search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:01
MENU CLOSE

Γιάννης Μπουρνούς: «Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δικαιώνει την ξενοφοβική στάση της ΕΕ»

28.03.2021 14:35
Refugees_new

Επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, με αφορμή την αυριανή επίσκεψή της στην Σάμο, απέστειλε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιάννης Μπουρνούς, με την οποία «στηλιτεύει τη έως τώρα στάση της ΕΕ έναντι της Ελλάδας στο προσφυγικό».

Ειδικότερα υποστηρίζει ότι «το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, αντί να επιλύει προβλήματα, διαιωνίζει το ρόλο των νησιών ως φυλακές της Ευρώπης και δεν εισάγει μια πραγματικά κοινή πολιτική ασύλου, υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων και αναλογικής κατανομής αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μια τέτοια πολιτική θα απέτρεπε τη συμφόρηση στα νησιά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών».

Αντιθέτως, συνεχίζει, «το Σύμφωνο προβλέπει “εθελοντική αλληλεγγύη”, δικαιώνοντας έτσι την δημαγωγική και ξενοφοβική στάση των κ.κ. Κουρτζ, Όρμπαν και άλλων συντηρητικών κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τα αντιδραστικά εκλογικά τους ακροατήρια».

Ο κ. Μπουρνούς στην επιστολή, «στηλιτεύει επίσης τη στάση των “προθύμων” της κυβέρνησης της ΝΔ και διάφορων φιλοκυβερνητικών τοπικών αρχών, που αντί να συνεχίζουν την αποσυμφόρηση, αποδέχονται για τα νησιά το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, προκειμένου να συνεχίζουν να διαμοιράζουν στους δικούς τους ανθρώπους τις παχυλές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

Κλείνοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί την κ. Γιόχανσον, ως πολιτικό προερχόμενη από τη σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατική παράδοση, να συνεισφέρει ώστε να αλλάξει, όπως αναφέρει, η ζοφερή πραγματικότητα των νησιωτών κι όχι να διαιωνιστεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:59