search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:25
MENU CLOSE

Τα «Πέντε Μάτια», η Κίνα και το 5G

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2061
21-2-2019
27.02.2019 04:00
rfv.jpg

 

Έναν νέο ψυχρό πόλεμο Δύσης-Πεκίνου πυροδοτεί ο αγώνας δρόμου για τα δίκτυα 5ης γενιάς

 

Η βραδιά της 17 Ιουλίου ήταν γλυκιά, το δείπνο με τοπικό αστακό και κρασί εξαίσιο και το περιβάλλον ειδυλλιακό. Κι όμως, η ατμόσφαιρα στο απομονωμένο ξενοδοχείο της Νόβα Σκότια ήταν ηλεκτρισμένη. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μόλις είχε αναχωρήσει, αφήνοντας τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών πέντε ισχυρών χωρών – των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και του οικοδεσπότη Καναδά – να πάρουν μια δύσκολη απόφαση.

Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Κίνα. Ή, μάλλον, ήταν η σχέση των πέντε αυτών χωρών με τους παρόχους τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών της Κίνας και τα ζητήματα ασφαλείας που οι αρχικατάσκοποι των «Πέντε Ματιών», όπως ονομάζεται η συμμαχία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών των πέντε αυτών χωρών, θεωρούσαν ότι προκαλούσε.

Στο τέλος του δείπνου ο κύβος είχε ριφθεί, και ένας «πόλεμος» που δεν έμοιαζε με κανέναν απ’ όσους είχε ώς τότε βιώσει η ανθρωπότητα κηρύχθηκε. Η Δύση στρεφόταν κατά του Πεκίνου σε έναν τομέα που θεωρείται κρισιμότατος για την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια.

 

Τι είναι το 5G

Η νέα «σύρραξη» Δύσης-Κίνας αφορά το 5G, που δεν είναι άλλο από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (το 5G είναι συντομογραφία του 5th Generation Networks), τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα και, μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη ανάπτυξή τους ώς το 2020.

Όπως το 4G πριν από αυτό, έτσι και το 5G αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο νοούμε την κινητή τηλεφωνία. Το 5G θα είναι ένα υπερταχύ ασύρματο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων, με ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 10 Gbps (εκατό φορές ταχύτερα από τα τρέχοντα δίκτυα 4G LTE, με τελικό στόχο τα 20 Gbps), και το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης τεραστίου αριθμού μηχανών, υλοποιώντας ουσιαστικά το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things – IoT), δηλαδή, την ευρεία χρήση «έξυπνων» συσκευών, καθώς θα είναι δυνατή η διαρκής σύνδεση με το δίκτυο και η ανταλλαγή τεράστιου όγκου πληροφορίας μέσα σε διάστημα μικροδευτερολέπτων.

Για την υλοποίηση των σχεδιασμών για το 5G χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και εξαρτήματα, καθώς μιλάμε για άλλη προσέγγιση στο δίκτυο (πολλές μικρές κεραίες αναμετάδοσης σήματος, νέα modems, ακόμα και νέες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κ.λπ.) και νέες συνέργειες εταιρειών για να γίνει εφικτή η πραγμάτωση του σχεδιασμού. Και, κάπου εδώ, μπαίνει και το πρόβλημα της Κίνας.

 

Έτοιμη και… ύποπτη

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια να είναι σχεδόν έτοιμες για το πέρασμα από το 4G στο 5G, έχοντας αναπτύξει τα περισσότερα εξαρτήματα και τεχνολογικές εφαρμογές που χρειάζονται για την υλοποίηση, τη δημιουργία του νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις εταιρείες αποτέλεσαν τους βασικούς προμηθευτές των παρόχων κινητής τηλεφωνίας όταν περάσαμε από το 3G στο 4G LTE δίκτυο.

Ωστόσο, την ίδια ακριβώς στιγμή που επιχειρήσεις της Δύσης χτυπούσαν την πόρτα της Huawei και της ZTE για συνεργασία για την ανάπτυξη του 5G, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εξέφραζαν ανοιχτά τις ενστάσεις τους για την «παράδοση» του 5G στους κινεζικούς κολοσσούς, επικαλούμενες όχι τόσο εμπορικές ανισορροπίες, όσο ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Για την ακρίβεια, υποστήριζαν ότι οι δύο αυτές εταιρείες ήταν ενεργούμενα του καθεστώτος του Πεκίνου και ότι η συνεργασία μαζί τους για την ανάπτυξη του 5G δικτύου θα άνοιγε μια τεράστια «κερκόπορτα» ουσιαστικά σε όλο το φάσμα των επικοινωνιών της Δύσης.

Άλλωστε, αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης στη Νόβα Σκότια των επικεφαλής των «Πέντε Ματιών»: αν θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν τις ανησυχίες τους για τον ρόλο των κινεζικών εταιρειών ή αν θα χρειαζόταν μια πιο διακριτική προσέγγιση στο ζήτημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε κατά περίπτωση αντιμετώπιση, αν και στην ουσία οι αρχικατάσκοποι συμφώνησαν ότι η Huawei και η ΖΤΕ θα έπρεπε να μείνουν εκτός παιχνιδιού. Και η απόφαση αυτή δεν αφορούσε μόνο τις πέντε χώρες, αλλά και όλους τους συμμάχους τους, σύμφωνα με τη Sydney Morning Herald.

 

Πολλαπλή πίεση

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση Τραμπ είχε απαγορεύσει τη χρήση κινητών συσκευών Huawei και ΖΤΕ στις ΗΠΑ, επικαλούμενη σπάσιμο του εμπάργκο προς το Ιράν, ωστόσο, πλέον, οι πιέσεις που ασκούνται στο Πεκίνο ξεφεύγουν κατά πολύ από μια απλή εμπορική διαμάχη. Πρόσφατα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Ε.Ε. και εμμέσως πλην σαφώς κατέστησαν σαφές ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες με τη Hauwei και τη ΖΤΕ για την υλοποίηση του 5G. Σύμφωνα με το Tech Crunch, Αμερικάνος αξιωματούχος φέρεται να είπε στους Ευρωπαίους ότι «η συνεργασία με έναν μη έμπιστο πάροχο, όπως η Huawei ή η ZTE, θα προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα για την εθνική σας ασφάλεια και […] από τη στιγμή που είμαστε σύμμαχοι με τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε., και για τη δική μας εθνική ασφάλεια».

Ήδη, σε χώρες όπως η Αυστραλία ή η Βρετανία, υποδομή δικτύου που ανήκει στη Huawei ή στη ΖΤΕ ξηλώνεται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ οι «εχθροπραξίες» έγιναν ανοιχτές όταν στον Καναδά συνελήφθη με ελαφρώς ομιχλώδεις κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν η κόρη του ιδρυτή της Huawei και CFO της εταιρείας Μενγκ Γουανζού, με τις ΗΠΑ να απαιτούν την έκδοσή της. Επίσης, στην Πολωνία συνελήφθη στέλεχος της Huawei, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν ανοιχτά οι κινεζικές εταιρείες να εξαιρεθούν από την υλοποίηση του 5G.

 

Η αντίδραση του Πεκίνου

Μπροστά σε όλα αυτά, η Κίνα αντιδρά με έντονο τρόπο ζητώντας αποδείξεις ή έστω ενδείξεις ότι οι ισχυρισμοί περί ζητήματος ασφαλείας είναι πραγματικοί και όχι άλλη μια προσπάθεια να μπουν εμπόδια στις εμπορικές της σχέσεις με τη Δύση. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι μέχρι στιγμής, ατράνταχτες αποδείξεις για το ότι η Huawei κάνει κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου δεν υπάρχουν: παρά τις πολλαπλές έρευνες που έχουν γίνει, δεν έχει βρεθεί κάποιο ακράδαντο στοιχείο σε βάρος της εταιρείας, παρά μόνο οι σχέσεις της με το καθεστώς του Πεκίνου και ο φόβος ότι στο μέλλον, και εφόσον η Huawei έχει χτίσει την υποδομή του 5G, θα ενεργοποιήσει καλά κρυμμένα συστήματα κατασκοπείας. Ωστόσο, ο χρόνος κυλάει σε βάρος των κινεζικών κολοσσών και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το Πεκίνο μπορεί να αντέξει την πίεση ή θα κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να μείνει στο παιχνίδι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:22