search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:56
MENU CLOSE

Politico: Γιατί η Σλοβακία δεν θα δεχθεί πρόσφυγες

17.08.2016 07:05
Το πείραμα της Σλοβακίας: Πώς μια μικρή χώρα περιόρισε τον κορωνοϊό χωρίς lockdown - Media

Ο L’uboš Blaha αυτοαποκαλείται Μαρξιστής φιλόσοφος. Ένα ανερχόμενο αστέρι στην κεντροαριστερή πολιτική της Σλοβακίας, έχει διακοσμήσει το γραφείο του με πορτραίτα του Μαρξ, του Τσε Γκεβάρα, του Φιντέλ Κάστρο και του Χιούγκο Τσάβεζ.

 

 

Ο L’uboš Blaha αυτοαποκαλείται Μαρξιστής φιλόσοφος. Ένα ανερχόμενο αστέρι στην κεντροαριστερή πολιτική της Σλοβακίας, έχει διακοσμήσει το γραφείο του με πορτραίτα του Μαρξ, του Τσε Γκεβάρα, του Φιντέλ Κάστρο και του Χιούγκο Τσάβεζ.

Στο προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει την Ευρώπη όμως αρνείται να επιδείξει την παγκόσμια αλληλεγγύη που πρεσβεύουν τα είδωλα του. «Αν η Ευρώπη θέλει η Σλοβακία να συμμετάσχει στο «προσφυγικό βάρος», τότε πρέπει να πάρει μερικούς από τους 500.00 Ρομά ως αντάλλαγμα».

Για τα δεδομένα της Σλοβακίας, οι απόψεις του Blaha δεν είναι ασυνήθιστες. Ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη είναι τόσο κατά της βοήθειας στην προσφυγική κρίση όσο η Σλοβακία. Η, χρονικά ατυχής, εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Σλοβακία συμπίπτει με μια περίοδο ανόδου της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο Robert Fico, μπήκε στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ηγετών όταν δήλωσε πως «Η Σλοβακία θα δεχθεί μόνο Χριστιανούς μετανάστες» ενώ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δήλωσε πως «Θα παρακολουθεί κάθε Μουσουλμάνο που βρίσκεται στη Σλοβακία». Στη συνέχεια μήνυσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγκαστική παροχή πόρων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και υποσχέθηκε πως «δε θα έρθει ποτέ ούτε ένας πρόσφυγας στη Σλοβακία».

Δεν ήταν κενές απειλές. Τον Σεπτέμβριο του 2015, το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσε 802 πρόσφυγες στη Σλοβακία. Αντί να τους δεχθεί η χώρα, επέλεξε από όλα τα κέντρα προσφύγων 149 χριστιανούς πρόσφυγες και πήρε αυτούς στη θέση των 802.

«Ο Fico είχε δίκιο και ήταν γενναίος που το έκανε» δήλωσε σχετικά ο Blaha. «Η μεγαλύτερη διδαχή του Μαρξ είναι «να είσαι ρεαλιστής όταν επιλύεις τα πολιτικά προβλήματα». Δε μπορείς να έχεις ως χώρα μια πολιτική ανοικτών συνόρων όταν η κοινή γνώμη απαιτεί το ακριβώς αντίθετο. Αν το κάνεις, τότε θα ενισχύσεις δημοσκοπικά τους φασίστες».

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη αυξάνουν τον εθνικισμό σε χώρες οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο ομογενοποιημένες, όπως οι χώρες του Visegrád (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία). Μια βόλτα στο κέντρο της Μπρατισλάβα θα σας πείσει: η συντριπτική πλειονότητα είναι λευκοί – μια τρομερή αντίθεση σε σχέση με τις άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Το ποσοστό των πολιτών που δεν ήθελε πρόσφυγες στη Σλοβακία πριν από τις εκλογές της χώρας το Μάρτιο άγγιξε το αστρονομικό 80%. Απόδειξη της ραγδαίας ανόδου του εθνικισμού στη χώρα ήταν το άνευ προηγουμένο 8,4% που κατέλαβε το νεοναζιστικό κόμμα Kotleba.

«Οι πρόσφυγες, στα μάτια των Σλοβάκων, είναι οι νέοι Ρομά, ένα φυλετικό γκρουπ το οποίο ήδη αντιμετωπίζει το ρατσισμό στη χώρα» δηλώνει η Alexandra Malangone του Human Rights League.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης διαφωνούν, δηλώνοντας πως «Το πρόβλημα δεν είναι στην κυβέρνηση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το «αόρατο» χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει να «ανακατεύεται» στα πάντα. Ο Blaha αποκαλεί «υποκριτική» την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «Ακόμα και τώρα, που οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται με την Τουρκία για να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκτός συνόρων, συνεχίζουν να μας κατακρίνουν για τη στάση μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:56