search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:45
MENU CLOSE

Ξανά αστυνομία στην πλατεία Βαρνάβα – Προς αλλαγή στρατηγικής για τις απαγορεύσεις; (Photos)

17.04.2021 21:43
astynomia_new
Φωτογραφία αρχείου

Ισχυρή αστυνομική δύναμη αποτελούμενη κυρίως από αστυνομικούς της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ. βρίσκεται για δεύτερο βράδυ στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, προκειμένου να αποτραπεί ο συνωστισμός εκατοντάδων νέων που σημειωνόταν τις τελευταίες ημέρες, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης.

Επί πολλά συνεχόμενα βράδια η πλατεία Βαρνάβα είχε μετατραπεί σε υπαίθριο διασκεδαστήριο, με συνωστισμό αλλά και ρύπανση. Την Παρασκευή η συνάθροιση απετράπη μετά την κινητοποίηση της ΕΛΑΣ, ωστόσο εικόνες συνωστισμού καταγράφηκαν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν προκαλέσει ένα γενικευμένο κλίμα «ασφυξίας», όπως παραδέχονται και λοιμωξιολόγοι, η διαφυγή από το οποίο ενίοτε οδηγεί σε εικόνες επικίνδυνου συνωστισμού σε πλατείες που θεωρούνται «ασφαλείς» από τους νέους ως προς το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου για παράβαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεδομένου ότι η εστίαση παραμένει κλειστή.

Προς αλλαγή στρατηγικής ως προς τις απαγορεύσεις;

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πλατείες της πρωτεύουσας και όχι μόνο, και που κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με το protothema.gr έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, τα περισσότερα μέλη της οποίας υιοθετούν σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι είναι καλύτερα να ανοίξουν οργανωμένα οι δραστηριότητες, παρά να υπάρχει μία κατ’ επίφαση «καραντίνα», η οποία πρακτικά δεν μπορεί καν να εποπτευθεί και να εφαρμοστεί.

Κυβερνητικά στελέχη συμμερίζονται την αγωνία των λοιμωξιολόγων για την πίεση που ασκείται στο Εθνική Σύστημα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι αυτή η πίεση δεν μειώνεται και πιθανόν δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί, όσο συνεχίζεται μία συνταγή, που αφήνει κλειστές δραστηριότητες, στις οποίες θα ήταν δυνατόν να διοχετευτεί η κοινωνική ζωή, με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η καφεστίαση, το άνοιγμα της οποίας έχει παραπεμφθεί σε αόριστο χρόνο μετά το Πάσχα, την ώρα που ο κόσμος γεμίζει τις πλατείες ή συγκεντρώνεται ακόμα και σε σπίτια, χωρίς να τηρείται στην πραγματικότητα κανένα μέτρο.

Σύμφωνα πάντα με το protothema.gr, τα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται σε δεκάδες πλατείες κάθε βράδυ στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς είναι προφανές ότι ο κόσμος δεν έχει τη διάθεση να περιοριστεί, ούτε όμως και η αστυνομία είναι δυνατόν να διαλύσει δια της βίας όλες αυτές τις εκδηλώσεις.

Υπό αυτή την έννοια, πολλοί επιστήμονες, κυρίως εκτός της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν άλλοι ανοιχτά, άλλοι στο παρασκήνιο ακόμα, την ανάγκη αντί να παρακολουθεί το κράτος άμοιρο και ανήμπορο ουσιαστικά, μία άναρχη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, να οργανωθούν οι δραστηριότητες με όλα τα δυνατά μέσα, που έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία. Είτε πρόκειται για το self test, όπου είναι ενδεδειγμένο ως μέτρο (από το λιανεμπόριο, έως κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες), είτε πρόκειται για την τήρηση των πιο «κλασικών» μέτρων, όπως οι αποστάσεις και η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, για την περίπτωση της εστίασης και των καφέ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33