search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:12
MENU CLOSE

Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη των μελών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

27.04.2021 08:56
HDP_NEW

Έξι χρόνια έπρεπε να περιμένουν δεκάδες Κούρδοι πολιτικοί μέχρι να ξεκινήσει η δίκη τους ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Άγκυρας.

Πολλοί βρίσκονταν εδώ και χρόνια στη φυλακή. Μεταξύ των 108 κατηγορουμένων βρίσκονται και οι πρώην συμπρόεδροι του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέκ Γιουκσεκντάγκ, όπως και πολλοί άλλοι γνωστοί πολιτικοί.

Το κατηγορητήριο των 3530 σελίδων σχετίζεται με τα γεγονότα που συνέβησαν γύρω από το Κομπάνι της βόρειας Συρίας το 2014. Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου το Κομπάνι πολιορκήθηκε από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Φιλουρδικές ομάδες αλλά και μέλη του HDP είχαν ξεκινήσει τότε διαμαρτυρίες, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση μια συνεπή στάση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Οι αρχικά ειρηνικές διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα 37 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ισόβια για αναρτήσεις στο twitter

Aπόπειρες ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονίες, λεηλασίες και ζημίες σε περιουσίες ή “κίνδυνος για την ενότητα της χώρας” είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες που βαραίνουν τους 108 κατηγορουμένους. Πρόκειται συνολικά για 29 ποινικά αδικήματα, ενώ κάποιοι από τους κατηγορούμενους κινδυνεύουν με ποινές που ισοδυναμούν με 38 φορές ισόβιας κάθειρξης. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι υποκίνησαν βίαιες ταραχές χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μπασάκ Ντεμιρτάς, σύζυγος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αμφιβάλλει για τη νομιμότητα της διαδικασίας. “Ο σύζυγός μου δεν είναι ένοχος για τίποτα. Απλώς συστρατεύθηκε υπέρ της δημοκρατίας και της ειρήνης. Δεν φταίει. Δυστυχώς βλέπουμε ότι εδώ και καιρό δεν λειτουργεί το τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης. Επομένως δεν είναι δυνατό να προβλέψω τι θα γίνει. Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε” ανέφερε στη DW.

Κριτική από Τούρκους νομικούς

Πολλοί Τούρκοι νομικοί βλέπουν επίσης με σκεπτικισμό το κατηγορητήριο. Όπως σημειώνουν, πολλές κατηγορίες βασίζονται σε tweets από ψεύτικους ή χακαρισμένους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τον Ρούκεν Γιουλαγκαγκί, δικηγόρο πολλών πολιτικών του HDP, πρόκειται για μια “απόπειρα σύνδεσης του HDP με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK“. Θεωρεί ότι πολλοί ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και στηρίζονται σε υποκειμενικές εκτιμήσεις. Ένα άλλο προβληματικό σημείο που συχνά εγείρουν Τούρκοι δικηγόροι είναι ότι το κατηγορητήριο χρησιμοποιεί δηλώσεις ανώνυμων μαρτύρων.

Ο δικηγόρος και πολιτικός του ΗDP Kενάν Ματσόγλου εκτιμά επίσης ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις περί σύνδεσης των κατηγορουμένων με τα γεγονότα στο Κομπάνι. “Για ορισμένους από όσους κρατούνται αυτή τη στιγμή, η μόνη κατηγορία είναι ότι ήταν μέλη της ηγεσίας του HDP. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θεωρούνται υπεύθυνοι για τους θανάτους (στα επεισόδια).”

Επικριτές βλέπουν στη δίκη για το Κομπάνι μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να επιτεθεί στο επιτυχημένο HDP. “Η δίκη παρέχει μια δικαιολογία για την απαγόρευση του HDP” αναφέρει στην DW ο Μασουνί Καραμάν, εκ των δικηγόρων του Ντεμιρτάς. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο εισαγγελέας της Άγκυρας υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας περί απαγόρευσης του HDP. Επιπλέον η εισαγγελία ζητά να αποκλειστούν από την πολιτική για πέντε χρόνια 687 πολιτικοί του κόμματος, μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη. Ως αιτία προβάλλονται υποτιθέμενες ενέργειές τους με στόχο την υπονόμευση του τουρκικού κράτους καθώς και συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχνά.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11