search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:19
MENU CLOSE

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

16.06.2021 09:42
MMM

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα, εργατικά κέντρα αλλά και η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας. Οι κινητοποιήσεις αφορούν στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η απεργία σε όλο το Δημόσιο πραγματοποιείται κανονικά σήμερα με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως επισημαίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της «το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ».

«Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα την λάβει αύριο με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν τελικά στη σημερινή, 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Συγκεκριμένα:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2 & 3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Με ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της» κάνοντας λόγο για «ύπουλη τακτική της κυβέρνησης».

Επίσης, οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά», αλλά «εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ σημειώνουν ότι «δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Τι ισχύει για τα πλοία

Στο μεταξύ, παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (αρ.απόφασης 544/2021) η 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που έχουν εξαγγείλει τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

“Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας” αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στους ναυτεργάτες να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “BLUE STAR PAROS”.

Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων” ανέφερε σε άλλη ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στάση εργασίας και από την ΕΣΗΕΑ

Τετράωρη στάση εργασίας κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, κήρυξε για σήμερα Τετάρτη, 16/6, και η ΕΣΗΕΑ, για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Συντακτών καλεί σε στάση από τις 14.00 έως τις 18.00.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών – Σήμερα η ψηφοφορία

Εργασιακό νομοσχέδιο: Δεύτερη μέρα «πολέμου» στη Βουλή – Δολοφονία… χαρακτήρα, καταγγέλλει ο Χατζηδάκης

«Παράνομη» η απεργία… μέχρι τις 10 το πρωί – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:17