search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:53
MENU CLOSE

Πανδημία και δυσαρέσκεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2176
6-5-2021
08.05.2021 07:00
kentro_athens-new

Στους εμβολιασμούς όλων των ηλικιών, και ιδιαίτερα στους νέους, ρίχνει όλα της τα «λεφτά» η κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι έτσι θα μπορέσει να κερδίσει πάλι τους ψηφοφόρους που ψυχράθηκαν και αποστασιοποιήθηκαν από τη Ν.Δ. μέσα στην πανδημία εξαιτίας κακών χειρισμών.

Ο πρωθυπουργός καθημερινά καλεί τους πάνω από 65 να πάνε να εμβολιαστούν, καθώς μόνο το 40% αυτών των ηλικιών έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ παράλληλα έχουν ανοίξει και όλες οι πλατφόρμες εμβολιασμών των νέων.
Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη πανηγύριζαν ότι οι νέοι μεταξύ 30-39 ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα που έγινε για τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca αποκρύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας: ότι δηλαδή μπορεί να δήλωσαν πάνω από 100.000 αυτής της ηλικίας ότι θα πάνε να κάνουν το εμβόλιο, αλλά στην τελευταία απογραφή οι 30-39 ήταν… 1.600.000!

Νέοι σε απόσταση


Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο, καθώς οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πλέον υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους νέους από 17 μέχρι και 35 ετών. Με δεδομένο ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους για το πώς θα τους προσεγγίσουν.


Η τελευταία επίθεση άλλωστε στον Αλέξη Τσίπρα για τη φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση «ξεστοκάρισε το AstraZeneca» και η σύνδεσή της με τη νέα γενιά έδειξε ότι στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν αφήγημα προκειμένου να βρεθούν κοντά στη νεολαία.

Στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι σε αυτή την ιστορία ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, αλλά και η αντιμετώπιση των νέων που βρέθηκαν κάποιες φορές σε πλατείες και σε πάρκα αναζητώντας λίγες στιγμές ελευθερίας. Το χειρότερο για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτό το ακροατήριο, το οποίο έχει υπερασπιστεί ποικιλοτρόπως και συστηματικά.

Πυρ… στα τυφλά


Το πιο ανησυχητικό ωστόσο για τα κυβερνητικά στελέχη είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. χάνει τη δύναμή της και σε άλλες ηλικίες, που μέχρι σήμερα τις θεωρούσε δεδομένες, καθώς και αυτές τις αντιμετώπισε με μια «διαπαιδαγωγική» και εν πολλοίς κατασταλτική λογική, όπως έκανε με τα SMS. Στόχος λοιπόν του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι να μην πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι μετρήσεις δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τσιμπάει» στους ψηφοφόρους και των μεγαλύτερων ηλικιών.


Έτσι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση επιτέθηκε κατά μέτωπο σε μια φράση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος, μιλώντας για τη «δεύτερη φορά Αριστερά», αναφέρθηκε στο «ξεκαθάρισμα» του Δημοσίου από διεφθαρμένα κυκλώματα που αποτέλεσαν εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησής του. Η κυβέρνηση έσπευσε να ερμηνεύσει την αναφορά αυτή λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα… απολύσει όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι με το μέρος του.

Εξηγώντας την αναφορά του Τζανακόπουλου, ο Τσίπρας είπε ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση «μαζί να κάτσουμε και να τις ξηλώσουμε».

Τσίπρας, “ξεστοκάρισμα” και αλλοίωση

Ένα ακόμη θέμα που προσπάθησε να ανοίξει η κυβέρνηση για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να επαναπροσεγγίσει διάφορες ομάδες ψηφοφόρων έχει να κάνει με μια αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη και τον ΑΝΤ1 σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca. «Άνοιξε η πλατφόρμα επιτέλους, έστω και για τα AstraZeneca, για να ξεστοκάρουμε εν πάση περιπτώσει» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δυστυχώς δημιουργήθηκε και ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εγώ θα μιλήσω έξω απ’ τα δόντια λέγοντας ότι εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις συμφερόντων εταιρειών. Διότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος πληθυσμός στη Μεγάλη Βρετανία να έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, όλοι οι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και δεν μπορεί αυτό να δημιουργεί υπόνοιες μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να είναι όλα μια χαρά.


Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο μέσος πολίτης που μας ακούει είναι ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες που έχει να κολλήσει τον κορωνοϊό και να περάσει δύσκολα και ενδεχομένως να μην γλιτώσει».

Η κυβέρνηση, απ’ όλη αυτή την αναφορά, έμεινε στη λέξη «ξεστοκάρουμε» και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ως υπέρμαχο των αντιεμβολιαστών.
Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε πει: «Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγουμε την πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.


Έτσι δίνεται η ευκαιρία τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας να εμβολιαστούν νωρίτερα από όταν θα ήταν η σειρά που θα είχαν με βάση την προτεραιοποίηση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:52