search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:19
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρυθμούς προεκλογικής προετοιμασίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2162
28-1-2021
29.01.2021 05:30
syriza_tsipras_main.jpg

 

Σε διαδικασία εκλογικής προετοιμασίας έχει ήδη μπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς θεωρεί πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021.

Ναι μεν στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομία δυσκολεύει έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση των εμβολίων, προμηνύοντας σημαντική καθυστέρηση στον εμβολιασμό του πληθυσμού και άρα στην επαναλειτουργία της αγοράς. Ωστόσο θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πάψει να αναζητεί παράθυρο για εκλογές, πριν αρχίσει να καταγράφεται η επιδείνωση στην οικονομία, διαφορετικά γνωρίζει ότι θα χάσει το μομέντουμ.

Περίοδο συναγερμού θεωρούν το διάστημα από τέλη Μαΐου ώς το φθινόπωρο. Η εικόνα που έχουν διαμορφώσει είναι ότι η επιχειρηματική και εμπορική πιάτσα (και ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό) ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από την άλλη πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να αναλάβει το ρίσκο ακόμη κι αν κάποιοι μείνουν δυσαρεστημένοι.

Αρχίζει η συζήτηση και παρουσίαση του προγράμματος

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη πολλή συζήτηση έχει γίνει για την ανάγκη αντεπίθεσης με αιχμή το πρόγραμμά του, το οποίο θα παρουσιάσει στην κοινωνία.

Αύριο Παρασκευή, λοιπόν, αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί ένα πρώτο σχέδιο του προγράμματος που ετοίμασε η ομάδα υπό τον Γιώργο Σταθάκη. Το προσχέδιο επιδόθηκε χθες στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να προετοιμαστούν για την αυριανή συζήτηση.

Στη συνέχεια κι εφόσον λάβει την έγκριση του οργάνου αναμένεται – σύμφωνα και με τον οδικό χάρτη που είχε αποφασιστεί στο όργανο της 12ης Ιανουαρίου – να ξεκινήσουν κάποιες θεματικές παρουσιάσεις στο πλαίσιο περιφερειακών επισκέψεων του προέδρου σε πρωτεύουσες νομών τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο για συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς – διαβούλευση. Ο σχεδιασμός αυτός εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή πανελλαδική συνδιάσκεψη για την παρουσίαση και έγκρισή του από το κόμμα πλέον.

Το κοινωνικό κράτος, ο ανασχεδιασμός και η στήριξη του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το παραγωγικό μοντέλο, οι δημοκρατικοί θεσμοί αναμένεται να είναι οι βασικοί άξονες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι προτάσεις που αφορούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης, στην επαναπροσέλκυση της οποίας έχει επενδύσει η ηγεσία, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο για κάλπες.

Τα ψιλά γράμματα γύρω από τη φυσιογνωμία ψάχνει η μειοψηφία

Με ερωτηματικό είναι προς το παρόν αν το πρόγραμμα θα αποτελέσει αφορμή για εσωκομματική αντιπαράθεση (όπως εκτιμούσαν ορισμένοι τον προηγούμενο καιρό) ή τροφοδότηση της γκρίνιας και της εσωστρέφειας. Από την αρχή του έτους, με την εμφάνιση της νέας τάσης ΡΕΝΕ, αλλά και την πιο συμπαγή εμφάνιση της εσωκομματικής μειοψηφίας υπό την ονομασία Ομπρέλα, την παρουσίαση κειμένων και την πραγματοποίηση χωριστών τασικών συνδιασκέψεων (Κίνηση μελών, ΡΕΝΕ, Ομπρέλα) τρέχει μιας χαμηλής έντασης γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στέλεχος του προεδρικού κλίματος εξηγεί ότι στην προγραμματική συνδιάσκεψη το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάει ενωτικά. Από την άλλη, στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας δεν αποκλείουν να υπάρξουν τροπολογίες αν χρειαστεί αλλά όχι με πρόθεση αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά της Ομπρέλας (53 και παλαιά φρουρά στελεχών) αναμένουν να δουν πώς αποτυπώνεται η νέα συγκυρία από την πανδημία και μετά, ποιος ο προσανατολισμός, αν δηλαδή υιοθετείται ριζοσπαστική αριστερή κατεύθυνση στις προτάσεις για την επόμενη μέρα, τα κοινά που θέλει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς αντιπολιτεύεται και πώς θα (ξανα)κυβερνήσει εφόσον κληθεί να αναλάβει και πάλι την εξουσία, πώς καταγράφονται οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική αλλά και για το περιβάλλον, πεδίο που θεωρείται παραγνωρισμένο. Ή αν, από την άλλη, εκπέμπεται σήμα ιδεολογικοπολιτικής στροφής στο κέντρο.

Απολογισμός και αυτοκριτική

Υπάρχει στο μεταξύ από αυτή την πλευρά και μια υπόμνηση σε σχέση με τον απολογισμό του κόμματος, ο οποίος εγκρίθηκε πριν από έναν χρόνο, έκτοτε όμως δεν συζητήθηκε στις οργανώσεις του κόμματος. Το θέμα του απολογισμού θέτει εκτενώς σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σημειώνει πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε στον λαό τον απολογισμό της κυβερνητικής του δράσης, σε αντίθεση με τα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα» και παρόλο που «ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την Κ.Ε., και βρήκε ευρύτερη θετική υποδοχή» δεν αξιοποιήθηκε ανάλογα.

Κάτι που αποδίδει εν μέρει στις συνθήκες, εν μέρει σε φόβους για εσωστρέφεια (σ.σ.: εννοεί προφανώς την ηγεσία). Σε αυτούς τους φόβους ο ίδιος απαντά πως «ο κίνδυνος της εσωστρέφειας ευδοκιμεί όταν δεν γίνεται οργανωμένη συζήτηση» διότι «τότε είναι που το κάθε στέλεχος ή η κάθε ομάδα έχει το άγχος να προβάλλει τη δική του αλήθεια».

Στελέχη της Ομπρέλας θεωρούν ότι τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, αλλά και στο ύφος της διακυβέρνησης και την αλαζονεία της εξουσίας που εν πολλοίς υιοθετήθηκε, σε επιλογές που έγιναν και απέτυχαν και σε επιλογές που δεν έγιναν. Υποστηρίζουν περαιτέρω ότι χωρίς αυτοκριτική που να φτάνει και στον κόσμο που ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να πείσει για την πολιτική που θα εφαρμόσει και παράλληλα να σπάσει την προπαγάνδα της άλλης πλευράς περί του ψεύτη Τσίπρα, λαϊκισμού, κ.λπ.

 

Μητρώο στελεχών 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και η προσπάθεια να αναδειχθούν και να «στρατολογηθούν» νέα πρόσωπα, με τεχνοκρατική κατάρτιση σε επιμέρους τομείς που θα μπορούν να συμβάλλουν σε τυχόν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με δυναμική παρουσία σε χώρους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς κ.λπ. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός μητρώου στελεχών στο οποίο καταγράφονται όλα τα πρόσωπα εκείνα που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώς το 2019 και μπορούν να συνεισφέρουν είτε προγραμματικά είτε στελεχώνοντας καίριες θέσεις όταν έρθει η ώρα. 

Αναζητείται νέο αίμα που θα βγει μπροστά και θα στελεχώσει μια αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο το μητρώο δεν αφορά μόνο πρόσωπα που έχουν ήδη εμπλακεί με τη διακυβέρνηση την προηγούμενη φορά και προέρχονται κατά κανόνα από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναζητούνται και πρόσωπα εκτός. Ενδεχομένως αυτό το τελευταίο να εξελίσσεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα ήταν αναγκαίο για να δοθεί ένα ισχυρό σήμα ανανέωσης προς την κοινωνία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:17