search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:44
MENU CLOSE

Lockdown: «Φρένο» στα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου

22.03.2021 17:19
lockdown-kovid-new-01
Photo: Eurokinissi

Στον «πάγο» μπαίνουν τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας μέσα στον Μάρτιο, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και κυρίως στην Αττική δεν το επιτρέπει.

«Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία τα οποία δίνει η Πολιτεία, κι από εκεί και πέρα με αίσθημα ευθύνης όλοι να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενα ανοίγματα, πάντα με τη συνδρομή των ειδικών». Το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τη νέα κυβερνητική στρατηγική από εδώ και πέρα.

Ερωτηθείς για το τι θα ανοίξει σε μία εβδομάδα, ζήτησε πίστωση χρόνου, καθώς «θα πρέπει να δούμε πώς πηγαίνει η πορεία των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, βλέπουμε κάποια σημάδια σταθεροποίησης, είμαστε ωστόσο συγκρατημένοι. Θέλουμε να δούμε την Τρίτη και την Τετάρτη που είναι οι πιο ενδεικτικές ημέρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και 14 ημέρες πριν, κι από εκεί και πέρα που συνεδριάζει η Επιτροπή θα δούμε τα επόμενα βήματα».

Στο ερώτημα αν προηγείται το λιανεμπόριο ή η εκπαίδευση, απάντησε: «όλα είναι στην κορυφή της πυραμίδας, έχουμε μείνει κλειστοί για πολύ καιρό. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία τα οποία δίνει η Πολιτεία, κι από εκεί και πέρα με αίσθημα ευθύνης όλοι να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενα ανοίγματα, πάντα με τη συνδρομή των ειδικών». Και στο πρόσθετο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν ταυτόχρονα, λιανεμπόριο και σχολεία, παρέπεμψε στις αποφάσεις της Παρασκευής.

«Έχουμε αυστηρότερο lockdown από τον περασμένο Μάρτιο, αυτό που έχει επιδράσει καθοριστικά είναι οι μεταλλάξεις – έχουμε τη βρετανική μετάλλαξη που είναι ως και 90% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη μορφή του ιού -, έχουμε αυξημένη κινητικότητα κατά 20% σε σχέση με την άνοιξη, έχουμε αυξημένη κόπωση, έχουμε πολλές συναθροίσεις που γίνονται δημόσια και ιδιωτικά -και αυτό προφανώς συμβάλει στα αποτελέσματα που έχουμε ως προς τα κρούσματα. Τα μέτρα λειτουργούν, δεν πρέπει να τα αμφισβητούμε, πρέπει να τα υποστηρίζουμε συνεχώς. Πρέπει ο καθένας να λειτουργεί με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης για να μπορέσουμε να λειτουργήσει και η οικονομία στο χρόνο της», επεσήμανε κλείνοντας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA με αφορμή την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων.

Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

Ο ίδιος, είπε σχετικά με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων: «Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας».

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το ΕΒΕΠ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη γγ Εμπορίου και πως το κύμα της πανδημίας είναι απειλητικό και μεταθέτει το άνοιγμα του λιανεμπορίου μία εβδομάδα μετά τις 29 Μαρτίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:44