search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:40
MENU CLOSE

Πάγος δύο χρόνων στον κατώτατο μισθό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2179
27-5-2021
30.05.2021 07:00
xrima_laiki-new

Σε διαβούλευση – παρωδία για τον κατώτατο μισθό έχει εξελιχθεί η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες. Η κυβέρνηση, που με το εργασιακό νομοσχέδιο προχωράει ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών θεσμοθετώντας ένα νέο καθεστώς υπερωριών, άρχισε «διάλογο» ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τον βασικό μισθό με την… κοινωνία των εργοδοτών, εν όψει της προφορικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό του έτους 2021.


Όμως οι εργοδοτικές οργανώσεις έβαλαν στον πάγο το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού για φέτος αλλά και για του χρόνου και έχουν χαράξει κόκκινη γραμμή, ενώ αρνούνται κάθε ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της ισχύουσας κατάστασης.
Οι ελληνικές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), αποφάνθηκαν ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δεν ενδείκνυται καμία αύξηση του κατώτατου μισθού.
Μιλάμε για έναν βασικό μισθό που μένει «παγωμένος» από τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ υπολείπεται πάνω από 100 ευρώ εν σχέσει με τον μισθό που οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συνομολογήσει πριν από 10 χρόνια (751 ευρώ). Δηλαδή από τον Ιούνιο του 2011 και ενώ η χώρα είχε μπει στα μνημόνια.

Πιο σκληρή η ΕΣΕΕ


Πιο άτεγκτη απ’ όλες εμφανίζεται η οργάνωση των εμπόρων, η ΕΣΕΕ, η οποία αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο με τη θέση των ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων για το σχέδιο Οδηγίας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο σχετικά με «επαρκείς κατώτατους μισθούς», ώστε στο εγγύς μέλλον όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης.


Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι η ευρωπαϊκή εργοδοτική οργάνωση των επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEunited) όχι μόνο αμφισβητεί τη νομική βάση της πρότασης της Ε.Ε. αλλά και τον ορισμό «επαρκείς μισθοί».
Ταυτοχρόνως φαίνεται να ασπάζεται τη θέση της ευρωπαϊκής οργάνωσης περί «γραφειοκρατικού κόστους παρακολούθησης του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και τους εργοδότες» καθώς και τις ενστάσεις της για «αρνητικές επιπτώσεις» στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ. Στο ίδιο πλαίσιο παραθέτει και τη «μεγάλη επιφύλαξη για μεταβολές στον κατώτατο μισθό» από την ευρωπαϊκή οργάνωση εμπορίου Eurocommerce.


«Ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μοιάζει να μην λαμβάνει υπόψη της την ίδια την πραγματικότητα» λέει η ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ελήφθη υπόψη και η δική της θέση, «όπως άλλωστε και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων» το 2018, όταν, όπως υποστηρίζει, «προκρίθηκαν άλλα κριτήρια υπό το πρίσμα των τότε πολιτικών εξελίξεων».


Ωστόσο, παραδέχεται ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος κατόρθωσε να ανταποκριθεί», παρότι αυτό το αποδίδει εν γένει «στις θετικές προσδοκίες για την ανοδική πορεία της οικονομίας».
Ακόμη όμως και οι εμπορικές επιχειρήσεις τώρα προβάλλουν ζητήματα επιβίωσης και καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε, έστω μικρές, αυξήσεις. Και όμως ο τζίρος τους εξαρτάται από το διαθέσιμο εισόδημα (και των ίδιων των μισθωτών). Δηλαδή οι έμποροι, για να «κρατήσουν» τις επιχειρήσεις τους ανοικτές, επιλέγουν να έχουν… φτωχούς πελάτες.

Το ΙΟΒΕ δείχνει… ΟΑΕΔ


Η μόνη, κάπως αισιόδοξη, νότα αναφορικά με την εργοδοτική στάση έρχεται από το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο των επιχειρήσεων, που υποδεικνύει όμως στον… ΟΑΕΔ να δώσει τις αυξήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή θυμίζει την «αύξηση» του 1,19% στις αρχές του έτους, η οποία όμως προήλθε από τη μείωση κατά τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών υπέρ της ανεργίας (σ.σ.: το υπόλοιπο ποσοστό πήγε υπέρ των επιχειρήσεων).


Από τους ερωτηθέντες μόνο η ΓΣΕΕ επέμεινε στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ. Το βασικό επιχείρημα των περισσότερων εργοδοτικών οργανώσεων είναι ότι εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν σε απολύσεις υπό το βάρος των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ενώ αντιπροτείνουν να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλόμισθων και να εξεταστούν πιθανά άλλα μέτρα, που θα βελτιώνουν το εισόδημά τους.

Έρχεται το ξήλωμα


Κάπως έτσι φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την ίδια τακτική που αποτυπώνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο. Για μια προσαύξηση 20% που τώρα υπάρχει στην υπερεργασία (ουσιαστικά από την 41η ώρα μέχρι και την 48η την εβδομάδα), δίνει τη δυνατότητα στον διευθυντή Προσωπικού να διαμορφώνει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο με βάση τις παραγωγικές ανάγκες, δηλαδή αποκλειστικά για τα συμφέροντα της μιας πλευράς. Χωρίς αντιπαροχές ή πρόσθετο κόστος για την επιχείρηση…

Μεταφέρει δηλαδή το κόστος στήριξης των θέσεων εργασίας στη χαμηλή και μέσης εξειδίκευσης αγοραστική δύναμη. Αφενός με τη δεκάωρη εργασία και τις αναιτιολόγητες απολύσεις χωρίς τη δυνατότητα επαναπρόσληψης των παρανόμως (με δικαστική απόφαση) απολυθέντων εργαζομένων και αφετέρου με τη διατήρηση των αμοιβών σε επίπεδα φτώχειας.


Να σημειωθεί ότι το 60% του ενδιάμεσου μισθού, που αποτελεί το όριο της σχετικής φτώχειας, διαμορφώνεται στα 758 ευρώ σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Ενώ στη χώρα μας πάνω από 658.000 άτομα αμείβονται με 400 ευρώ μικτά τον μήνα (μερική απασχόληση, διαλείπουσα εργασία).

Ωστόσο σημαντικές αντιδράσεις στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σκεπτικισμό και στην κυβέρνηση, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής κατά περίπου 2% από τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάτι που σε ετήσια βάση μεταφράζεται σε «αύξηση» 0,67% και ονομαστική αύξηση 0,58 ευρώ στο ημερομίσθιο…
Όπως και να έχει, όμως, η Ν.Δ. θα ψηφίσει το εργασιακό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ξήλωμα των όσων ίσχυαν έως σήμερα στα εργασιακά, παρότι εντείνονται οι αντιδράσεις από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.


Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προφανώς δεν θα υπερψηφίσουν τις αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σηκώσει ψηλά το θέμα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας καταργεί το οκτάωρο εργασίας, ανοίγει παράθυρο για απλήρωτες υπερωρίες και μετατρέπει τους εργαζομένους σε έρμαια των εργοδοτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κίνημα Αλλαγής μιλάει για αντεργατικές πολιτικές, κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και εργασία χωρίς κανόνες.


Το ΚΚΕ από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει αιτία «πολέμου» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ότι περιλαμβάνει μέτρα-κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων.

Τέλος στα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας

Στον πάγο μπαίνουν τα μέτρα στήριξης και παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Το άνοιγμα της αγοράς και η επανεκκίνηση βασικών τομέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στη χάραξη μέτρων ύψους 2,5 δισ. για τον Ιούνιο.
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών αποσύρει από τον Ιούνιο τα μηδενικά ενοίκια, τις αναστολές εργασίας, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τη μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και στρέφεται πλέον σε στοχευμένα μέτρα μόνο για τους κλάδους που θα συνεχίσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Ειδικότερα, στο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζουν τα εξής μέτρα στήριξης:

  1. Ενοίκια: Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου απαλλαγής των κλειστών επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται τα μηδενικά ενοίκια να συνεχιστούν σε γυμναστήρια, σχολές χορού, παιδότοπους και ενδεχομένως στην εστίαση.
    Μάλιστα, αναμένεται να υιοθετηθεί εκ νέου το «μοντέλο» Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο τη μείωση του 40% δεν θα δικαιούνται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, παρά μόνο οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή εργασίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιστρέψει το μέτρο της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%.
  2. Πάγιες δαπάνες: Με καθυστέρηση ενός μήνα αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος πάγιων δαπανών, με το οποίο θα επιδοτηθεί μέρος των εξόδων πληττόμενων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ένα «πιστωτικό» με το οποίο θα συμψηφίζουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
    Το μέτρο θα αφορά σχεδόν 30.000 επιχειρήσεις, που θα μοιραστούν το ποσό των 500.000.000 ευρώ. Η επιδότηση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν χρηματοδοτήσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσω άλλων κρατικών προγραμμάτων.
  3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει πως το επίδομα αναστολής εργασίας θα δοθεί και τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) για τους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό, με δικαίωμα επαναπρόσληψης, με δύο τρόπους:
  • Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται το δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.
  • Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται το δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα «Εργάνη», που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  1. «Γέφυρα ΙΙ»: Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία για να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα II», που θα επιδοτεί τη δόση δανείου για διάστημα οκτώ μηνών. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και τον Μάιο.

Ειδήσεις σήμερα

Χανιά: Ερωτηματικά για τον θάνατο της 11χρονης Ιωάννας – Τι λέει ψυχίατρος (Videos)

Αμπελόκηποι: Ληστεία σε αποθήκη με λεία κοσμήματα αξίας 2 εκατ. ευρώ

Κρήτη: Ληστής με ευαισθησία- Ομολόγησε την πράξη του 25 χρόνια μετά και επέστρεψε τα χρήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:40