search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:30
MENU CLOSE

Διχογνωμία ειδικών στο τι και πότε θα ανοίξει – Στα όρια εξάντλησης τα νοσοκομεία

19.03.2021 12:17
paralia-lockdown-new

Διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες για την διαμόρφωση της υγειονομικής εικόνας της χώρας και τα αίτια που την προκάλεσαν και διχογνωμίες για το πώς συνεχίζουμε από δω και πέρα έχουν προκαλέσει τα σταθερά υψηλά στατιστικά του κορωνοϊού στη χώρα.

Μερίδα λοιμωξιολόγων φαίνεται να αντιδρά σαφώς και δημοσίως στη διακηρυγμένη κυβερνητική πρόθεση για «βαλβίδες αποσυμπίεσης» φοβούμενοι μήπως η υπερβολική χαλάρωση της βαλβίδας προκαλέσει νέα όξυνση της κατάστασης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 3.000 κρούσματα και πάλι, ενώ τα λύματα σε Κρήτη και αλλού δείχνουν μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου και στην περιφέρεια. «Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Θωμαΐδης.

Από την άλλη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 645 και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525, δηλαδή αυξημένα κατά 30%.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος αναφερόμενος στην εικόνα της Αττικής είπε: «Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό».

Λελογισμένη χαλάρωση;

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αφού τόνισε ότι «λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία», επισήμανε ότι «αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα».

Βέβαια ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για ανοίγματα δραστηριοτήτων, μιλάμε για εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων», ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων».

«Στόχος είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ριζική διαφωνία Εξαδάκτυλου

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ο οποίος έσπευσε να «διαλύσει» τις φήμες για μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών.

«Να δούμε ποια μέτρα θα αποφασιστούν, γιατί νομίζω δεν θα επαληθευτεί η υπόθεση ότι κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα κι ανοίγουμε με πολλά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την οποία αναμένεται να δοθούν εισηγήσεις για τη διαμόρφωση των μέτρων, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, σχολίασε για τα μέτρα που ακούγεται πως θα αλλάξουν (άνοιγμα κομμωτηρίων, ινστιτούτων νυχιών και αρχαιολογικοί χώροι) ότι, «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, θα γίνει σε μια ώρα». Ανοικτός εμφανίστηκε, ωστόσο, στο ενδεχόμενο ανοίγματος δραστηριοτήτων της υπαίθρου, όπως το ψάρεμα για το οποίο είπε ότι «μόνο καλό θα μας κάνει», αναφέροντας πως «θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δραστηριότητες υπαίθρου».

Βέβαια υπάρχουν και φωνές που μιλούν ευθέως για αλλαγή του μείγματος μέτρων. «Η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα, όταν αυστηροποιείται συνεχώς όλο και αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει, μπορεί στην αρχή να είχε αποτέλεσμα, τώρα δεν έχει» σημείωσε χθες ο Βασιλακόπουλος, ο οποίος πρότεινε να λειτουργήσουν οι μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, όχι τα μεγάλα, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις χωρίς καν ραντεβού στις μικρές.

Σενάρια για λιανεμπόριο

Όσον αφορά πάντως το λιανεμπόριο ως θέμα θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Η αρχική πρόθεση ήταν για τις 29 Μαρτίου, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν δυσμενή, δεν αποκλείεται να πάμε για τις 4 Απριλίου. Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων παραπέμπεται πιο πίσω.

Όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα τεθεί στο τραπέζι να ανοίξουν κομμωτήρια/κέντρα περιποίησης άκρων/ινστιτούτα αισθητικής στις 22 Μαρτίου με ραντεβού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται παράνομα κατ’ οίκον, επιβαρύνοντας την κατάσταση.

Επίσης, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση απαγόρευση έως τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα όπως τις καθημερινές (από 7 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα έως σήμερα). Η μέρα πλέον μεγαλώνει, οι πολίτες θέλουν να κάνουν μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους ενώ, ειδικά τα Σάββατα, έχει παρατηρηθεί συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:29