search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:49
MENU CLOSE

Έκθεση Φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη: Ήθος και Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2048
22-11-2018
25.11.2018 04:00
pappas-tatakis-benaki4-1200×670-1.jpg

 

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση «Ήθος – Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα». Μια έκθεση με κύρια θεματολογία τα έθιμα και τα παραδοσιακά δρώμενα της χώρας μας, έτσι όπως τα απαθανάτισαν οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς.

Πρόκειται για εικόνες που οι δυο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια γενικότερα. Έργα που δημοσιεύονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών «National Geographic», «Leica’s magazines» (LFI, M), «Vice Us» κ.ά.

Μια δουλειά που αντλεί έμπνευση από εικόνες παλαιότερων σπουδαίων φωτογράφων, μεταξύ των οποίων οι Κ. Μάνος, Ν. Οικονομόπουλος, J. Koudelka και τελειοποιείται χάρη στην τριβή και την εξοικείωση των δημιουργών της τόσο με τα δρώμενα αυτά όσο και με την εν λόγω κουλτούρα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έργο που αποκτά βιωματικό χαρακτήρα, εμπλουτισμένο με ανθρωποκεντρικές φωτογραφίες αλλά και εικόνες της ελληνικής επαρχίας με αφετηρία τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια. Μέσω της φωτογραφίας και της αγάπης τους για την τέχνη τους, οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να επικοινωνήσουν αφενός τις προσωπικές τους αναζητήσεις και αφετέρου τα αποτελέσματα των αναζητήσεων αυτών στο πολυπληθές κοινό τους.

Βασική αρχή και πρωταρχική μέριμνα στο έργο τους αποτέλεσε η ανάγκη τους να δημιουργήσουν εικόνες ικανές να επιδράσουν στον ψυχισμό των θεατών, διεγείροντας την ευαισθησία τους. Εικόνες που έχουν τη δύναμη να αναπαραστήσουν με αμεσότητα και σαφήνεια κάθε σκηνή που ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι τα έργα των Τατάκη – Παππά επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πράττουν και αλληλεπιδρούν. Άνθρωποι που, παρά τις διαφορετικές προσωπικότητές τους, συνδέονται στενά μεταξύ τους μέσα από τις κοινές πτυχές της καθημερινότητάς τους. Τοποθετώντας στο επίκεντρο του έργου τους τα δρώμενα που πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι δύο φωτογράφοι παρουσιάζουν τόσο τις εκδηλώσεις αυτές όσο και τις πανάρχαιες παραδόσεις όπου τοποθετείται η ρίζα τους, δίνοντας έμφαση στα τοπικά αυτά έθιμα αλλά και τις διάφορες πτυχές της ιστορίας τους.

Έθιμα και δρώμενα που όσο και αν διαφέρουν φαινομενικά μεταξύ τους, δεν χάνουν ποτέ τον κοινό παρονομαστή τους, τον άνθρωπο.

Έτσι, το έργο των Τατάκη – Παππά επιχειρεί και τελικά κατορθώνει να αναπαραστήσει την ικανότητα των ανθρώπων να έρθουν πιο κοντά παρά τις όποιες διαφορές τους, με τελικό στόχο να διώξουν την πλήξη που η ομοιογένεια των μεγάλων αστικών κέντρων έχει επιβάλει στη ζωή και την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Άλλωστε, βαθιά πεποίθηση και των δύο δημιουργών της έκθεσης είναι ότι τόσο η φωτογραφία όσο και κάθε μορφή τέχνης έχει τη δύναμη να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και να κατευθύνει την ανθρωπότητα προς έναν καλύτερο και πιο δημιουργικό δρόμο…

Γιώργος Τατάκης

Παρά τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγου μηχανικού, ο Γιώργος Τατάκης ανέκαθεν διατηρούσε την αγάπη και το πάθος του για την τέχνη και τη φωτογραφία. Αγοράζοντας την πρώτη του μηχανή με τον πρώτο του μισθό ως μηχανικός, μετέτρεψε την κρεβατοκάμαρά του σε σκοτεινό θάλαμο και αφού μελέτησε λευκώματα, ξεκίνησε τελείως αυτοδίδακτος τις πρώτες του δημιουργίες. Το 2013 αποφάσισε να κάνει μετάβαση στην καριέρα του και ακολουθώντας το πάθος του κάνει κύριο επάγγελμά του τη φωτογραφία. Έχοντας ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες βαλκανικές χώρες, αναζητά παραδοσιακά έθιμα, δημιουργώντας εικόνες που είχε ήδη στο μυαλό του. Χρησιμοποιώντας τα ως πρώτη ύλη, κατορθώνει να σκηνοθετήσει γύρω τους ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε έναν νέο φωτογραφικό κόσμο. Σήμερα οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται σε σημαντικά μέσα του εξωτερικού, πραγματοποιεί εκθέσεις των έργων του, ενώ παραδίδει μαθήματα τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες φωτογράφους.

Μιχάλης Παππάς

Γεννημένος στη Βόρεια Εύβοια, ο Μιχάλης Παππάς σπούδασε φωτογραφία στην ακαδημία της Leica στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον του για τις ελληνικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου τον οδήγησε στη φωτογράφησή τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με κύριο θέμα του τη σύνθεση της εικόνας, χρησιμοποιεί τα έθιμα αυτά, ώστε να βγάλει στο φως τις εμμονές του. Φωτογραφίζει έργα που έχει απαθανατίσει και στο παρελθόν, παρουσιάζοντας κάθε φορά την προσωπική ματιά του κάθε φωτογράφου, μένοντας πιστός στην πεποίθησή του ότι όσο πιο αληθινός και ειλικρινής είναι – πρώτα με τον εαυτό του και κατόπιν με το μέσο που χρησιμοποιεί – τόσο πιο πρωτότυπος θα γίνει. Έχει φωτογραφήσει για μεγάλες εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ δουλειές και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλα εθνικά και διεθνή μέσα. Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας και υπήρξε υπεύθυνος φωτογραφίας στο protagon.gr.

INFO

Έως 13.1.2019

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι

Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00 – 18.00

Πέμπτη, Σάββατο: 10.00 – 00.00 και Κυριακή: 10.00 – 16.00

Πρόσθετες πληροφορίες / Κρατήσεις: benaki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:49