search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 22:15
MENU CLOSE

Πλουσιότεροι οι πλούσιοι: Τραγικό άνοιγμα του οικονομικού χάσματος στην πανδημία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2162
28-1-2021
30.01.2021 04:00
plousioi_fouska.jpg

 

Οι περιουσίες των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 540 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μισό τρισ. από τον Μάρτιο του 2020, ενώ επιπλέον 200 – 500 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας το 2020, σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Πρώτος σε συσσώρευση πλούτου με διαφορά είναι ο Έλον Μάσκ με περιουσία κάπου στα 200 δισ. δολάρια και ακολουθούν ο Τζέφ Μπέζος, με τρίτο τον Μπερνάρ Αρνό και τέταρτο τον Μπιλ Γκέιτς.

Μάλιστα, την ώρα που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, άνοιξαν με τηλεδιάσκεψη και οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός – το οποίο δημιουργήθηκε το 1971 από τον Γερμανό καθηγητή Κλάους Σβαμπ, τον συγγραφέα του «Great Reset» –, επισημαίνει η οργάνωση.

Έτσι η Oxfam ζήτησε τη φορολόγηση των πλουσιότερων «για την καταπολέμηση του ιού της ανισότητας», σύμφωνα με τον τίτλο της ετήσιας έκθεσής της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Στην έκθεση τονίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βυθιστεί στη φτώχεια, την ώρα που δισεκατομμυριούχοι έχουν δει την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 18 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2020.

Επισημαίνει ακόμη ότι αυτό το «ανθεκτικό οικονομικό σύστημα» δίνει τη δυνατότητα σε μια υπερ-πλούσια ελίτ να συγκεντρώσει πλούτο στη μέση της χειρότερης ύφεσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Ταυτόχρονα η σχιζοφρενική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει στη χειρότερη εργασιακή κρίση που σημειώθηκε ποτέ εδώ και 90 χρόνια, με εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα να είναι τώρα υποαπασχολούμενα ή εκτός εργασίας.

Λεηλασία

Σε παγκόσμια κλίμακα τα πιο φτωχά έθνη θα υποφέρουν απίστευτα λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού που έχουν προκαλέσει τα λοκντάουν, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι τώρα «βαδίζουν προς την πείνα»…

Σύμφωνα με την Oxfam, η άνοδος των ανισοτήτων και η σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κατάσταση θα χρειαστεί τουλάχιστον 14 φορές περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν τα άτομα που ζουν στη φτώχεια στα επίπεδα προ πανδημίας. Η ελίτ έπιασε ομήρους λαούς και κράτη για να λεηλατήσει τα αποθέματα.

Για τον λόγο αυτό η ΜΚΟ επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο νόμος που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών, που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 3 δισ. δολάρια, με τα οποία θα καλυφθούν τα κόστη ιατροφαρμακευτικού υλικού και μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφέρει ακόμη αποσπάσματα από το «The Great Reset» του Κλάους Σβαμπ, του Γερμανού ιδρυτή του Φόρουμ του Νταβός, τονίζοντας ότι η κατάσταση που αναφέρεται στο βιβλίο είναι έγκλημα εκ προμελέτης που ήδη υλοποιείται.

Τονίζει ότι η κρίση της Covid-19 θα μας βυθίσει σε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουμε αντιμετωπίσουμε εδώ και γενιές. Εκατομμύρια εταιρείες θα πεθάνουν. Το σοκ που προκαλείται από τον αποκλεισμό της παγκόσμιας οικονομίας είναι το πιο σοβαρό και πιο έντονο μέχρι σήμερα στην οικονομική ιστορία. Θα υπάρξει παγκόσμια κρίση στην αγορά εργασίας σε τεράστια κλίμακα.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους όμως για την περίοδο μετά την πανδημία είναι η κοινωνική αναταραχή. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αποσύνθεση της κοινωνίας και στην πολιτική κατάρρευση.

ΤΥΡΑΚΙΑ

Αυξημένα είναι τα ελάχιστα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 τα οποία προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Αυτά κυμαίνονται από 2.000 έως και 4.000 ευρώ. Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

Η εφορία «αλλάζει» καθώς περνά στην ψηφιακή εποχή με όλο και περισσότερες λειτουργίες της να γίνονται πλέον διαδικτυακά. Πλέον συνδέονται όλα τα POS της αγοράς μέσα στο 2021, προκειμένου να περιοριστεί η απώλεια του ΦΠΑ, ενώ όλα τα στοιχεία θα διασταυρώνονται ώστε να εξαλειφθούν περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

ΦΑΚΕΣ

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η υποχρεωτική τηλεργασία, ενώ οι αναστολές συμβάσεων για τον μήνα Φεβρουάριο θα αφορούν μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον μήνα Ιανουάριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Μηδενικά θα είναι τα ενοίκια και τον Μάρτιο για χιλιάδες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου με κρατική εντολή, ενώ οι πληττόμενες θα καταβάλουν το 60%. Επίσης, οι υπάλληλοι που είναι αναγκαστικά σε αναστολή συμβάσεων εργασίας λαμβάνοντας το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ θα καταβάλουν το 60% του ενοικίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 22:14