search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:21
MENU CLOSE

Στους πιο «απρόσεκτους» πανευρωπαϊκά οι Έλληνες σε ότι αφορά την προστασία των δεδομένων τους

08.06.2021 17:50
proswpika-dedomena2

Όταν ένας χρήστης εγκαθιστά μια νέα εφαρμογή στο smartphone του, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πρόσβαση του application σε πολύτιμα προσωπικά δεδομένα, όπως η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ή οι επαφές του.

Κατά μέσο όρο, ένας στους δύο κατόχους smartphone στην Ευρώπη το κάνει, θωρακίζοντας έτσι τα προσωπικά του δεδομένα και προστατεύοντας την ιδιωτικότητά του.

Οι Έλληνες, από την άλλη, φαίνεται ότι ανήκουν στους πιο αμελείς λαούς της Ευρώπης: σχεδόν το ένα τέταρτο των κατόχων smartphone στην Ελλάδα (το 27%) δεν έχει ποτέ αρνηθεί στις διάφορες εφαρμογές, που εγκαθιστά στο κινητό, την πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα. Την ίδια στιγμή, μόλις το 33% έχει έστω και μία φορά εμποδίσει σε applications για κινητά να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία που βρίσκεται ή στις επαφές, που έχει αποθηκευμένες στο smartphone.

Μάλιστα, το 6% των κατόχων smartphone στην Ελλάδα απαντά ότι δεν γνώριζε ότι μπορεί να περιορίσει ή να αρνηθεί την πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα κατά τη χρήση ή την εγκατάσταση μιας εφαρμογής.

Χειρότεροι όλων οι Κροάτες

Σε χειρότερη μοίρα από όλους τους Ευρωπαίους βρίσκονται οι Κροάτες: το 37% των κατόχων smartphone στην Κροατία δεν λέει ποτέ «όχι» σε app, που ζητούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα όπως η τοποθεσία ή οι επαφές. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

-Οι αμέσως πιο αμελείς πολίτες -όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επίσημης Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, είναι οι Τσέχοι, όπου ποσοστό 36% των πολιτών δεν έχει ποτέ αρνηθεί την πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής. Ακολουθεί η Λετονία (32%) και η Λιθουανία (31%).

Πιο αυστηροί οι Σουηδοί

-Οι πιο αυστηροί από όλους τους Ευρωπαίους στην προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι οι Σουηδοί, οι οποίοι είναι οι πιο προσεκτικοί στην Ευρώπη όσον αφορά σε ποιον επιτρέπουν να ξέρει που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και ποιες είναι οι επαφές που έχουν στο κινητό τους. Μόνο το 11% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών στη Σουηδία δεν έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

-Εξίσου προσεκτικοί είναι και οι κάτοχοι κινητών στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία (με 12% κάθε χώρα). Ταυτόχρονα, μόλις το 13% των πολιτών σε Βέλγιο, Γερμανία και Σλοβενία έχει παραχωρήσει ελεύθερη πρόσβαση σε apps σε προσωπικά δεδομένα όπως η τοποθεσία ή οι επαφές.

-Οι πιο νεαρές ηλικίες των Ευρωπαίων φαίνεται να νοιάζονται λιγότερο για το ποιος έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα και πληροφορίες. Το ποσοστό των ατόμων που δεν έχουν αρνηθεί ποτέ σε εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες φτάνει το 20% στις ηλικίες 16-24 ετών. Είναι δε πολύ χαμηλότερο (14%) μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών.

Τηλεργασία: Μπορεί να κάνει καλό και στο περιβάλλον

Ο Τζεφ Μπέζος θα συμμετάσχει στο πρώτο τουριστικό ταξίδι της Blue Origin στο διάστημα

Καναδάς: Συναγερμός για νέο μυστηριώδες σύνδρομο που χτυπά τον εγκέφαλο και σκορπά τον θάνατο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20