search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 05:53
MENU CLOSE

Ο Λούλα επιστρέφει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2169
18-3-2021
21.03.2021 07:00
loulabrazil-new

Στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2018 στη Βραζιλία ο ακροδεξιός νυν Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου ήρθε πρώτος με 46%, ο αντίπαλος του, που είχε πάρει την τελευταία στιγμή τη θέση του Λούλα, Φερνάντο Χαντάντ 29% και οι δύο ακόμα πιο αριστεροί υποψήφιοι, ο Γκόμες και η Ινδιάνα ακτιβίστρια και οικολόγος Σίλβα, έλαβαν μαζί 13,5%.


Πριν από τον δεύτερο γύρο, αντί αυτοί οι δύο να πάρουν σαφή θέση, άφησαν τους ψηφοφόρους τους ελεύθερους λέγοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των Μπολσονάρου και Χαντάντ είναι ελάχιστες. Και κάπως έτσι ο Μπολσονάρου επικράτησε με 55% έναντι 45% του «εργατικού» Χαντάντ.


Από τότε η Βραζιλία άλλαξε δραματικά. Τα «κατορθώματα» του ακροδεξιού Προέδρου έχουν αποτυπωθεί αρκετές φορές από το «Ποντίκι». Η πανδημία βρήκε τη χώρα πλήρως ανοργάνωτη, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις αρνητικών ποσοστών σε κρούσματα και θανάτους ακόμα και σήμερα, ενώ ο Μπολσονάρου συνεχίζει ακάθεκτος την αντιλαϊκή του πολιτική. Παραμένει ακόμα αρνητής του ιού, παρότι νόσησε και ο ίδιος, επιμένοντας να μην θωρακίζει τον πληθυσμό του από τον φονικό ιό.


Μάλιστα η διαμάχη γύρω από τη χρήση μάσκας από μέλη της βραζιλιάνικης κυβέρνησης έφτασε σε νέα ύψη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ένας από τους γιους του Προέδρου έφτασε σε νέα επίπεδα χυδαιότητας λέγοντας στους δημοσιογράφους να «χώσουν στον κώλο τους» τις μάσκες.


Ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, βουλευτής και τρίτος σε ηλικία γιος του ακροδεξιού Προέδρου, βρέθηκε στο στόχαστρο αρνητικών δημοσιευμάτων του Τύπου επειδή φορούσε τη μάσκα κάτω από τη μύτη του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει…

Μια αχτίδα ελπίδας


Την ίδια στιγμή ο Έντσον Φατσίν, δικαστής του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, απεφάνθη ότι τέσσερις κατηγορίες που βαραίνουν τον Λούλα Ντα Σίλβα, εξαιτίας των οποίων στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα και δεν του επετράπη να μετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2018, δεν είναι βάσιμες και τις ακύρωσε. Πρακτικά ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.


Μπορεί να μην αποτυπώνεται ξεκάθαρα τι επιθυμεί ο κουρασμένος λαός της Βραζιλίας, σίγουρα όμως η υποψηφιότητα του Λούλα θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας στους πολίτες των μεσαίων και πιο φτωχών στρωμάτων, καθώς η κατάσταση θυμίζει τη γειτονική Βολιβία, με την έστω και έμμεση επιστροφή του Έβο Μοράλες και τη φυλάκιση της παράνομης μεταβατικής Προέδρου Ζανίν Ανιές.


Φυσικά το εκλογικό ακροατήριο του Μπολσονάρου, άνθρωποι οι οποίοι επωφελήθηκαν από την πολιτική του, φανατικοί θρησκόληπτοι και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, δεν καλοβλέπουν την επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία. Ήδη το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ήταν πρόεδρος ο Λούλα, ζητάει την αποπομπή του Ζαΐρ Μπολσονάρου για «ψυχική και διανοητική ανικανότητα».


Παράλληλα, μετά τη δημοσίευση της είδησης περί απαλλαγής του Λούλα από τις κατηγορίες που τον βάραιναν, δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να ξεπερνάει το 50% στις προτιμήσεις των Βραζιλιάνων για να αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας.


Ο Λούλα κυβέρνησε τη Βραζιλία μεταξύ του 2003 και του 2011. Φυλακίστηκε έχοντας καταδικαστεί για διαφθορά το 2018, γεγονός που τον εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές εκείνου του έτους. Αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2019, αλλά δεν μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα λόγω του ποινικού του μητρώου.

Εμβόλια για όλους


Η θέση του για τον κορωνοϊό είναι ξεκάθαρη, καθώς πριν από λίγες μέρες εμβολιάστηκε και ο ίδιος καλώντας τον Πρόεδρο να λάβει μέτρα και μάλιστα αποκαλώντας τον ανόητο. Μιλώντας λίγο μετά τον εμβολιασμό του, ο 75χρονος πολιτικός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες.


«Είμαι χαρούμενος. Ελπίζω αυτό το εμβόλιο να φέρει το αποτέλεσμα που ονειρεύομαι και που ο λαός της Βραζιλίας ονειρεύεται, διότι το μόνο που θέλει ο κόσμος είναι να εμβολιαστεί ενάντια στο τέρας αυτό που ονομάζεται κορωνοϊός. Και γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει να είναι τόσο ανόητος» είπε.

Η Βραζιλία έχει έρθει σε επαφή με τη Ρωσία και την Κίνα για παροχή εμβολίων, ωστόσο η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει αργά, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για τα μεσαία και φτωχά στρώματα. Φυσικό αποτέλεσμα μιας κυβέρνησης η οποία δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο, παρά μόνο να συνεχίσει τις μπίζνες της με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ακραία πόλωση

Η επικράτηση του Μπολσονάρου ήρθε σε ένα κλίμα απόλυτης πόλωσης, ενορχηστρωτής του οποίου ήταν και – όπως όλα δείχνουν – παραμένει ο εκπρόσωπος της Alt Right, πρώην σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που τον βοήθησε να βρεθεί στον Λευκό Οίκο.


Παρά το γεγονός ότι ο Μπολσονάρου έχει εφαρμόσει μία καθ’ όλα αντιλαϊκή πολιτική, έχει την υποστήριξη του 30% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, το 40% των ψηφοφόρων αντιπαθούν τον Λούλα τόσο πολύ, ώστε τους είναι αδιανόητο να τον ψηφίσουν και αναγκαστικά θα ψηφίσουν τον Μπολσονάρου, παρότι δεν τον συμπαθούν ως άτομο.


Το ερώτημα επομένως είναι αν τελικά ο Λούλα θα καταφέρει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές – παρότι ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφεσιβάλει την απόφαση του Φατσίν – και αν θα μπορέσει να ενώσει τα κόμματα του κεντρώου και αριστερού χώρου για να απαλλαγεί η χώρα από την Προεδρία του Μπολσονάρου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44