search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Θησαυρίζει από τις πωλήσεις όπλων η Γαλλία – Πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, ξεπέρασε τη Γερμανία

17.12.2015 14:43
Θησαυρίζει από τις πωλήσεις όπλων η Γαλλία - Πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, ξεπέρασε τη Γερμανία - Media

Τις καλύτερες επιδόσεις 15ετίας στις εξαγωγές με 8 δισ. το 2014, διπλασιασμός το 2015 και χρυσοφόρα ντιλ όσο τα εύφλεκτα μέτωπα, όπως αυτό της Μ. Ανατολής, αυξάνονται 

Μέσα στην οικονομική κρίση, την τζιχαντιστική τρομοκρατία, αλλά και τις πολεμικές φλόγες στην Μ. Ανατολή η Γαλλία αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο πωλητή όπλων στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το 2014 ακόμα και την πρωτοπόρο μέχρι πέρυσι Γερμανία.

Τα τρελά γαλλικά κέρδη από πωλήσεις οπλικών συστημάτων κι αεροσκαφών, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα ανέβουν κι άλλο το 2015, ενώ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, την πιο ενεργή συμμετοχή των Γάλλων στον πόλεμο της Συρίας, αλλά και τις αυξημένες εξοπλιστικές ανάγκες στην Μ. Ανατολή, κι όχι μόνο, θα εκτοξευτούν.

Το 2014 ήταν η χρονιά με την καλύτερη επίδοση την τελευταία 15ετία για την γαλλική αμυντική βιομηχανία, με άνοδο της τάξης του 18%. Οι επίσημες στατιστικές της γαλλικής κυβέρνησης δείχνουν πωλήσεις αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο προηγούμενο έτος.

Φέτος, όμως, κι όταν “κλείσει το ταμείο” για το 2015, το ποσό αναμένεται να είναι αστρονομικό. Σύμφωνα δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο κανάλι BFM TV “το 2015 θα παρουσιαστούν κέρδη από τις γαλλικές πωλήσεις όπλων άνω των 15 δισ. ευρώ”, δηλαδή σχεδόν 100% πάνω. Αναμφισβήτητα πρόκειται περί ιστορικού ρεκόρ. 

Η Γερμανία στο δεδομένο τάιμινγκ βλέπει την πλάτη των Γάλλων, που είναι πια στην πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές.  

Οι Γάλλοι είναι πλέον οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω μέχρι και την πανίσχυρη Γερμανία. Ακόμη και η πολυσυζητημένη ακύρωση του συμβολαίου πώλησης δυο πολεμικών πλοίων Μιστράλ στους Ρώσους, αξίας 1 δισ., που θα προκαλούσε μαύρη τρύπα για κάθε άλλη χώρα – εξαγωγέα όπλων, δεν κατάφερε να πλήξει τις γαλλικές πολεμικές εξαγωγές.

Όταν, μάλιστα, χάλασε το ντιλ με τους Ρώσους ο Ολάντ βρισκόταν στην Αίγυπτο όπου ήδη δυο εβδομάδες πριν είχαν παραδοθεί δυο από τα συνολικά 24 τζετ Rafale που είχε παραγγείλει η Αίγυπτος, μια συμφωνία πολλαπλάσιας αξίας του συμβολαίου με τους Ρώσους.

Σε όλη την διάρκεια του 2015, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας και αξιωματούχοι τρίβουν τα χέρια τους και οργώνουν τον κόσμο, ειδικά σε εύφλεκτες περιοχές και γειτονικές τους χώρες, κλείνοντας ντιλ για χρυσοφόρες πωλήσεις οπλικών συστημάτων.

Μόνο τον Μάιο, το Κατάρ παρήγγειλε από τους Γάλλους 24 Rafale, με συμφωνία στα 7 δισ. δολάρια, ενώ η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει κι εκείνη επίσημη παραγγελία για ακόμα περισσότερα. Τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε δέκα διαφορετικά συμβόλαια με γαλλικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για 23 ελικόπτερα Airbus H145.

Ο διεθνής σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας Μπενουά Γκομίς, που έχει εργαστεί και για το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, έχει τονίσει ότι το γαλλικό κράτος έχει ρόλο – κλειδί σε αυτά τα ντιλ. Η κυβέρνηση ενεπλάκη σε αυτές τις πωλήσεις πιο ενεργά απ’ ότι κυβερνήσεις πολλών άλλων χωρών. Ο Ολάντ, άλλωστε, έπρεπε να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να τονώσει την οικονομία  και να μειώσει την ανεργία.

Το γαλλικό κράτος είναι ο κύριος μέτοχος με 63% του ναυπηγικού ομίλου DCNS που εξασφάλισε πριν μήνες 1 δισ. ευρώ για μια φρεγάτα FREMM από τους Αιγύπτιους.

Η κυβέρνηση διαθέτει επίσης μετοχές σε Airbus και Thales Group, αλλά διατηρεί επιρροή και στην ιδιωτική Dassault Aviation, κατασκευάστρια των τζετ Rafale, μέσω της Airbus που έχει μετοχές στην εταιρία.

Οι συχνές επισκέψεις του Ολάντ, του υπουργού Αμύνης Λε Ντριάν και του υπουργού Εξωτερικών Φαμπιούς έχουν ενδυναμώσει τους δεσμούς της Γαλλίας με κράτη – πελάτες της σε Μ. Ανατολή και Ασία, ειδικά σε ένα τόσο ηλεκτρισμένο τάιμινγκ.

Εν κατακλείδι, το Παρίσι σημειώνει τις εντυπωσιακότερες επιδόσεις απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνδυάζοντας αριστοτεχνικά πωλήσεις όπλων με πολιτικές παρεμβάσεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:38