search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:20
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Γάζας – Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ από την Γαλλία (Videos)

19.05.2021 10:00
gaza_new

Νύχτα εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς ήταν και η σημερινή, την ώρα που η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στον θύλακα. Οι χαμηλές πτήσεις των μαχητικών κράτησαν πολλούς κατοίκους ξάγρυπνους.

«Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι από τον ήχο των εκρήξεων, των πυραύλων και των αεροπλάνων», είπε η Ράντα Αμπού Σουλτάν, 45 ετών, μητέρα επτά παιδιών, που πέρασε τη νύχτα κουλουριασμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα με όλη την οικογένειά μας. «Ο τετράχρονος γιος μου λέει πως φοβάται, αν κοιμηθούμε, ότι θα μας βρει όλους νεκρούς όταν ξυπνήσει».

Χθες βράδυ φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε να φωτίζεται ο ουρανός καθώς το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστίνων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

Τουλάχιστον 217 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 63 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιδρομές από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγος από την αστυνομία για 12 θανάτους από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.

Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 24 Παλαιστίνιους από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

OHE: Διπλωματική πρωτοβουλία από το Παρίσι

Το ΣΑ του ΟΗΕ – όπου επικρατεί αδιέξοδο εδώ και οκτώ ημέρες, δεν έχει υιοθετηθεί ούτε μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, διότι θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – δεν μπόρεσε να συμφωνήσει ούτε χθες Τρίτη. Ωστόσο η Γαλλία ανακοίνωσε πως κατέθεσε σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Αλλά χθες βράδυ αρκετά κράτη μέλη του ΣΑ ανέφεραν πως δεν είχαν ακόμη λάβει το γαλλικό κείμενο, που θα είναι «σύντομο κι απλό», σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Πέρα από την έκκληση να υπάρξει «τερματισμός των εχθροπραξιών», θα ζητεί επίσης να προσφερθεί «πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», εξήγησε δεύτερη διπλωματική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.

Πέραν της ρητής υποστήριξης της Κίνας στο γαλλικό σχέδιο απόφασης, η Ρωσία επίσης κλίνει προς το να εγκρίνει το κείμενο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Άλλη μια μεσολαβητική προσπάθεια παραμένει σε εξέλιξη, μέσω ΟΗΕ, με τη συμβολή του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε για πρώτη φορά την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια συνδιάλεξής του τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Θα συνεχίσουμε για όσο χρειάζεται ώστε να επαναφέρουμε την ηρεμία των πολιτών του Ισραήλ», διεμήνυσε όμως ο κ. Νετανιάχου.

Ειδήσεις σήμερα

Στο κενό οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή

Κορωνοϊός: «Μαχαιριά» από Τζόνσον στον τουρισμό – Καλεί τους Βρετανούς να μην πηγαίνουν σε «πορτοκαλί» χώρες (Video)

Βρετανία: Να μπει η Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα, ζητεί ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15