search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:35
MENU CLOSE

«Βρυχάται» η «ρωσική αρκούδα»: Η Μόσχα απαντά στην Πράγα απελαύνοντας 20 διπλωμάτες

18.04.2021 22:40
sergei_lavrov_new

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες, απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας.

Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε το Σάββατο την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών αφού ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι πράκτορες που κατηγορούνται για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018, βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του Τσεχικού στρατού το 2014 από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

ΗΠΑ: Είμαστε στο πλευρό της Τσεχίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά την απόφαση για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.

Σύλληψη φιλορώσου διαδηλωτή στην Πράγα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας», πρόσθεσε.

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας: Σύγκρουση Πράγας-Μόσχας, «παρών» από το ΝΑΤΟ

Στον «χορό» του «νέου Ψυχρού Πολέμου» ΝΑΤΟ-Ρωσίας εισέρχεται ταχύτατα η ΕΕ, με την Τσεχία να απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες τους οποίους κατηγορεί για κατασκοπεία και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συντάσσεται με τη σκληρή «γραμμή» Μπάιντεν έναντι της μεγάλης χώρας της ανατολικής Ευρώπης.

Τις σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώνει η αξιοποίηση της υπόθεσης Ναβάλνι καθώς και η αναθέρμανση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών. «Παρών» σπεύδει να δηλώσει το ΝΑΤΟ.https://player.glomex.com/integration/1.504.0/iframe-player.html?integrationId=4059a11ikn66gu05&playlistId=v-caqtw5tvsv21-st&playlistIndex=0&origin=glomex-player&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.topontiki.gr%2F2021%2F04%2F18%2Fanevenoun-i-toni-metaxi-ee-rosias-sigkrousi-pragas-moschas-paron-apo-to-nato%2F

«Ξαφνική» ένταση στις σχέσεις Πράγας-Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα λάβει σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας εξαιτίας της απέλασης από την Πράγα 18 Ρώσων διπλωματών για αβάσιμους και ανυπόστατους λόγους, σύμφωνα με την Μόσχα.

H Τσεχία απέλασε χθες 18 ρώσους διπλωμάτες και ανακοίνωσε ότι έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Παράλληλα, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη.

Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι το 2018. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών και εκτελών χρέη ΥΠΕΞ Γιαν Χάματσεκ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ανακριτές θεωρούν πως η έκρηξη στην αποθήκη είχε στόχο ένα φορτίο με όπλα που επρόκειτο να μεταφερθεί από την αποθήκη και να σημειωθεί η έκρηξη μετά την μεταφορά των όπλων, πιθανόν στη Βουλγαρία.

Μόσχα: Δεν δηλητηριάσαμε τον Ναβάλνι - Media

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Πράγα θα ζητήσει βοήθεια από την Μόσχα για την ανάκριση των δύο αυτών προσώπων, αλλά δεν αναμένει ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί.

Το εβδομαδιαίο ερευνητικό έντυπο της Τσεχίας Respekt έγραψε χθες ότι το φορτίο με τα όπλα προοριζόταν για έναν Βούλγαρο έμπορο όπλων, ο οποίος θεωρείται ότι προμήθευε την Ουκρανία σε μια περίοδο που οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές μάχονταν ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας.

Η Respekt και το κρατικό ραδιόφωνο της Τσεχίας κατονόμασαν έναν Βούλγαρο έμπορο όπλων που, όπως υποστήριξαν, Ρώσοι πράκτορες επιχείρησαν αλλά απέτυχαν να σκοτώσουν.

Από την πλευρά της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Seznamzpravy.cz έγραψε ότι το φορτίο των όπλων πιθανόν να προοριζόταν για τους Σύρους αντάρτες.

“Θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα που θα υποχρεώσουν αυτούς που προέβησαν σε αυτή την πρόκληση να αντιληφθούν πλήρως την ευθύνη της καταστροφής των θεμελίων των τυπικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας”, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αιτιάσεις της Τσεχίας είναι παράλογες καθώς η Πράγα στο παρελθόν είχε κατηγορήσει για την έκρηξη στην αποθήκη τους ιδιοκτήτες της και δεσμεύτηκε η Μόσχα να απαντήσει σκληρά.

“Η εχθρική αυτή κίνηση είναι η συνέχεια σε μια σειρά από αντιρωσικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοκρατία της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να μην δει κάποιος εδώ αμερικανικά ίχνη”, συνεχίζει η ανακοίνωση κατηγορώντας την Πράγα ότι “πασχίζει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας”.

«Παρών» από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στηρίζει το μέλος της Συμμαχίας, την Δημοκρατία της Τσεχίας, καθώς ερευνά τις “μοχθηρές ενέργειες” της Ρωσίας στο έδαφός της και ότι αυτό ακολουθεί ένα δείγμα “επικίνδυνης συμπεριφοράς” της Μόσχας, είπε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

“Αυτό ακολουθεί ένα δείγμα επικίνδυνης συμπεριφοράς από τη Ρωσία. Συμπάσχουμε με τους αγαπημένους των θυμάτων της έκρηξης στο Βρμπέτιτσε. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”, είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Η υπόθεση Ναβάλνι

Στο μεταξύ, σε απεργία πείνας βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι. Την Κυριακή, ΕΕ και ΗΠΑ προειδοποίησαν με κυρώσεις την Ρωσία σε περίπτωση που απειληθεί η υγεία του Ναβάλνι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, απευθύνοντας έκκληση για την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Ρωσία να προσφέρει στον Αλεξέι Ναβάλνι άμεση πρόσβαση «σε γιατρούς τους οποίους εμπιστεύεται», τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και την υγεία του».

Ρωσία: Περισσότερες από 3.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι - Media

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για την Ρωσία, εάν πεθάνει ο αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώνεται ραγδαία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στο CNN ότι εξετάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει σε αυτό το στάδιο. «Αλλά έχουμε δηλώσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν πεθάνει ο κ. Ναβάλνι».

«Αρχικά βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με πολλές δημοκρατίες στον κόσμο που συμμερίζονται την άποψή μας, για την επιβολή κυρώσεων σε απάντηση αυτού που έχει κάνει στον Ναβάλνι η ρωσική κυβέρνηση, σε απάντηση της χρήσης χημικού όπλου εναντίον του, πράγμα που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους», εξήγησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Κατά δεύτερον, πληροφορήσαμε την ρωσική κυβέρνηση ότι αυτό που θα συμβεί στον κ. Ναβάλνι θα είναι δική τους ευθύνη και ότι θα είναι υπεύθυνοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».

Σε ερώτηση για τον λόγο για τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι την Πέμπτη κατά την τοποθέτησή του σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και δεν απαίτησε την απελευθέρωσή του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου απάντησε: «Θεωρήσαμε ότι αντί να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπόθεσης αυτής ήταν ιδιωτικά και μέσω των διπλωματικών διαύλων απευθείας προς τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης».

Σε «γραμμή» Μπάιντεν και ο Μακρόν ενάντια στη Ρωσία

Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν “σαφείς κόκκινες γραμμές” με την Ρωσία και να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας αν περάσει αυτές τις γραμμές, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του την Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

“Πρέπει να ορίσουμε σαφείς κόκκινες γραμμές με την Ρωσία”, είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που πρόκειται να προβληθεί αργότερα σήμερα.

“Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να είμαστε αξιόπιστοι. Οι κυρώσεις δεν είναι επαρκείς από μόνες τους, αλλά οι κυρώσεις είναι μέρος του πακέτου”, είπε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που δήλωσε πρόθυμος για την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων.

Τα σχόλια του Μακρόν απέχουν από την προηγούμενη στάση της Γαλλίας απέναντι στη Ρωσία και η θέση του πλησιάζει περισσότερο προς τον σύμμαχό της χώρας του, τις ΗΠΑ.

Από το 2017 που εξελέγη, ο Γάλλος ηγέτης επιχείρησε να περιορίσει την δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ελπίζοντας να αποσπάσει την βοήθεια της Μόσχας για την επίλυση των πιο δισεπίλυτων διεθνών κρίσεων.

Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται σε μια περίοδο όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989.

Ο Τσέχος πρεσβευτής εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Κυριακή τον πρεσβευτή της Τσεχίας στην Μόσχα σχετικά με την απόφαση της Πράγας για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50