search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:08
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Επιφυλάσσει θερμό Μάιο στην κυβέρνηση για το εργασιακό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2173
15-4-2021
17.04.2021 07:00
KKE-new

«Θερμό» εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ετοιμάζει το ΚΚΕ, καθώς θεωρεί ότι φέτος προσλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα εξαιτίας των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τα εργασιακά.


Σημειώνεται ότι φέτος ο εορτασμός της ημέρας έχει μεταφερθεί στις 6 Μαΐου, καθώς η 1η Μαΐου συμπίπτει με το Μ. Σάββατο. Ο Περισσός προειδοποιεί ότι η Πρωτομαγιά θα ναι ορόσημο για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση φέρει το αντεργατικό νομοσχέδιο που αποτελεί την «ανατροπή του αιώνα», αφού 135 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο «ξηλώνει» το 8ωρο και φέρνει 10ωρο και απλήρωτες υπερωρίες.


Εκ των πραγμάτων και με δεδομένο ότι το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι ένα πεδίο στο οποίο το ΚΚΕ θεωρείται «θεματοφύλακας», οι εξελίξεις γύρω από τα εργασιακά ανεβαίνουν στην κορυφή της ατζέντας του Περισσού, ο οποίος έχει και την κινηματική δύναμη για να «υψώσει ανάχωμα» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.


Σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο υπουργός «επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους» καθώς «απ’ τη μία τινάζει στον αέρα τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, και από την άλλη εκτινάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων».

“Εξυπνάδες” και “παραμύθια” Χατζηδάκη


Επιπλέον, στο σχόλιό του, το ΚΚΕ, επιχειρώντας να καταρρίψει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, τονίζει ότι το πλαίσιο του εργασιακού νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον περιγράφεται μέχρι στιγμής, δηλαδή «η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η καθιέρωση εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία», δεν αποτελούν γενικά «εκσυγχρονισμό», αλλά «“εκσυγχρονισμό” της εργασιακής ζούγκλας με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου».

«Κερασάκι στην τούρτα», προσθέτει στο σχόλιό του το γραφείο Τύπου, είναι «ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι». Χαρακτηρίζει δε «εξυπνάδες» τους ισχυρισμούς του υπουργού ότι όλα θα γίνονται «μόνο αν το θέλει ο εργαζόμενος». Αυτά «είναι παραμύθια για μικρά παιδιά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στον χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η “ελεύθερη βούληση” του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας» σχολιάζει περαιτέρω.


Τέλος, αναφέρει ότι «η επίκληση, εκ μέρους του υπουργού, των οδηγιών της Ε.Ε. για τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, δεν καθιστά λιγότερο εγκληματική την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά καθιστά εγκληματικές την Ε.Ε. και όλες τις κυβερνήσεις που επέκτειναν το νομοθετικό πλαίσιο της “ευελιξίας”, γενικεύοντας την εργασιακή ζούγκλα, τα ωράρια – λάστιχο και το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων».


Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους με την οργανωμένη δράση τους «να μην επιτρέψουν να ψηφιστούν οι ανατροπές του αιώνα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04