search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:41
MENU CLOSE

Κούβα χωρίς Κάστρο για πρώτη φορά από το 1959: Πρώτος γραμματέας του ΚΚ ο Ντίας-Κανέλ (Video)

19.04.2021 20:36
castro_twitter_new

Χωρίς… Κάστρο μένει για πρώτη φορά από το 1959 και την ανατροπή του Μπατίστα η Κούβα, καθώς ο Ραούλ Κάστρο αποχώρησε και από την ηγεσία του ΚΚ της χώρας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας εξέλεξε τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντε ως πρώτο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ακριβώς στις 10 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, όπου ξεκίνησε η τελευταία ημέρα του τετραήμερου Συνεδρίου ανακοινώθηκαν η νέα Κεντρική Επιτροπή, το Πολιτικό Γραφείο και η Γραμματεία της κομματικής οργάνωσης.

O Ραούλ Κάστρο Ρουζ δήλωσε από το βήμα ότι ο Ντιάζ-Κανέλ δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, αλλά μια συνειδητή επιλογή ενός νεαρού επαναστάτη.

Όπως ανέφερε ο Ραούλ Κάστρο, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ «πέτυχε με επιτυχία, για 15 χρόνια, ως πρώτος γραμματέας του κόμματος στις επαρχίες Βίλα Κλάρα και Χόλγκιν και μετά σαν Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, σαν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών και σαν πρώτος αντιπρόεδρος των Συμβουλίων Κρατών και Υπουργών, προσηλωμένος στις ιδεολογικές θέσεις του κόμματος».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ραούλ Κάστρο ολοκλήρωσε το έργο του ως πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ικανοποιημένος, όπως εξέφρασε για το «καθήκον που εκπληρώθηκε και την εμπιστοσύνη στο μέλλον της Πατρίδας».

Παράλληλα τόνισε ότι δεν κάνει δεκτές προτάσεις για να παραμείνει στα ανώτερα όργανα του κόμματος, τις τάξεις των οποίων θα συνεχίσει να υπηρετεί ακόμη ως επαναστάτης έτοιμος να συμβάλει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Σε δήλωση του στο Τwitter ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τόνισε ότι «η 19η Απριλίου είναι μια ιστορική ημέρα». Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 60 χρόνια από την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, την αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που υποστηρίχθηκε από τη CIA, η απώθηση της οποίας συνιστά λόγο εθνικής υπερηφάνειας για το νησί. «Η γενιά της εκατονταετίας, η ιδρύτρια και καθοδηγήτρια του Κόμματος, παραδίδει τις ευθύνες» σε μια νεότερη γενιά, πρόσθεσε.

Το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 19 Απριλίου στο πλαίσιο του εορτασμού της 60ης επετείου της ανακήρυξης του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης και της Νίκης της Playa Girón, όπου ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πήρε την πρώτη του μεγάλη ήττα στη Λατινική Αμερική.

Πληροφορίες: Αυγή /Photo: Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:41