search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:57
MENU CLOSE

Η Τουρκία θέλει ακόμα να γίνει μέλος της ΕΕ – «Κάναμε όσα χρειάζονται» λέει ο Ερντογάν

13.04.2021 20:12
flag-eu-turkey-new-01
© European Union

Η Τουρκία θέλει ακόμα να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του έχει λάβει μέτρα για πλήρη ένταξη.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα, για τις εξελίξεις στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης των βίζα, τόνισε ότι ελπίζει πως αυτή η εξέλιξη, «θα αποτελέσει μια νέα εποχή για τις σχέσεις μας. Η Τουρκία ήταν πάντα ειλικρινής και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ. Έχουμε λάβει μέτρα για πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ, ένα προς ένα».

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «αν και χώρες κατέθεσαν σχετική αίτηση μετά από εμάς, είναι γεγονός ότι είμαστε μπροστά από αυτές. Αποτρέψαμε τη μετανάστευση που θα οδηγούσε σε σοβαρές πολιτικές οικονομικές κρίσεις στην ΕΕ. Το μόνο αίτημά μας από την ΕΕ είναι να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με τις άλλες χώρες των οποίων η ένταξη έγινε αποδεκτή».

Για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε πως η Λιβύη «δεν είναι, απλώς, ακόμα μια χώρα για εμάς. Ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη στη Λιβύη, με την οποία μετράμε σχεδόν 500 χρόνια σχέσεων, αλλά θέλουμε και τη δική μας επιβίωση».

Ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν διστάζει να σταθεί στο πλευρό «των Λίβυων αδερφών μας, ενάντια σε επιθέσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Διασφαλίσαμε ότι η Λιβύη βρίσκεται ξανά στο δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης». Η προσδοκία της Άγκυρας από τη διεθνή κοινότητα είναι, σύμφωνα με τον Ερντογάν, ότι θα υποστηρίξει «τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αφήνοντας τους πραξικοπηματίες στην άκρη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42