search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:57
MENU CLOSE

Αντιμετωπίστε τη σκολίωση με άσκηση (Photos)

09.06.2021 11:34
skoliosi-gymnastikh-new

Η σκολίωση είναι μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης η οποία απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Ως σκολίωση ορίζεται η πλάγια απόκλιση της σπονδυλικής στήλης περισσότερο από 10 μοίρες, με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων.

Οι σκολιώσεις ταξινομούνται ανάλογα με την αιτιολογία τους σε οργανικές και λειτουργικές. Στις οργανικές σκολιώσεις περιλαμβάνονται οι ιδιοπαθείς, ως οι πιο συχνές μορφές, δηλαδή οι συγγενείς, οι νευρομυικές , οι παραλυτικές ή και αυτές που οφείλονται σε σύνδρομα. Και οι λειτουργικές όπου προκύπτουν από κακή στάση, κατάγματα και φλεγμονές .

Η εμφάνιση του κυρτώματος στη σπονδυλική στήλη προκαλεί αλλαγές στο σώμα του πάσχοντος και συνήθως παρατηρούνται:

-Ασυμμετρία στους ώμους, με τον ένα ώμο να είναι πιο ψηλά

-Ασυμμετρία στη λεκάνη, με μετατόπισή της προς το πλάι, αναλόγως με τον τύπο της σκολίωσης

-Προπέτεια της μίας ωμοπλάτης

-Χαρακτηριστικός ύβος (καμπούρα) από τη μία πλευρά κατά το τεστ επίκυψης

Παρακάτω θα δούμε μερικές ασκήσεις της μεθόδου pilates που θα βοηθήσουν αλλά και θα σας ανακουφίσουν

Wall roll down

Πρόκειται για μια άσκηση που αυξάνει την κινητικότητα στην πλάτη, τη σπονδυλική στήλη και το λαιμό. Εκτός από την απελευθέρωση του άγχους και της έντασης δημιουργεί χώρο μεταξύ των σπονδύλων έτσι ώστε να βελτιώσει την στάση του σώματος.

-Ξεκινήστε την πρώτη άσκηση από όρθια θέση

-Τοποθετηθείτε με την πλάτη στον τοίχο, τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης, οι ωμοπλάτες πίσω και κάτω, η σπονδυλική σε επιμήκυνση και τέλος το κεφάλι να ακουμπάει στον τοίχο.

-Ξεκινήστε την άσκηση με το πιγούνι στο στέρνο, θα παρασυρθούν οι ωμοπλάτες και έτσι θα αρχίσετε να κατεβαίνετε αργά προς τα κάτω. Έχω την αίσθηση πως ξεκολλάει ένας ένας σπόνδυλος από τον τοίχο (καθ’ όλη την διάρκεια της άσκησης τα γόνατα είναι ελαφρώς λυγισμένα)

-Μόλις φτάσετε στο σημείο που νιώθετε άνετα μείνετε για λίγο

-Φέρτε την ουρίτσα προς τα μέσα και ανεβείτε αργά «χτίζοντας» έναν έναν σπόνδυλο

-Φτιάνοντας στην αρχική θέση, φτιάξτε τις ωμοπλάτες πίσω και κάτω και το κεφάλι να ακουμπήσει στον τοίχο.

Tips: Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε σωστή στάση σώματος, γι’ αυτό και στην αρχή γίνεται στον τοίχο για περισσότερο έλεγχο .

Spine stretch forward

Αυτή η άσκηση διατείνει ολόκληρη την πλάτη, τις καμάρες των ποδιών, τους γλουτούς, τους μυς της σπονδυλικής και του λαιμού.

-Καθίστε στο πάτωμα (εδραία θέση) με την σπονδυλική και τον αυχένα σε επιμήκυνση. Τα χέρια στο άνοιγμα των ώμων τεντωμένα μπροστά και τα πόδια πάλι στο άνοιγμα της λεκάνης τεντωμένα (μπορείτε και λυγισμένα πόδια με την πατούσα να πατάει καλά το πάτωμα). Δεν υπάρχει ένταση στα πόδια, παρά μόνο στην πλάτη για την ευθυγράμμιση.

-Ξεκινήστε με το πιγούνι στο στέρνο να πηγαίνετε μπροστά σαν κάποιος να σας τραβάει από τα χέρια. Η αίσθηση που έχετε είναι πως πηγαίνετε μπροστά και όχι κάτω.

-Ξεδιπλώστε αργά από την ουρίτσα και αργά ανεβείτε.

Tips: Σε όλη την διάρκεια της άσκησης νιώστε την σπονδυλική σαν ένα αναρριχόμενο φυτό για να κρατήσετε σωστά την θέση.

Cat stretch

Μια βασική άσκηση της μεθόδου Pilates. Είναι ένας απλός τρόπος για να τεντώσετε την πλάτη

-Ξεκινήστε σε τετραποδική θέση. Τα χέρια να βρίσκονται στο άνοιγμα των ώμων, κάτω από τους ώμους και τα γόνατα στο άνοιγμα της λεκάνης, με τα γόνατα κάτω από τα ισχία. Τέλος η πλάτη σε ευθεία και το κεφάλι στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική.

-Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή ρολάρετε την σπονδυλική από την ουρίτσα ένα ένα σπόνδυλο μέχρι να πέσει το κεφάλι βαρύ και να κοιτάξει το πάτωμα

-Ξεδιπλώστε αργά από την ουρίτσα μέχρι το κεφάλι να κοιτάξει το ταβάνι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια λόρδωση. Συνεχίστε για όσο σας ανακουφίζει!

Photo by Pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:56