Task Force από την πιο υψηλού κύρους Τρόικα και ακολουθήθηκαν παράλληλες πορείες λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτή τη φορά πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσανατολισμού, που εμποδίσει το συμβουλευτικό ρόλο της ομάδας. Η Task Force επέβλεπε 110 διαφορετικές ομάδες εργασίας σε 12 περιοχές μεταρρυθμίσεων.

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα επικεντρώνει τη βοήθεια σε πιο περιορισμένο αριθμό τομέων συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής διοίκησης. Κανένα από αυτά τα θέματα όμως, δεν θα βοηθήσουν την Επιτροπή να λύσει το μεγάλο πρόβλημα, όπως λέει ο Ολλανδός de Bruijn, με χαρακτηριστική ευθύτητα, με το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είναι άσχημα οργανωμένο, δεν υπάρχουν υπάλληλοι με κατάλληλα προσόντα και έχουν ακόμη δομή του προηγούμενου αιώνα. «Η Ελλάδα δεν έχει μία σύγχρονη γραφειοκρατική δομή όπως η Ευρώπη» καταλήγει ο Ολλανδός αξιωματούχος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 21.08.2025 20:40