search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:46
MENU CLOSE

Εκκλήσεις για δεύτερο εμβολιαστικό κύμα με καρότο τα προνόμια και μαστίγιο την υποχρεωτικότητα

14.06.2021 08:04
emvolio_new

Ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει την γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων.

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται ότι έχει αρχίσει να διερευνάται από πολύ νωρίς, πριν ακόμη τα εμβόλια για την Covid-19 μπουν στην κυκλοφορία και αρχίσουν να τρέχουν τα κρατικά εμβολιαστικά προγράμματα.

Χθες έγινε γνωστό ότι μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας διαπιστώνει πως το 74% των Ελλήνων Πολιτών τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, πριν ακόμη η Ελλάδα μπει στο δεύτερο lockdown. Το δεύτερο βασικό εύρημα της μελέτης αυτής καταγράφει ότι το 62% των πολιτών δηλώνει ότι προτίθεται να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19. Πρόκειται για δύο χωριστά ερωτήματα με το πρώτο, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, να τίθεται γενικώς και όχι ειδικώς σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε την 1 Ιουνίου 2021 στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice», ωστόσο η σχετική είδηση αναδείχτηκε χθες, λίγες μέρες αφότου το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες τέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.

Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι με τις ειδήσεις για θανάτους από θρομβώσεις ή για άλλες σοβαρές παρενέργειες να προκαλούν ανησυχία. Χώρες αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα όπως η Μεγάλη Βρετανία η οποία στις αρχές Μαΐου προχώρησε στην διακοπή των εμβολιασμών με AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 40 και η Ιταλία που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι το ίδιο εμβόλιο θα χορηγείται πλέον στους άνω των 60, μετά το θάνατο 18χρονης που πέθανε από θρόμβωση μερικές μέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Οι φόβοι πλέον έχουν ενισχυθεί και όχι αδικαιολόγητα, φαίνεται να επηρεάζουν την προσέλευση στον εμβολιασμό, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι άρα με ερωτηματικό αν το 62% της παραπάνω έρευνας σήμερα θα κινούνταν περίπου στα ίδια επίπεδα ή θα σημείωνε πτώση.

Η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αυτή που θα ήθελε η κυβέρνηση με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία ότι αν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού δεν έχουμε κάλυψη περί το 70%, υπάρχει ο κίνδυνος το χειμώνα να χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα όπου θα έχουν πιθανότατα εξαπλωθεί και οι μεταλλάξεις.

Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τις «διευκολύνσεις», που θα παρέχονται ως κίνητρα προς εμβολιασμό ή αλλιώς προνόμια, όρο που ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν τον προτιμά. Η συζήτηση αυτή είπε θα ανοίξει σύντομα όταν όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Στην ίδια τοποθέτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για τις υπόλοιπες δραστηριότητες», πέραν δηλαδή των υγειονομικών, «θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις» της Πολιτείας. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε ότι ουδείς «το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και των προνομίων δείχνει να προκαλεί προβληματισμό και αμηχανία στα πολιτικά κόμματα. Μέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή ήρθε μια πρώτη απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα από τον Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο οποίος έριξε το βάρος στην στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας «με επιστημονική  ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν».

Χωρίς αυτό, πρόσθεσε «η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και  θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία». «Θεμιτό και επιβεβλημένο» σημείωσε επιπλέον,  «ορισμένες επαγγελματικές  δραστηριότητες (π.χ. φροντίδα ασθενών ή ευάλωτων ομάδων )  να ασκούνται από εμβολιασμένους», αλλά «χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η απαίτηση».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό μια λογική διάκρισης των πολιτών σε πολλές ταχύτητες πρέπει να αποφευχθεί: «δεν επιτρέπεται να υπάρχει αποκλεισμός πολιτών από κοινωνικές δραστηριότητες επειδή είναι ανεμβολίαστοι ειδικά στη φάση που δεν είναι διαθέσιμα σε όλους και με δικαίωμα επιλογής τα εμβόλια». Ο ίδιος προέκρινε ενδεικτικά μια πρόβλεψη αυστηρότερων «φίλτρων» για τους ανεμβολίαστους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση προς το παρόν, φαίνεται να ρίχνει μια προειδοποίηση, προκειμένου οι διστακτικοί πολίτες να προσέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα εμβολιασμού. Το ερώτημα είναι αν εξαντλεί όλα τα μέσα προκειμένου να συμβεί αυτό ή μένει σε μια επικοινωνιακή χρήση των φόβητρων. Πολλοί ακούνε για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ανησυχούν για το αν θα επιβληθεί στο σύνολο του πληθυσμού. Ακόμη και για τους υγειονομικούς δεν είναι αυτονόητο εφόσον επιστρατεύεται η Επιτροπή Βιοηθικής.

Σε κάθε περίπτωση, ανοίγουν περίπλοκα ζητήματα από κάθε άποψη, πολιτική, νομική, βιοηθική τα οποία η Πολιτεία –κυβέρνησης, επιστήμονες και κόμματα– καλούνται να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, σύνεση και συνεννόηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:45