search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:48
MENU CLOSE

Καρκίνος προστάτη: Οι 7 συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο

08.08.2020 10:48
Καρκίνος ήπατος: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο - Media

 

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες. Αυτό συμβαίνει γιατί στα αρχικά στάδια ο προστατικός καρκίνος δεν παρουσιάζει συμπτωματολογία.

Ο μέσος άνδρας απευθύνεται στον γιατρό μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα και ο καρκίνος έχει μεταβεί σε προχωρημένο στάδιο.

Η ασθένεια απασχολεί σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ανδρών που κυμαίνονται ηλικιακά στα 50-60 χρόνια. Τα ποσοστά των ανδρών που νοσούν αυξάνονται όσο η ηλικία μεγαλώνει. Στο 10% παρουσιάζεται στα 55-65 και στο 35-40% γύρω στα 70 χρόνια.

Δείτε τις συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Διατροφή: Η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικών (τυριά) αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρέας. Ειδικά όταν το κρέας είναι μαγειρεμένο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. μπάρμπεκιου) δημιουργούνται χημικές ενώσεις που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων στον προστάτη (άνδρες), το στήθος (γυναίκες) και το έντερο. Αν τρώτε συχνά τσίζμπεργκερ λοιπόν, ξανασκεφτείτε το!

Παχυσαρκία: Η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία συνδέονται με πολλές μορφές καρκίνου. Ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη ισχύει το εξής παράδοξο: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι παχύσαρκοι άντρες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου 1ου ή 2ου σταδίου, που είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Οικογενειακό ιστορικό: Παρότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη αφορούν άνδρες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας. Εάν για παράδειγμα είχε ο πατέρας, ο κίνδυνος για τον γιο είναι διπλάσιος. Αν έχει ο πατέρας και ο αδελφός, ο κίνδυνος τετραπλασιάζεται.

Τόπος διαμονής: Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, οι άνδρες που ζουν στη Βόρεια Αμερική, τη Βορειοδυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και τα νησιά της Καραϊβικής, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη. Οι λόγοι είναι ασαφείς, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει να κάνει με τη διατροφή και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Δεν γυμνάζεστε: Η τακτική σωματική δραστηριότητα ωφελεί τη γενική υγεία, βελτιώνει τη διάθεση, βοηθά στην απώλεια βάρους και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες που έχουν αναπτύξει καρκίνο στον προστάτη και ασκούνται συστηματικά έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών: Η έκθεση του σώματος στο τεχνητό φως τη νύχτα, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Η χρήση tablet, smartphones, αλλά και το φως της τηλεόρασης τη νύχτα καταστέλλουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνδρες που κοιμούνται καλά τη νύχτα είχαν αυξημένα επίπεδα μελατονίνης και ήταν 75% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη από όσους είχαν λιγότερη μελατονίνη.

Καπνίζετε: Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: onmed.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46