search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:20
MENU CLOSE

Η IBM κατασκεύασε το μικρότερο και ισχυρότερο μικροτσίπ στον κόσμο

08.05.2021 17:47
IBM_new

Η IBM ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε το μικρότερο και πιο ισχυρό μικροτσίπ στον κόσμο. Το συγκεκριμένο μικροτσίπ έχει μήκος 2 νανομέτρων και είναι αρκετά μικρότερο από τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά και φέρουν επεξεργαστές μήκους 10, 7 ή, σπανιότερα, 5 νανομέτρων.

Το μικρότερο μέγεθος των επεξεργαστών σημαίνει και πιο προηγμένη ισχύ. Το νέο τσιπ της IBM χρησιμοποιεί τεχνολογία επεξεργασίας 2 νανομέτρων, μια επανάσταση στην τεχνολογία, αφού τα μικροτσίπ χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, από τα smartphone ως τους υπερυπολογιστές και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο κύριος τρόπος βελτίωσης της απόδοσης ενός τσιπ είναι η αύξηση του αριθμού των τρανζίστορ – των βασικών στοιχείων που επεξεργάζονται τα δεδομένα δηλαδή, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσει το μέγεθός του.

Τα νέα μικροτσίπ έχουν περίπου το μέγεθος ενός νυχιού και περιέχουν 50 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, το καθένα από τα οποία έχει μέγεθος ίσο με αυτό δύο κλώνων του DNA, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της IBM για την έρευνα υβριδικού cloud, Mukesh Khare.

(IBM)

Η ύπαρξη περισσότερων τρανζίστορ θα επιτρέψει περισσότερες καινοτομίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και την κρυπτογράφηση, μεταξύ άλλων.

Το νέο μικροτσίπ αναμένεται να έχει 45% μεγαλύτερη αποδοτικότητα και να χρησιμοποιεί 75% λιγότερη ενέργεια, σε σχέση με τα μικροτσίπ 7 νανομέτρων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Με τσιπ 2 νανομέτρων, οι μπαταρίες των smartphone θα μπορούν να έχουν τέσσερις φορές περισσότερη διάρκεια, οι φορητοί υπολογιστές θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο γρήγοροι και τα αποτυπώματα άνθρακα των κέντρων δεδομένων θα μπορούσαν να μειωθούν καθώς βασίζονται σε πιο ενεργειακά αποδοτικά τσιπ.

Η παραγωγή των νέων μικροτσίπ αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 ή του 2025. Σε αντίθεση με την Intel ή τη Samsung, η IBM δεν κατασκευάζει μικροτσίπ σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι θα εκχωρήσει την τεχνολογία επεξεργαστή 2 νανομέτρων σε εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ. Παράλληλα, η IBM θα επιδιώξει την ενσωμάτωση των νέων τσιπ σε άλλα τεχνολογικά προϊόντα δικού της σχεδιασμού.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται να επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας για την ανάπτυξη και κατασκευή μικροτσίπ.

«Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην τεχνολογία ημιαγωγών στη χώρα», δήλωσε ο Gil. «Αυτό είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε να ηγηθούμε στην αγορά, αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραμένουν στάσιμοι. Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε», λέει ο διευθυντής της IBM Research Dario Gil.

Πηγή: CNN

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:18