search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:43
MENU CLOSE

«Τελειώνει» το AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών

14.06.2021 16:03
emvolio-astrazeneca-new-01
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανατροπή με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς η Επιτροπή Εμβολιασμών φέρεται να εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει να χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν ακόμη επισήμως επιβεβαιωθεί.

Η αιτιολόγηση για την απόφαση της επιτροπής φέρεται είναι η επάρκεια εμβολίων και όχι οι πιθανές παρενέργειες.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμμένο εμβόλιο χορηγείται στη χώρα μας σε ηλικίες άνω των 30. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Περισσότερες διευκρινίσεις αναμένεται να δoθούν στην τακτική ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβλάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπάνιες θρομβώσεις και ενώ όλο και περισσότερα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα, δήλωσε την Κυριακή ότι οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κατά του κορωνοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά: Η σκυταλοδρομία συναντήσεων Μπάιντεν με Ερντογάν και Μητσοτάκη

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν – «Άνευ όρων προσέγγιση» περιμένει ο Ερντογάν

Ιστορική ημέρα στο Ισραήλ: Νετανιάχου τέλος, ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίστηκε πρωθυπουργός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15