search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:20
MENU CLOSE

«Κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση το εργασιακό νομοσχέδιο (Videos)

08.06.2021 21:04
VOULI

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, παρά τις εξαγγελίες Χατζηδάκη ότι το οκτάωρο δεν καταργείται και οι εργαζόμενοι προστατεύονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις αλλαγές που έρχονται κατάλυση του δημοκρατικού και κοινωνικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης, ενώ για οπισθοδρόμηση μιλάει η Φώφη Γεννηματά.

«Βγάζετε από τη ναφθαλίνη το Θατσερικού τύπου μοντέλο εργασίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου και προσέθεσε ότι οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης είναι καθ΄υπαγόρευση του ΣΕΒ που επιβάλλει τώρα όσα δεν μπόρεσε να επιβάλλει με τα μνημόνια.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «νομοθετικό έκτρωμα» το νομοσχέδιο, που «εισπράττει την αντίδραση των εργαζομένων του ελληνικού λαού».

«Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας, είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζόμενους από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της» και αξιοποίησε την κρίση της πανδημίας ως «χρυσή ευκαιρία», για την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Διαλύετε 100 χρόνια διατάξεων που κατοχυρώθηκαν με αίμα, θυσίες και ιδρώτες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «είναι το βασικό όχημα για να καταστεί η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη μέσα στην Ευρώπη».

«Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Ισοπεδώνεται το δικαίωμα στην απεργία

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μηνιαίο εργατικό κόστος στην Ευρώπη αν και ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται περισσότερο με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Ο κ. Μουλκιώτης δεν αρνήθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές ενόψει της νέας πραγματικότητας αλλά δεν είναι αυτές που φέρνει αυτή η κυβέρνηση “σαρώνοντας” δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι υπερωρίες, με αποθέωση του “απεργοσπαστισμού” και των ελεύθερων απολύσεων. «Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές. Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές και αυτό είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, στην παρούσα συγκυρία», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα ύπουλο σχέδιο για να ξαναγράψει η ΝΔ το εργατικό δίκαιο», μέσα από την «ατομική διευθέτηση εργασίας».

Κατήγγειλε επίσης ότι ισοπεδώνονται δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ίδια ώρα επεκτείνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μια πολιτική όμοια με την πολιτική της “αλήστου μνήμης Θάτσερ»”. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη και πιθανότατα απλήρωτη εργασία, προέβλεψε ο Γιώργος Μουλκιώτης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Είστε μια εικόνα υποτέλειας εντολοδόχων. Δυστυχώς η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

ΚΚΕ: Γυρίζουμε σε συνθήκες εργασίας του 19ου αι.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει», «είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Είναι ένα νομοσχέδιο που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, είπε ο κ. Κατσώτης που αποκάλεσε “Χατζηθάφτη” τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας.

«Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι στο ΚΚΕ γιατί δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι και γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετείτε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή αλλά με ατομική σύμβαση, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας.

«Φίλια πυρά»

Φίλια πυρά δέχεται όμως το εργασιακό νομοσχέδιο και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου.

Η βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει σχέση ισοτιμίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, αλλά υπάρχει σχέση εξάρτησης». Συνεπώς για ενδεχόμενες κακόβουλες προθέσεις εργοδοτών πρέπει να προβλεφθούν εχέγγυα ώστε η διάταξη να λειτουργήσει υπέρ του εργαζόμενου, είπε η βουλευτής της ΝΔ και ζήτησε να μην δοθεί επίσης η δυνατότητα για απελευθέρωση ατομικών συμβάσεων, έναντι μιας βασικής αρχής, της αρχής της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Ως προς το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ απόλυσης, καταγγελίας, ακυρότητας της σύμβασης ή το δικαίωμα πρόσθετης αποζημίωσης, η βουλευτής είπε ότι είναι θεμελιώδης λίθος του εργασιακού δικαίου η επαναπρόσληψη, και «δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί αυτό το δικαίωμα έναντι κάποιας πρόσθετης αποζημίωσης». Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, όπως λχ. αυτό να γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη, είπε η Άννα Ευθυμίου.

Κορωνοϊός: Μειώθηκε 45% το ιικό φορτίο στην Αττική – Στα 1.339 τα νέα κρούσματα στη χώρα

Τσίπρας σε ΑΔΕΔΥ: Η πληρωμή εργαζομένων με ρεπό δεν είναι στροφή στο μέλλον

Πολίτης χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν – Καρέ καρέ η επίθεση (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:11