search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04
MENU CLOSE

Athens Photo World 2021: Ξεχωριστές υπαίθριες εκθέσεις στην Αθήνα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2176
6-5-2021
09.05.2021 07:00
sport

Το Athens Photo World επέστρεψε για ακόμη μια χρονιά με μια σειρά εκθέσεων αλλά και εκδηλώσεων.

Με οδηγό το φωτορεπορτάζ, το APW επιχειρεί να αναδείξει το σπουδαίο έργο των φωτορεπόρτερ τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή ειδησεογραφία. Άλλωστε, στην εποχή του κορωνοϊού, που εδώ και πάνω από 15 μήνες έχει επαναπροσδιορίσει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, η εικόνα παρέμεινε κυρίαρχος τρόπος τόσο ενημέρωσης όσο και επικοινωνίας.

Οι φωτορεπόρτερ αποτελούν τους ελάχιστους επαγγελματίες που, παρά τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, αγνοώντας τους κινδύνους, δεν σταμάτησαν στιγμή να εργάζονται, αποτυπώνοντας στο ευρύ κοινό εικόνες που αποκαλύπτουν μια νέα και απροσδιόριστη πραγματικότητα.

Φέτος, το Athens Photo World παρουσιάζει στο κοινό νέες αλλά και παλαιότερες δουλειές, εστιάζοντας στη διεθνή επικαιρότητα, ενώ αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεών του στον αθλητισμό.

Μέσα από μια σειρά εκθέσεων και συζητήσεων με επαγγελματίες του χώρου, η φετινή διοργάνωση αναβιώνει – μεταξύ άλλων – τον διάλογο ανάμεσα σε δημιουργούς και θεατές.

Η έκθεση «As I was Dying», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ιταλού φωτογράφου Paolo Pellegrin, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φέρνοντας στο προσκήνιο το ανθρώπινο δράμα της σύγχρονης Ιστορίας. Μέσα από την υποβλητική του ματιά, ο φωτογράφος «αιχμαλωτίζει» με τον φακό του στιγμές πόνου, αγώνα αλλά και δύναμης από διάφορους και μακρινούς τόπους. Κοινός παρονομαστής; Ο άνθρωπος!

Μέσα από το ασπρόμαυρο κάδρο του, παρουσιάζει τόπους, βλέμματα, σώματα, ανθρώπους από Ιαπωνία, Ινδονησία, Αφγανιστάν, Αλβανία, Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη, Αιθιοπία, Λιβερία, Σουδάν, Αγκόλα, Αϊτή, Κόσοβο, Κούβα, Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράκ, Βατικανό και Γαλλία, σε εικόνες που η έντασή τους κατορθώνουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αλλά και τη σκέψη του θεατή.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί από την 1η μέχρι την 31η Αυγούστου στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με χορηγία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

World Press Photo 2021

Για ακόμη μια χρονιά, το Athens Photo World παρουσιάζει στο ΚΠΙΣΝ την έκθεση World Press Photo 2021. Φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό φωτορεπορτάζ και ντοκουμέντου αποτυπώνουν τις σημαντικότερες στιγμές της χρονιάς που πέρασε.

Νικητής του World Press Photo of The Year 2021 ήταν ο Δανός φωτογράφος Mads Nissen του πρακτορείου Panos Pictures, ο οποίος συγκίνησε με τη φωτογραφία της 85χρονης Rosa Luzia Runaldi την ώρα που την αγκαλιάζει η νοσηλεύτρια Adriana Silva de Costa Souza στο γηροκομείο Viva Bem στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Συνυποψήφιοί του ήταν οι Evelyn Hockstein (ΗΠΑ), Oleg Ponomarev (Ρωσία), Luis Tato (Ισπανία), Lorenzo Tugnoli (Ιταλία) και Valery Melnikov (Ρωσία).

Νικητής του World Press Photo Story of the Year (Φωτογραφικό Θέμα της Χρονιάς) ήταν ο Ιταλός Antonio Faccilongo του πρακτορείου Getty με το φωτογραφικό του θέμα «Habibi». Συνυποψήφιοί του ήταν ο Καναδός Chris Donovan και η Ρωσίδα Valery Melnikov (Ρωσία).

Διάκριση είχε, όμως, και το Ελληνικό Φωτορεπορτάζ με τον Άγγελο Τζωρτζίνη να κερδίζει το τρίτο βραβείο στην κατηγορία μακροχρόνιων project για τη δουλειά του «Trapped in Greece» (Παγιδευμένοι στην Ελλάδα).

Η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Τρεις υπαίθριες εκθέσεις από τις 21 Μαΐου

Από τις 21 Μαΐου, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τρεις υπαίθριες εκθέσεις, οι οποίες, εστιάζοντας τόσο στον αισθητικό όσο και στον ταξιδιωτικό τομέα, θα έχουν ως κύρια θεματολογία τους την καθημερινότητα, τον αθλητισμό και τα σημεία – ορόσημα της χώρας.

Ακολουθεί η έκθεση «Sports ’n’ the City», η οποία θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου από τις 21 μέχρι τις 30 Μαΐου.

Σαράντα έξι εντυπωσιακές φωτογραφίες αθλητικής θεματολογίας, τόσο από ελληνικές όσο και από διεθνείς διοργανώσεις, αποτυπώνονται μέσα από τον φακό των φωτογράφων Γιώργου Ματθαίου και Vladimir Rys.

Συνεχίζουμε με την έκθεση «Ελλάδα», η οποία θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με έργα των Αλέξανδρου Αβραμίδη, Πέτρου Γιαννακούρη, Σταύρου Κεσεδάκη, Κώστα Κουτσαυτίκη, Βασίλη Κωστερέ, Μενέλαου Συκοβέλη, Γιάννη Φαρμακίδη και Λουκά Χαψή.

Πρόκειται για μια έκθεση η οποία επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη διοργάνωση να «ξανασυστήνεται» στο κοινό μέσα από τις φωτογραφίες των δημιουργών σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία πολιτισμού της πρωτεύουσας.

Περνάμε στην έκθεση των εφήβων φωτογράφων, η οποία με τίτλο «Μετακίνηση 6» και την επιμέλεια της Δώρας Λαβαζού (iFocus) θα φιλοξενηθεί στην κεντρική πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου από τις 21 Μαΐου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επιχειρώντας να αποτυπώσει την πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μέσα από τα μάτια των νέων.

Από τις 21 μέχρι τις 30 Μαΐου θα παρουσιαστούν, επίσης, οι δουλειές των δύο βραβευμένων φωτογράφων του 2020 στο πλαίσιο του Athens Photo World 2021 και με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, έχοντας ως θεματολογία τους την πρωτοφανή αυτή συγκυρία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρόκειται για την έκθεση «Όταν όλα άλλαξαν: Covid-19, το Ευρωπαϊκό Επίκεντρο» του Fabio Bucciarelli, περσινού νικητή του Διεθνούς Βραβείου Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis, καθώς και την έκθεση «42 ημέρες» του Δημήτρη Μιχαλάκη, νικητή του περσινού βραβείου Athens Photo World, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο.

Επιπλέον, το Athens Photo World παρουσιάζει τις Ψηφιακές Προβολές του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο ΚΠΙΣΝ. Οι προβολές θα περιλαμβάνουν φωτογραφίες αθλητικής θεματολογίας από το αρχείο του Γιάννη Μπεχράκη, τα διεθνή πρακτορεία Reuters, Associated Press, European Pressphoto Agency, τα ελληνικά πρακτορεία InTime Sports&News και Eurokinissi, τους φωτογράφους Άγγελο Ζυμάρα, Νίκο Μενουδαράκο, Σπύρο Μπακάλη και Δημήτρη Σιδερίδη, καθώς και ελεύθερης θεματολογίας από τους φωτογράφους Νίκο I. Καλλιανιώτη, Ηλία Μάρκου, Λευτέρη Παρτσάλη και Byron Smith.

Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World

Με σκοπό να τιμήσει την παρακαταθήκη του Γιάννη Μπεχράκη, το APW διοργανώνει και τη φετινή χρονιά διαγωνισμούς για δύο χρηματικά βραβεία, το διεθνές Βραβείο Yannis Behrakis (#YBIPA) και το Βραβείο Athens Photo World (#APWA).

Οι έξι επικρατέστεροι φωτογράφοι θα ανακοινωθούν στις 20 Μαΐου, ενώ η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Το Athens Photo World, πάντα αφιερωμένο στην 30ετή δουλειά και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη, φιλοδοξεί πάντα να προβάλλει το έργο των φωτορεπόρτερ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε τέτοιους καιρούς, μάλιστα, που δοκιμάζουν τόσο τον άνθρωπο όσο και τις αντοχές του, οι προβολείς αξίζει να στραφούν πάνω στο δύσκολο έργο τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04