search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:10
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι άλλο λοκντάουν, άνοιγμα υπό όρους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2174
22-4-2021
23.04.2021 07:00
kentro_polis-new

Η πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη Δευτέρα για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ουσιαστικά σηματοδοτεί την επίσημη αλλαγή πλεύσης ως προς το λοκντάουν η οποία ανιχνεύεται στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό.

Πλέον συμπληρώνεται δίμηνο από τις αρχές Μαρτίου, οπότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άρχισε να ανεβάζει τις στροφές της κριτικής του προς το λοκντάουν και τον τρόπο που το εφάρμοσε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για το πλέον παρατεταμένο και αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης. Κοινώς, ο ΣΥΡΙΖΑ γυροφέρνει εδώ και καιρό τη σκέψη ότι το λοκντάουν, όπως εφαρμόζεται, έχει εξαντλήσει τα όριά του ως μέθοδος και είναι η ώρα για αλλαγή μοντέλου.


Έχοντας άλλωστε ως οδηγό τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά παράλληλα παίρνοντας το κλίμα από τους εκπροσώπους ενώσεων και φορέων με τους οποίους πραγματοποιεί σταθερά επαφές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εδώ και καιρό την εικόνα ότι οι αντοχές όλων έχουν εξαντληθεί. Το κλίμα αυτό η Κουμουνδούρου το εντοπίζει όλο αυτό το διάστημα και στα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων.


Ως εκ τούτου, μέλημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και είναι να συντονίζεται με αυτό το κλίμα, προσαρμόζοντας ανάλογα και με το σημείο που βρισκόμαστε κάθε φορά το περιεχόμενο και τους τόνους της ρητορικής, αλλά και τις προτάσεις.


Φεβρουάριος και Μάρτιος ήταν μήνες επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και της εμφάνισης ποικίλων και ισχυρών μεταλλάξεων του ιού SARS – CoV-2, και άρα οι συνθήκες δεν ευνοούσαν την έκφραση μιας καθαρής πρότασης σε αυτό το μήκος κύματος. Έτσι, όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εστίαζε στη ρητορική περί στήριξης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που πλήττονται όσο διαρκεί το λοκντάουν, σε συνδυασμό με το σκέλος των υγειονομικών μέτρων (στήριξη του ΕΣΥ, προτάσεις για τα εμβόλια, μέτρα προστασίας για ΜΜΜ και χώρους εργασίας κ.λπ.).


Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της γραμμής περί υπεύθυνης αντιπολίτευσης, είχε στηρίξει απόλυτα το λοκντάουν του περσινού Μαρτίου αλλά και αυτό του Νοεμβρίου – αν και σ’ εκείνη τη φάση είχε από διμήνου διακηρύξει ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε, εννοώντας πως οι τόνοι της αντιπολιτευτικής κριτικής θα ανέβουν. Στις αρχές του χρόνου, όταν στο κάδρο πλέον είχαν μπει και τα εμβόλια, ο Αλέξης Τσίπρας ενίσχυσε το πλαίσιο προτάσεων και κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις για τις πατέντες των εμβολίων.

Το πλήρωμα του χρόνου


Ωστόσο, τι άλλαξε τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην πρόταση για το υπό όρους άνοιγμα της εστίασης;
• Η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς έδειξε το τελευταίο διάστημα ότι προσανατολίζεται σε άνοιγμα δραστηριοτήτων με δεδομένο και το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο προσδιόρισε στα μέσα Μαΐου, ξεκινώντας από το λιανεμπόριο (με μέτρα όπως το click in shop). Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να «προλάβει» την κυβέρνηση και να αναπροσαρμόσει τη ρητορική του έναντι και του κοινωνικού ακροατηρίου που παρακολουθεί.
• H βελτίωση του καιρού δημιουργεί προσδοκία για συγκράτηση της διασποράς, ευνοεί δε την έξοδο στους ανοιχτούς χώρους, στην οποία προτρέπουν και οι ειδικοί της επιτροπής τις τελευταίες εβδομάδες ως μέτρο για τον έλεγχο της διασποράς, απέναντι στις προηγούμενες συστάσεις του «μένουμε σπίτι» τις οποίες φάνηκε να αναθεωρούν διαπιστώνοντας το μέγεθος της ενδοοικογενειακής διασποράς, αλλά και της διασποράς από τις συγκεντρώσεις σε σπίτια κατά παραβίαση των μέτρων περιορισμού.
• Η εξάντληση της ανοχής και των ψυχολογικών αντοχών της κοινωνίας από τον εγκλεισμό αλλά και από τις συνεχείς παλινωδίες και αντιφάσεις των κυβερνητικών μέτρων, όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες μέρες στα μεταμεσονύκτια «πάρτι» στις πλατείες και σε διάφορα φαινόμενα μαζικής παραβίασης των μέτρων.
• Και φυσικά το οικονομικό πλήγμα και το σημείο «μη περαιτέρω» στο οποίο έχουν φτάσει εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά στο λιανεμπόριο και την εστίαση, που παρέμειναν εκτός λειτουργίας επί μήνες.

Σε σχέση με το άνοιγμα πάντως των οικονομικών δραστηριοτήτων ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το άνοιγμα από μόνο του δεν αρκεί, αλλά χρειάζονται μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών κ.λπ. Κάτι που υπογραμμίστηκε και με την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα με αντικείμενο την παρουσίαση της πρότασης για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Φταίει η κυβέρνηση και όχι οι ειδικοί


Πολιτικά η Κουμουνδούρου επιχειρεί να εκθέσει την κυβέρνηση στην κοινωνία επιρρίπτοντάς της την αποκλειστική ευθύνη για τα μέτρα που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία στα όρια. Ενδεικτική εδώ είναι και η κόντρα με αφορμή τη διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, που κατά την Κουμουνδούρου δείχνουν ότι «η κυβέρνηση φόρεσε ‘’καπέλο’’ τις δικές της αποφάσεις» στους λοιμοξιωλόγους.


Την ίδια ώρα δείχνει να στηρίζει και να δικαιολογεί τις κοινωνικές αντιδράσεις με μαζικές παραβιάσεις μέτρων (πλατείες, κορωνοπάρτι, κ.λπ.) στον βαθμό που εμπλέκεται κατά κανόνα σημαντική μερίδα της νεολαίας, κατηγορία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιρροή και είναι αυξημένη η δημοσκοπική του δύναμη σε σύγκριση με άλλα ακροατήρια.
Ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν πλέον για την ανάγκη «βαλβίδων αποσυμπίεσης».

Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αξιοπιστία όταν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή όταν δεν λαμβάνει μέτρα για εστίες υπερμετάδοσης και κουνάει το δάχτυλο για τις πλατείες. Υπό το πρίσμα αυτό καλούν στο ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης ώστε να αποφευχθούν στο εξής οι ασύντακτες υπαίθριες εκδηλώσεις. Επικαλούνται δε και τις σχετικές δημόσιες προτάσεις των ειδικών σε αυτή την κατεύθυνση όπως Λινού, Γώγος, Παγώνη, Δερμιτζάκης, Σκουτέλης, Δημόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:07