search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:43
MENU CLOSE

«Φρένο» στις παραδόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη μετά τον «πάγο» των ΗΠΑ

13.04.2021 17:35
johnson-new-01

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι “αποφάσισε να καθυστερήσει τη διάθεση” του μονοδοσικού της εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρώπη μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών να συστήσουν “αναστολή” της χρήσης του στις ΗΠΑ, λόγω περιστατικών θρομβώσεων.

Η εταιρεία ανέφερε πως παρακολουθεί και εξετάζει με τις ευρωπαϊκές αρχές αυτά τα περιστατικά. “Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, υπογράμμισε η Johnson & Johnson, υπενθυμίζοντας ότι περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid έχουν ήδη χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υγειονομικές υπηρεσίες γνωστοποίησαν ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της J&J αφού έξι εμβολιασθέντες εμφάνισαν μια σπάνια διαταραχή που αφορά τη δημιουργία θρόμβων. Η αναστολή δεν επηρεάζει τα δύο άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, των Pfizer και Moderna.

Η FDA, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J. Συνολικά, όπως είπε ο Πίτερ Μαρκς, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας αυτής, έξι άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 48 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε διάστημα από 6 έως 13 ημέρες αφού έκαναν το εμβόλιο.

Η αναστολή χρήσης του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, λόγω της εμφάνισης σοβαρών περιπτώσεων θρομβοεμβολών, «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» στην εκστρατεία ανοσοποίησης των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η ανακοίνωση αυτή δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού», ανέφερε ο συντονιστής της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Τζεφ Ζάιεντς. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σκεύασμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Ζάιεντς, η απόφαση αναστολής της χρήσης του ελήφθη «για προληπτικούς λόγους». Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna για να καλύψουν 300 εκατομμύρια Αμερικανούς, πρόσθεσε.

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν ότι οι παρενέργειες φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες.

“Συνεργαζόμαστε στενά με τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τις υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε ένθερμα την ανοιχτή επικοινωνία και την κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών στους επαγγελματίες υγείας και στο κοινό”, δήλωσε σήμερα η αμερικανική εταιρία.

Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίστηκαν στις 9 Απριλίου όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις δημιουργίας θρόμβων του αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Η μια περίπτωση καταγράφηκε στη διάρκεια κλινικής δοκιμής πριν από την έγκριση του εμβολίου. Τρεις περιπτώσεις με παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας και η μια από αυτές οδήγησε σε θάνατο.

Η Johnson & Johnson είχε αρχίσει χθες να παραδίδει το μονοδοσικό εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις χώρες της ΕΕ. Η αμερικανική εταιρεία είχε δεσμευθεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Χάνο Κάουτς.

Ο κ. Κάουτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40