search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:35
MENU CLOSE

Παρουσίαση βιβλίου: ΠΑΣΟΚ – Από την Αλλαγή στον Εκσυγχρονισμό και το «pasokification»

18.11.2019 11:17
Παρουσίαση βιβλίου: ΠΑΣΟΚ - Από την Αλλαγή στον Εκσυγχρονισμό και το «pasokification» - Media

Ένα βιβλίο για την πορεία του ΠΑΣΟΚ από την Aλλαγή ως τον Εκσυγχρονισμό και από κει στο «pasokification»

 

Τον συλλογικό τόμο «ΠΑΣΟΚ 1974-2018. Πολιτική οργάνωση – Ιδεολογικές μετατοπίσεις – Κυβερνητικές μεταβολές» που επιμελήθηκαν οι Βασίλης Ασημακόπουλος και Χρύσανθος Τάσσης παρουσιάζουν απόψε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (18:00, Σταδίου24), οι εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο διατρέχει τη διαδρομή και τις διάφορες φάσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αν. καθηγήτρια Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Βάλια Αρανίτου, ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ Χρήστος Λυριντζής, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (ΕΚΠΑ) Γιώργος Σωτηρέλλης και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του University of East London. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας (ΕΚΠΑ).

Όπως επισημαίνουν οι επιμελητές «ο παρών τόμος επιχειρεί να εξετάσει τους διάφορους κινητοποιητικούς μύθους του σοσιαλιστικού συλλογικού υποκειμένου, όπως μορφοποιήθηκαν από το συγκεκριμένο πολιτικό κίνημα και κατά την εξέλιξή του, την Αλλαγή και τον Εκσυγχρονισμό, την εθνική ανεξαρτησία και τη μνημονιακή υπαγωγή, τον αντι-ιμπεριαλισμό και τον εξευρωπαϊσμό, τους Αδέσμευτους και τη σοσιαλδημοκρατία. Η «πασοκοποίηση» (pasokification), προτού καταστεί διεθνής επιστημονικός όρος της Πολιτικής Επιστήμης και ειδικότερα της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αφορά την εγχώρια εμπειρία, καθώς, πρώτη φορά στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μαζικό κόμμα της σοσιαλιστικής Αριστεράς καταλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία και έρχεται σε άμεση επαφή με το κράτος, τους συστημικούς οικονομικούς καταναγκασμούς και ένα διεθνές περιβάλλον ολοένα και πυκνότερα δομημένο σε περιφερειακές ολοκληρώσεις καταστατικά εχθρικές σε εγχειρήματα κοινωνικού μετασχηματισμού σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Η εγχώρια διαδικασία «πασοκοποίησης» οδήγησε στην «πασοκοποίηση» με τη διεθνή σημασία που έχει πλέον η έννοια στο πεδίο της Πολιτικής Επιστήμης και αφορά την περίπτωση της εκλογικής κατάρρευσης ενός ηγεμονικού κόμματος».

Τα κείμενα γράφουν οι: Γεράσιμος Κάρουλας, Γιώργος Μπιθυμήτρης, Θανάσης Τσακίρης, Κώστας Κανελλόπουλος, Κώστας Ελευθερίου, Παναγιώτης Κουστένης, Χρύσανθος Δ. Τάσσης, Δημήτρης Τσαραπατσάνης, Ζηνοβία Λιαλιούτη, Γιώργος Κατσαμπέκης, Κώστας Ελευθερίου, Θέμης Τζήμας, Μαντώ Λαμπροπούλου, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Παπανικολάου, Σωτήρης Ρούσσος, Κώστας Θεριανός, Τριαντάφυλλος Β. Δούκας, Περσεφόνη Α. Σιμενή, ʼννα Κουμανταράκη, Στάθης Κουτρουβίδης, Βασίλης Η. Λογοθέτης, Παναγιώτης Βασιλάκης, Αριστομένης Ι. Συγγελάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:35