search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 04:43
MENU CLOSE

Πυρά Τσίπρα για την τράπεζα Πειραιώς: Υπεύθυνοι κυβέρνηση και ΤΧΣ

24.03.2021 06:00
tsipras-vouli-new

Μεθόδευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σε βάρος του Δημοσίου κατήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, πίσω από την οποία έδειξε ως υπευθύνους την κυβέρνηση, το ΤΧΣ και τη διοίκηση της τράπεζας. Μάλιστα χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις λέγοντας πως αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή με τη συγκεκριμένη τράπεζα «στα καφενεία λέγεται ληστεία και στα νομικά στέκια λέγεται απιστία καραμπινάτη». Κι ακόμη, είπε ότι αυτή η μεγάλη ληστεία έχει «σκηνοθέτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος αναλυτικά στο ζήτημα, σημείωσε ότι η εν λόγω τράπεζα έχει στηριχθεί όσο καμία με θυσίες του ελληνικού λαού κατά την τελευταία δεκαετία των μνημονίων, αφού έχει λάβει 16 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με 10% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα με την επιχειρούμενη ΑΜΚ επιδιώκεται να διαγραφούν αυτά τα 16 δισ. και να οδηγηθεί η τράπεζα «στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής». Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είπε, θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ, το οποίο έχει μετατραπεί σε βασικό της μέτοχο με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου. Με άλλα λόγια, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., «ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ώς τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο» και να ορίσει τι θα χάσουν και οι μικρομέτοχοι. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο για το ΤΧΣ ορίζοντας ότι τα μέλη της διοίκησης που απιστούν δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα «αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους». Παρέπεμψε δε και στην αλλαγή στους ποινικούς κώδικες για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών, από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την εκλογή της, μιλώντας έτσι για «προμελετημένο έγκλημα».

Το θέμα σηκώνει περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 15 βουλευτές του κόμματος υπέβαλαν αίτημα προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Σταύρο Καλογιάννη για άμεση σύγκληση της Επιτροπής, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36