search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:44
MENU CLOSE

«Sofagate» στην Άγκυρα, «power game» στις Βρυξέλλες

24.04.2021 07:00
game-of-thrones

Μία πολυθρόνα. Τα αμήχανα χαμόγελα διαδέχθηκαν τα παγωμένα βλέμματα μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσα στο σεράι του σουλτάνου Ερντογάν. Η ιστορία γνωστή αν και ενόχλησε σφόδρα μεγάλη μερίδα αξιωματούχων της ΕΕ. Η δικαιολογία; Για το τι επιτάσσει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών αρχίζει και φουντώνει όχι μόνο η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Αλλά και η συζήτηση, αναπόφευκτα, για τα θεσμικά όργανα που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To διπλωματικό επεισόδιο Sofagate που συγκλόνισε για κάποιες μέρες την Ευρώπη επιβεβαίωσε αυτό που μάλλον συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Την ασάφεια στα όρια των εξουσιών των δύο προέδρων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και αυτής της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβώνας, οι δύο πρόεδροι διορίζονται από τους ηγέτες των κρατών μελών (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ), με τη μόνη διαφορά πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, προτείνεται και περνάει και από την ακροαματική διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ασαφή όρια

Το σκάνδαλο Sofagate φαίνεται να επιβεβαιώνει τα ασαφή πεδία που προκαλούν «διαμάχες» ανάμεσα στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών. Ποιος από τους δύο προέδρους βρίσκεται πάνω από τον άλλον; Επικαλούμενοι την ενδοθεσμική συμφωνία του Μαρτίου 2011, θα λέγαμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με βάση αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος, θα έλεγε κανείς πως δεν υποτίμησε την κ. ντερ Λάιεν. Ωστόσο, άλλο σημείο της ενδοθεσμικής συμφωνίας τοποθετεί την πρόεδρο της Κομισιόν, σε ισότιμη θέση και όχι ως απλή συνοδεία του κ. Μισέλ.

Και δεν έφτανε το «κατσάδιασμα» της κ. ντερ Λάιεν στον Μισέλ για το επεισόδιο στο τουρκικό σεράι – το γραφείο της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλε στην ομάδα συνεργατών του Σαρλ Μισέλ μια λίστα πέντε σημείων ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον ένα καινούργιο Sofagate – μία αποκάλυψη ενός περίεργου εγγράφου ήρθε να προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στην ισχυρή κυρία της Ευρώπης.

Ένα «non paper φάντασμα»

Ένα «non paper φάντασμα» που κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στις χώρες της περιοχής αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς μεταξύ άλλων παραλήπτης του ανεπίσημου εγγράφου φέρεται να είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και όπως όλα δείχνουν η Κομισιόν δεν γνώριζε τίποτα. Εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης δήλωσαν στο δίκτυο Euractiv, ότι έχουν πλήρη άγνοια για το εν λόγω έγγραφο.

Photo Credit: Twitter

Ο Σαρλ Μισέλ δεν διέψευσε το επίμαχο έγγραφο – πώς να το κάνει άλλωστε αφού αποσπάσματά του δημοσιεύτηκαν στον σλοβένικο Τύπο – και διερωτάται κανείς: Προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία κρυφή ατζέντα εν αγνοία της Κομισιόν; Και αν ναι; Αφορά μόνο στα Δυτικά Βαλκάνια; Ή και άλλους; Πάντως ο Ερντογάν, μόνο τούρκικο καφεδάκι δεν του ‘ψησε…

Ευθύνεται τελικά ο Τούρκος πρόεδρος για κακή φιλοξενία ή απλώς δεν ήξερε πώς να χωρίσει το σαλονάκι του για να φιλοξενήσει και τους δύο ισότιμους αξιωματούχους;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:44