search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικά: Οι ημερομηνίες κλειδιά και η… πολυθρόνα του Σουλτάνου

08.04.2021 07:00
photo-new

Τη…«διπλωματία της πολυθρόνας» φαίνεται πως ξεδίπλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα.

Η κίνηση του Τούρκου προέδρου να στρογγυλοκαθίσει πρώτος – το ίδιο έπραξε ωστόσο και ο Σαρλ Μισέλ – πριν δώσει μια θέση στην επικεφαλής της Κομισιόν προκάλεσε οργή στις Βρυξέλλες. Στο επίμαχο βίντεο ακούγεται ένα αμήχανο «Εμμμ…» από την κ. ντερ Λάιεν η οποία περίμενε να της προσφερθεί μία θέση.

Όπως διεμήνυσαν ευρωπαϊκές πηγές πρόκειται για μη τήρηση του πρωτοκόλλου από τον ισλαμιστή πρόεδρο και δεν παρέλειψαν να τονίσουν και τη συγκυρία κατά την οποία συνέβη αυτό. Η προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία. Την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξάλλου, μεταξύ άλλων δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Δεν ιδρώνει το αυτί του…

Αυτο ωστόσο αποτελεί το κερασάκι σε μία τούρτα που δεν έχει να κάνει τόσο με τη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στο γυναικείο φύλο, αλλά με τη στάση του απέναντι στην υποτιθέμενη απειλή κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

Αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν σκέφτεται να κρατήσει τους τύπους στο πιο απλό πράγμα, την τήρηση ενός πρωτοκόλλου σε μία επίσκεψη, πόσο πιστεύετε να ιδρώσει το αυτί του από μία Σύνοδο Κορυφής; Εξάλλου, έως τώρα, πλην της έκθεσης Μπορέλ δεν φαίνεται – ακόμα τουλάχιστον – η ΕΕ να λαμβάνει μέτρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα της γείτονος χώρας.

«Ήρθαμε στην Τουρκία για να δώσουμε μια ώθηση στις σχέσεις μας και απ’ αυτή την άποψη είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, δίνοντας το κλίμα της συνάντησης, κατά την οποία συζητήθηκαν σε βάθος τέσσερις τομείς θεμάτων, «στα οποία η ΕΕ και η Τουρκία θα έχουν αμοιβαίο όφελος αν συνεργαστούν».

«Ο πρώτος τομέας είναι η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών. Η ΕΕ είναι ο πρώτος εταίρος της Τουρκίας στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, οι ευρωπαϊκές εταιρίες είναι σοβαρή πηγή επενδύσεων στην Τουρκία». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Φυσικά όλα αυτά, δεν γίνεται να μην έχουν αντίκτυπο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην Αθήνα, υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες κλειδιά – συμπεριλαμβανομένης και της προχθεσινής επίσκεψης – που θα σημάνουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά εγχώρια προβλήματα. Κορωνοϊός και οικονομία χτυπάνε κόκκινο στην Τουρκία, αλλά το βλέμμα του Τούρκου προέδρου δεν φεύγει από την Ανατολική Μεσόγειο.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μία από αυτές τις ημερομηνίες ήταν και η Τρίτη 6 Απριλίου με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη, όπου είχε συνάντηση με τον μεταβατικό Λίβυο ομόλογό του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως πρέπει να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για να λάβει μια ίσως αμφιλεγόμενη τοποθέτηση.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός από την πλευρά του υποστήριξε ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας» και ενθάρρυνε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Τέλος επισήμανε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας στη Μεσόγειο, διότι η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής». Μία από τις χώρες της περιοχής είναι και η Τουρκία με ο, τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γνωστό πως η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να επανιδρύσει τις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, ειδικά και μετά την απέλαση του Λίβυου διπλωμάτη, ο οποίος – ω τι σύμπτωση! – είναι πλέον μεταβατικός πρωθυπουργός.

Η Αθήνα επιθυμεί να βρεθεί σε θέση να συνομιλήσει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Είναι αφελές να υποστηρίξουμε ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να ισορροπήσει την τουρκική επιρροή στην Λιβύη – γνωρίζει πολύ καλά πως η Άγκυρα έχει πλέον αποκτήσει γερό πάτημα, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε διπλωματικό.

Θα πάει ο Δένδιας στην Άγκυρα;

Για τους παραπάνω λόγους, το βλέμμα πλέον στρέφεται στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στην Τουρκία στις 14 Απριλίου.

Το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του – κανείς δεν αποκλείει να γίνει δεκτός και από τον Ερντογάν – θα σηματοδοτήσει σίγουρα μία πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επίσκεψη, ωστόσο, είναι υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις από την Άγκυρα…

Σκάκι για το Κυπριακό

Last but not least, που αρέσκονται να λένε οι Αγγλοσάξωνες, η πενταμερής Σύνοδος για το Κυπριακό. Η συνάντηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου. Εκεί, θα παιχτεί μια δυνατή παρτίδα σκάκι, από πολλές δυνάμεις, εντός και εκτός της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η στάση των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα με την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα, είναι γνωστή. Επιθυμούν λύση δύο κρατών. Η πλευρά των Ελληνοκυπρίων ευελπιστεί σε πλήρη στήριξη από την Αθήνα. Θα την έχει, απλώς θα έχουν τον λόγο και οι… εγγυήτριες δυνάμεις (Βρετανία, Τουρκία).

Ο Απρίλιος κυοφορεί σημαντικές εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά, ενώ αναμένονται και οι πρώτες διαβουλεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Θα υπάρξει προσέγγιση Μπάιντεν-Ερντογάν; Kαι αν ναι τι θα σημάνει αυτό για τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή;

Εξάλλου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με την ανάληψη των καθηκόντων του έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που πρέπει όμως να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:02