search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Οι γειτονιές χωρίς πεζοδρόμια επιβαρύνουν την καρδιά των κατοίκων τους

31.10.2019 16:27
Κορωνοϊός: Η κοινωνική αποστασιοποίηση «σκοντάφτει» στα... πεζοδρόμια: Είναι πολύ μικρά! - Media

 

Το να ζει κανείς σε πιο «περπατήσιμες» γειτονιές συνεπάγεται καλύτερη υγεία για το καρδιαγγειακό σύστημα, έναντι εκείνων που ζουν σε γειτονιές που δεν προσφέρονται για περπάτημα. Στο εν λόγω συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του St. Michael’s Hospital of Unity Health στο Τορόντο η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές που δεν διαθέτουν πεζοδρομήσεις και γενικά δεν προσφέρονται για περπάτημα είχαν έως και 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε ορίζοντα 10 ετών σε σύγκριση με άτομα που ζουν σε γειτονιές που μπορεί κανείς να κάνει βόλτες.

Η μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2019 στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, είναι η πρώτη στο είδος της και αναλύει τον συνολικό προβλεπόμενο κίνδυνο σε διάστημα 10 ετών. Η μελέτη επεξεργάστηκε στοιχεία από σχεδόν 45.000 άτομα ηλικίας 40 έως 74 που ζουν σε 15 μεγάλα αστικά κέντρα στην καναδική επαρχία Οντάριο.

Εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που ζουν στις λιγότερο περπατήσιμες γειτονιές είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερες πιθανότητες διάγνωσης για διαβήτη.

“Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το πόσο μπορεί να περπατήσει κανείς σε μια γειτονιά σχετίζεται με κλινικά σημαντικές διαφορές στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου”, δήλωσε ο δρ. Nicholas Howell, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διαδάκτωρ του Li Ka Shing Knowledge Institute of St. Michael’s. “Από τη σκοπιά της κοινωνικής πολιτικής, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα οφέλη από τις πεζοδρομήσεις θα μπορούσαν να είναι αρκετά σημαντικά ώστε να αλλάξουν τη συζήτηση για την υγεία”, αναφέρει.

Η δε δρ. Gillian Booth, επίσης συγγραφέας της μελέτης, επιστήμων στο St. Michael’s Hospital’s MAP Centre for Urban Health Solutions, δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι πόλεις και οι κοινότητες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. “Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι ένας μελλοντικός καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να προβλεφθεί με βάση την επιλογή της κατοικίας σας”, δήλωσε η δρ. Booth. “Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ενθαρρύνει όσους ζουν σε γειτονιές που δεν προσφέρονται για βόλτες να επιδιώξουν αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με άλλους τρόπους”.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διαβίωση σε μια λιγότερο περπατήσιμη γειτονιά συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα να καπνίζει κανείς ένα μειονέκτημα το οποίο μπορεί να ληφθεί υπόψη βέβαια στις εκτιμήσεις για την εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου στη δεκαετία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34