search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 23:04
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Καλεί σε ξεσηκωμό για το εργασιακό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2174
22-4-2021
24.04.2021 07:00
kke-new

Ψηλά κρατά τη σημαία του εργασιακού το ΚΚΕ εν όψει της 6ης Μαΐου, ημέρα που θα εορταστεί η φετινή Πρωτομαγιά και για την οποία ο Περισσός επιδιώκει να λάβει χαρακτήρα μιας δυναμικής αφετηρίας κινητοποιήσεων απέναντι στο νομοσχέδιο που θα φέρει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και μεταξύ άλλων προβλέπει τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας.


Απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα ότι προωθεί τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εργασίας, το ΚΚΕ κρατά ψηλά τους τόνους χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις του επικείμενου νομοσχεδίου «ανατροπές του αιώνα». Επιπλέον, για διάφορες προτάσεις με τις οποίες συνοδεύει η κυβέρνηση το ξήλωμα του 8ώρου, όπως η «κάρτα εργασίας» και η άδεια πατρότητας, στον Περισσό θεωρούν ότι αφενός πλασάρονται σαν άλλοθι για το 10ωρο, αφετέρου ωραιοποιούνται με ψευδή επιχειρήματα.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του ΚΚΕ σε αναφορά του πρωθυπουργού προ ημερών πως «εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπόλοιπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση».


Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα», ενώ όσον αφορά την ουσία σημείωσε: «Αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός είναι πως με τους νόμους των τριών μνημονίων, που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό.

Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης προειδοποιήσει λίγους μήνες πριν τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, η αποζημίωση που πληρώνει πέφτει και στο μισό».


Σε ανάλογο μήκος κύματος ο «Ριζοσπάστης» σε πρωτοσέλιδο άρθρο του (16.4.2021) αναφέρει: «Κάθε επιχείρημα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο για τη 10ωρη εργασία, είναι και ένας επιπλέον λόγος για τους εργαζόμενους, κυρίως για τους νέους, να το πολεμήσουν οργανωμένα και αποφασιστικά (…)», γιατί «είναι τόσο εξόφθαλμα προκλητικός ο τρόπος που η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για τις ‘‘ανατροπές του αιώνα’’, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το νέο έγκλημα που ετοιμάζει».

Όχι στα πρωτόκολλα – λάστιχο

Στο μέτωπο της πανδημίας, το ΚΚΕ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το άνοιγμα δραστηριοτήτων, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αν και δεν αντιτίθεται στο άνοιγμα καθεαυτό (πολλοί κλάδοι άλλωστε το ζητούν πλέον). Ενδεικτικά μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για «ασφαλές άνοιγμα» των Λυκείων στηρίζοντας το αίτημα της Ομοσπονδίας, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε άνοιγμα με μοναδικό μέτρο την «αυτοδιάγνωση» στα σχολεία, το λιανεμπόριο κ.ο.κ., αλλά και τα «πρωτόκολλα – λάστιχο» στον τουρισμό.

Επίσης, ο βουλευτής Γιάννης Δελλής με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή καλεί σε άνοιγμα των χώρων πολιτισμού με τήρηση υγειονομικών μέτρων προστασίας «αλλά και δίχτυ προστασίας του εισοδήματος των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του κλάδου».


Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ επιμένει ότι κεντρικής σημασίας παραμένει η θωράκιση του ΕΣΥ, οι μαζικοί εμβολιασμοί με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι εργασίας και τα σχολεία. Αυτές θεωρεί ως βασικές και απαράβατες προϋποθέσεις για το άνοιγμα οικονομικών αλλά κι άλλων δραστηριοτήτων, όπως η εκπαίδευση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 23:04