search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:13
MENU CLOSE

Το κακάο βοηθάει τους διαβητικούς – Δείτε πώς

30.08.2017 18:23
Το κακάο βοηθάει τους διαβητικούς – Δείτε πώς - Media

 

Ακούγεται απίθανο αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η σοκολάτα θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη.

Συγκεκριμένα, μία ένωση στο κακάο, γνωστή ως επικατεχίνη, ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης από συγκεκριμένα κύτταρα.

Η επικατεχίνη είναι φλαβονοειδές που υπάρχει στο κακάο και το τσάι. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνοντας τα κυτταρικά σήματα που προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από βλάβες.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενεργοποίησης του Nrf2 και της αύξησης του νευροπροστατευτικού ενζύμου ΗΟ1.

Η ένωση αυτή συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και αυξάνει την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αν και η μελέτη διεξήχθη μόνο σε ζώα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ένωσης.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Jeffery Tessem από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU), δήλωσε: «Ίσως χρειαστεί να φάτε πολύ κακάο αλλά δεν πρέπει να το συνδυάσετε με ζάχαρη. Είναι η ένωση στο κακάο που χρειάζεστε».

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενη έρευνα του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου και Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Οι επιστήμονες έδωσαν επικατεχίνη σε ζώα που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά.

Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ένωση μείωσε την παχυσαρκία και βελτίωσε την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επικατεχίνη ενισχύει την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tessem, η επικατεχίνη προστατεύει τα κύτταρα και αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Andrew Neilson πρόσθεσε: «Αυτά τα αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε πιο κοντά στην αποτελεσματική χρήση αυτών των ενώσεων σε τρόφιμα ή συμπληρώματα για να διατηρήσουμε τον φυσιολογικό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:04