search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:14
MENU CLOSE

Αναδιάταξη εν όψει Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2130
18-6-2020
18.06.2020 03:00
kyvernisi_0.jpg

 

Ο καπνός, η φωτιά του ανασχηματισμού και ποιους αναμένεται να κάψει

Σε ένα οροπέδιο στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα, βρίσκονται τα Ιεροσόλυμα. Ίσως να μην είναι ακριβώς το βουνό που θα μπορούσε να δώσει έμπνευση στον πρωθυπουργό, όπως συνέβη με την περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου («εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό» δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Ισραήλ αναφερόμενος στην επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας), ωστόσο το πεδίο μάλλον ήταν πολύ ειδυλλιακό με αποτέλεσμα να… θελήσει ο πρωθυπουργός να μοιραστεί τις σκέψεις του για ανασχηματισμό.

Χωρίς να θέλει να φανεί πολύ ανακόλουθος σε σχέση με όσα ανέφερε πολύ πρόσφατα στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μάρα Ζαχαρέα – τότε είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών και πρόωρων εκλογών –, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να προσθέσει ότι πρόκειται περισσότερο για διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο, αναπόφευκτα στην Αθήνα «πήραν φωτιά τα τόπια» μετά τις αναφορές Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται να είπε σε στενούς συνεργάτες του ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες δηλαδή, στον ανασχηματισμό και αυτό γιατί δεν ήταν λίγοι αυτοί, εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, που ανέμεναν την αναδόμηση του κυβερνητικού προσώπου πολύ σύντομα, αναφέροντας ότι πρόκειται ακόμα και για ζήτημα ωρών ή ημερών.

Τα περί στοχευμένων επιλογών, σε κάθε περίπτωση, μένουν να επιβεβαιωθούν στην πράξη, γιατί ακούγονται λίγο – πολύ και ως επικοινωνιακή τακτική. Και αυτό γιατί, αν τελικά αντικατασταθούν περισσότεροι από τρεις υπουργοί και μια πλειάδα υφυπουργών, τότε θα μιλάμε για έναν κανονικότατο ανασχηματισμό.

Το δεδομένο πάντως της υπόθεσης είναι ότι ο Μητσοτάκης μπροστά στον… άγνωστο Σεπτέμβριο και το τι μπορεί να φέρει σε επίπεδο οικονομίας και αντιδράσεων αλλά και διαχείρισης ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος κορωνοϊού, φαίνεται να προτιμά τώρα οι νέοι υπουργοί, όσοι μπουν δηλαδή στο κυβερνητικό σχήμα, να μάθουν τα υπουργεία παρά να «εκπαιδευτούν» την ώρα που καίνε τα κάστανα.

Βέβαια, ο καπνός των… πληροφοριών που αποδείκνυε τη φωτιά των πολιτικών ζυμώσεων υπάρχει εδώ και καιρό, με την πανδημία, όπως είναι φυσικό, να παγώνει τα όποια σχέδια. Η συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης στις 7 Ιουλίου είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να διορθωθούν οι όποιες αρρυθμίες, αν και στην παρούσα φάση (που φουντώνει η ονοματολογία) περισσότερο έντονα συζητείται κάτι άλλο.

Και αυτό το άλλο είναι η εικόνα του Στέλιου Πέτσα να διαψεύδει τον Γιώργο Γεραπετρίτη που μίλησε πρώτος για διορθωτικές κινήσεις και μετά να έρχεται η διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Γρίφοι και σενάρια

Η θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης μοιάζει να είναι ένας γρίφος, ενδεχομένως με υποψήφιους χωρίς κομματικό προφίλ. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε ο Στέλιος Πέτσας μετακινείται σε υπουργείο (φέρεται ως πιθανός αντικαταστάτης του Γιάννη Βρούτση) και ως εκ τούτου αναζητείται ένα νέο πρόσωπο. Ο γρίφος πάντως αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι αρκούντως δισεπίλυτος για το πρόσωπο εκείνο που θα αναλάβει να κοινωνεί στον κόσμο τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, πιθανό σενάριο είναι ότι ο Χάρης Θεοχάρης απομακρύνεται (με πολλούς να του χρεώνουν ατυχή διαχείριση της κατάστασης λίγο πριν από το άνοιγμα του τουρισμού) και κατά συνέπεια δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την επιστροφή ενός γνώριμου προσώπου από τα παλιά σε κυβερνητικό πόστο. «Υποψήφιος» για το υπουργείο Τουρισμού θεωρείται, όπως ακούγεται, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ακόμα και για την περίπτωση που ο Μητσοτάκης αποφασίσει τη συνένωση του Τουρισμού με τον υπουργικό θώκο του Πολιτισμού.

Την ώρα που δεν θεωρείται απίθανο από πολλούς να υπάρξει καρατόμηση αρκετών υφυπουργών, η πανδημία είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με όσα ακούγονται, να αναβαθμίσει σε υπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά, εάν επιβεβαιωθεί η απόσπαση της Πολιτικής Προστασίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Χαριτολογώντας από το Ισραήλ ο Μητσοτάκης συμφώνησε ότι είναι καλή ιδέα το ισραηλινό μοντέλο τριχοτόμησης του αντίστοιχου υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξει μετακίνηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ή σπάσιμο του χαρτοφυλακίου του.

Δυσλειτουργίες

Σε κάθε περίπτωση, αντίστροφα μετράει ο χρόνος πλέον για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί μετά το… σίριαλ διαψεύσεων στη διάρκεια του οποίου η μπάλα πήρε και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε συζήτησή του με δημοσιογράφους στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο Μητσοτάκης επιχείρησε να αποφορτίσει τη συζήτηση κάνοντας λόγο για «διορθωτικές κινήσεις», ωστόσο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι εμφανές ότι καθώς η κυβέρνηση φτάνει τον πρώτο χρόνο ζωής υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες, οι οποίες χρήζουν διόρθωσης, πράγμα που καθιστά έναν ευρύ ανασχηματισμό σχεδόν απαραίτητο.

Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι αν και ήταν εμφανές μετά τις μεγάλες παραφωνίες στη διάρκεια της καραντίνας, όπως η σκανδαλώδης υπόθεση με τα vouchers στους επαγγελματίες επιστήμονες, ότι αρκετοί υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις περιστάσεις, η κυβέρνηση επέμενε να διαψεύδει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο σχήμα της.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι Γεραπετρίτης και Σκέρτσος υποτίθεται ότι μετά το Πάσχα θα παρέδιδαν στον Μητσοτάκη την αξιολόγηση του υπουργικού έργου βάσei της οποίας θα κρίνονταν ποιοι υπουργοί είναι προακτέοι, ποιοι παίρνουν κίτρινη κάρτα και ποιοι παίρνουν τον δρόμο των αποδυτηρίων.

Μετά και την αναφορά Μητσοτάκη περί διορθωτικών κινήσεων μπαίνουμε στη φάση της ονοματολογίας σχετικά με το ποιοι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ποιοι θα μετακινηθούν και ποιοι θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος, μια ονοματολογία η οποία μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι τελικές… βουλές του Κυριάκου.

Για την ώρα στον «τάκο» φαίνεται ότι έχουν βγει οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για το φιάσκο με τα vouchers στους επαγγελματίες επιστήμονες, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για τη συνολική αντιμετώπισή του στα ζητήματα αρμοδιότητάς του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη σύγκρουσή της με τον καλλιτεχνικό κόσμο στη διάρκεια της πανδημίας μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ωστόσο η λίστα με τους υπ’ ατμόν μπορεί κάλλιστα να μεγεθυνθεί καθώς παραφωνίες και φάουλ έχουν καταγραφεί από αρκετά άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το μεγάλο ερωτηματικό

Αν υπάρχει ένας πραγματικά άγνωστος παράγοντας στην εξίσωση του ανασχηματισμού, αυτός δεν είναι άλλος από τον Στέλιο Πέτσα. Και αυτό διότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρεώνεται εξ ολοκλήρου την εξαιρετικά αδιαφανή υπόθεση με τα χρήματα της καμπάνιας για την πανδημία.

Μια υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές ακόμα και με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (η αρθρογραφία της «Καθημερινής» για το θέμα είναι άκρως ενδεικτική) και έχει δώσει ισχυρά πολεμοφόδια στον ΣΥΡΙΖΑ για να κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η διαχείριση της υπόθεσης από τον Πέτσα κινείται από τη μια να προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για την κατανομή των χρημάτων και από την άλλη να επιχειρεί επιθετικά να δείξει ότι δεν υπήρξε φαβοριτισμός, αναφέροντας αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ τα οποία έλαβαν και αυτά κάποια χρήματα από την καμπάνια.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση αυτή βλάπτει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης και δημιουργεί παρενέργειες και στο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, με το ειδικό βάρος που διαθέτει, ουσιαστικά άδειασε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, τον Στέλιο Πέτσα.

Όπως είπε χωρίς περιστροφές η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η λίστα με τα ΜΜΕ και τα χρήματα που πήραν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θεωρώ πως όλα αυτά πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια» και προσθέτοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η καμπάνια «θα λογοδοτήσουμε και θα δώσουμε στη δημοσιότητα πού δόθηκαν τα χρήματα».

Μηνύματα στην Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, πάντως, ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία δόθηκε από την πλευρά του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ, η οποία επισφραγίστηκε από το θερμό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με τον ομόλογό του Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία της Covid-19, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ο Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. «Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Μητσοτάκης σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα τόνισε πως «θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Η μπάλα στην Αθήνα

Η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπά τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και αυτό γιατί με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA οι κληρώσεις του Champions League, του Europa League, οι βραβεύσεις ποδοσφαιριστών και οι σχετικές παράπλευρες εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν φέτος τον Οκτώβριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Η επιλογή της Ελλάδας από την UEFA συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση της UEFA μετά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο Πέτσας.

«Η απόφαση της UEFA συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια προβολή της Ελλάδας ως μιας σύγχρονης ασφαλούς χώρας, που είναι σε θέση να φιλοξενεί διοργανώσεις αυτού του επιπέδου» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ καθοριστικό γεγονός για την οριστικοποίηση της συμφωνίας ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες μέρες ο Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:14