search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:00
MENU CLOSE

KKE: Αντιπολιτευτική τακτική με το βλέμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2084
1-8-2019
03.08.2019 03:00
kke-23.jpg

 

Η προσπάθεια του ΚΚΕ να αναδειχθεί σε μόνη «αριστερή», φιλολαϊκή αντιπολίτευση περνά μέσα και από την κοινοβουλευτική τακτική, με αφορμή το μπαράζ νομοσχεδίων που επιχειρεί να στριμώξει η κυβέρνηση ως πρώτο δείγμα γραφής, μέχρι την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τον Δεκαπενταύγουστο. 

Έτσι, τα στελέχη του κόμματος που έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης στις επιτροπές και στην ολομέλεια φροντίζουν να επισημαίνουν αφενός ότι η πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει η Ν.Δ. μέσα από τα νομοσχέδια είναι συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας μετεξελιχθεί σε αστικό κόμμα εξουσίας, όταν δεν συμφωνεί σε επιμέρους διατάξεις (εν προκειμένω ψήφισε επί της αρχής τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου), ασκεί επιδερμική κριτική στα γαλάζια νομοσχέδια και όχι επί της ουσίας. 

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» και στις δύο διατάξεις του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι επιφέρουν πολύ μικρή ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά:
– Για τον μεν ΕΝΦΙΑ το ΚΚΕ ζήτησε με τροπολογία την απαλλαγή της μικρής ακίνητης περιουσίας, προτείνοντας την επιβάρυνση της μεγάλης ιδιοκτησίας (φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας τους, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων). Στον αντίποδα της θέσης του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε στην αρμόδια Επιτροπή πως οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με τις κλιμακωτές μειώσεις καλλιεργεί τη λογική της αποδοχής αυτού του φόρου, ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη». Ο ίδιος τόνισε ότι οι κλιμακωτές μειώσεις είναι πολύ μικρές, γιατί μεταφράζονται σε ορισμένες δεκάδες ευρώ για τους φορολογούμενους με μικρή ιδιοκτησία, ενώ για πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μεταφράζονται σε μερικές χιλιάδες.
– Για τη δε διάταξη για τις 120 δόσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το 95% των οφειλετών χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν το 6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κοινώς είναι πολλοί εκείνοι που χρωστούν ελάχιστα. Με βάση τα παραπάνω εκτίμησε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι τους αντιμετωπίζει με την ίδια τακτική με τους υπόλοιπους που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.
Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζήτησε όχι μόνο να υπάρξει κατάργηση τελών και προσαυξήσεων για όσους χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, αλλά και «κούρεμα» χρεών στην εφορία, υπό την έννοια ότι πρόκειται για χρέη που προέρχονται από τα μέτρα φοροεπιδρομής, από τέλος επιτηδεύματος, από τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. 

«Επιτελικό κράτος υπέρ του κεφαλαίου»
Επίσης το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» (θα μπει στην ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα) υπό το σκεπτικό ότι «στόχος είναι ένα πιο αποτελεσματικό κράτος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και πιο ικανό στην επιβολή της αντιλαϊκή πολιτικής». Σύμφωνα με την κριτική που άσκησε ο βουλευτής του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων υπαλλήλων, που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία και από την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη λογική υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κάνει επιφανειακή κριτική. Τόνισε ότι ο όποιος εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους αφορά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας υπέρ του κεφαλαίου και όχι την αλλαγή του χαρακτήρα του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34