search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:30
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Μόνη απέναντι σε όλους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2182
17-6-2021
17.06.2021 07:00
mitsotakis-new

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «μύθους» όλες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τους βουλευτές της Ν.Δ. ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση και βαριές εκφράσεις ένθεν κακείθεν στη Βουλή. Η κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αλλά και τις βαριές κατηγορίες που εκτόξευσε η αντιπολίτευση σε βάρος της (ότι λίγο πολύ λειτουργεί ως εκπρόσωπος των συμφερόντων των εργοδοτών), μοιάζει να θέλει να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής, τουλάχιστον όσον αφορά στο νομοθετικό έργο, δεδομένου ότι ήδη έχει προαναγγείλει και νέο «εμπρηστικό» νομοσχέδιο, που αφορά το ασφαλιστικό.

Αξιοποιώντας την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της η Ν.Δ. κινείται μόνη της για σοβαρά ζητήματα τα οποία προκαλούν πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις πιθανότατα θέλοντας στην παρούσα φάση να ξεμπερδέψει με αυτά επιδιώκοντας ενδεχομένως να αλλάξει την ατζέντα από το φθινόπωρο και μετά, αξιοποιώντας τη δυναμική που ίσως δώσουν τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης αλλά και μια πραγματική ύφεση της πανδημίας της Covid-19.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ολομέλειας χθες το μεσημέρι έκανε αναφορά στους «μύθους» της αντιπολίτευσης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για το νομοσχέδιο. «Καταργείται το οκτάωρο: Όποιος το λέει, καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Το οκτάωρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ενώ χαρακτήρισε ως μύθο ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, τονίζοντας ότι όποιος το λέει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια.

«Ο νέος νόμος αλλάζει την κατάσταση ύστερα από το 1982. Θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον Μεσαίωνα. Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος και σε προκλήσεις του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί συντήρησης και καθήλωσης» είπε ο Μητσοτάκης.

Και τόνισε πως όλα αυτά αλλάζουν από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση δύο ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο. Τομές που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας».

Απομόνωση

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά απομονωμένη βρέθηκε επί τριήμερο η κυβέρνηση καθώς «σφυροκοπήθηκε» από σύσσωμη την αντιπολίτευση στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή. ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν στην Αθήνα, και όχι μόνο, την αντίθεσή τους στο νομοθέτημα του Κωστή Χατζηδάκη.

Το Μαξίμου υπενθύμιζε όλες αυτές τις μέρες ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «δίνει δύναμη στον εργαζόμενο», αυτό ακριβώς που έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κοινή συνισταμένη των βουλευτών της Ν.Δ. που υποστήριξαν το νομοσχέδιο στη Βουλή ήταν η κατηγορία που εξαπέλυσαν προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια στείρα άρνηση λέγοντας συνεχώς «όχι σε όλα».

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ 25 κάνοντας λόγο για πολιτική υποκρισία και ψέμα. «Τόσα fake news όσα σε αυτό το νομοσχέδιο δεν έχω ξαναδεί» είπε ο υπουργός Εργασίας και επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης για όλα όσα υποστηρίζουν για το νομοσχέδιο.

«Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία. Εσείς είστε με την καθυστέρηση, εμείς με την Ευρώπη. Εσείς είστε με την αντίδραση, εμείς με την πρόοδο. Η απέχθειά σας για την αλήθεια διεκδικεί παγκόσμιο ρεκόρ. Αν πηγαίνατε στον τελικό θα ξεπερνάγατε τον αντίστοιχο Τσιτσιπά, θα κερδίζατε το τουρνουά του ψέματος» είπε ο Χατζηδάκης. «Νομίζατε αφελώς ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο, όμως, πάτε από το κακό στο χειρότερο. Διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος, σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί κι αυτή είναι η διαφορά μας» υποστήριξε.

Από τη συζήτηση στην ολομέλεια «γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Προσθέτοντας πως «μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Action 24) πως «ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με τους συνδικαλιστές και όχι με την κοινωνία». Το στέλεχος της Ν.Δ. επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως με την ψηφιακή κάρτα καταπολεμάται η μαύρη και αδήλωτη εργασία κι έτσι προστατεύεται όχι μόνο ο εργαζόμενος αλλά και ο σωστός επιχειρηματίας.

Σημείωσε μάλιστα πως η πραγματικότητα έχει κάνει σχεδόν αναγκαία και επιτακτική την τηλεργασία και το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα της αποσύνδεσης στον εργαζόμενο όταν παρέλθει το ωράριό του. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αυτές τις αλλαγές;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πειραιώς. Αναφερόμενος στον χρόνο της διευθέτησης του ωραρίου εργασίας, ο Γαϊτάνης διευκρίνισε ότι ακόμα και εάν δεν ψηφιζόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτή θα εξακολουθούσε να υπάρχει, ενώ επισήμανε ότι υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Εστιάζοντας στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο ο «γαλάζιος» εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε πως δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τους λόγους διαφωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις συγκεκριμένες διατάξεις. «Δυστυχώς», υποστήριξε, «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει πλήθος φιλεργατικών ρυθμίσεων κι επιλέγει να αντιπολιτεύεται με ψευδείς ειδήσεις, ενώ συντάσσεται με τους συνδικαλιστές και όχι με την κοινωνία».

Μεταρρυθμιστική ατζέντα

Στην ιδιαίτερα σκληρή κριτική των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών από όλες τις πτέρυγες της ολομέλειας που έκαναν λόγο για νεοφιλελεύθερο αντισυνταγματικό έκτρωμα, που καταργεί ουσιαστικά το οκτάωρο και περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η «γαλάζια» κυβέρνηση υποστήριξε με θέρμη πως είναι «επ’ ωφελεία των εργαζόμενων» οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου αλλά και ότι αυτό «αντιστοιχίζεται πλήρως με τη σημερινή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σημείωναν από το Μαξίμου, «προστατεύει τους εργαζόμενους, ενισχύει τα δικαιώματά τους, αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας και διορθώνει αδικίες του παρελθόντος», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά αποτελούν κομμάτι της μεταρρυθμιστικής προεκλογικής ατζέντας της Ν.Δ.

«Η μεταρρύθμιση που προωθείται όχι μόνο προστατεύει υφιστάμενα δικαιώματα αλλά τα διευρύνει, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζει με προοδευτικό τρόπο νέες μορφές εργασίας, όπως η τηλεργασία και η εργασία μέσω πλατφόρμας» σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος παρουσιάζοντας, όπως τις χαρακτήρισε, 20 «φιλεργατικές» πολιτικές που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εργασίας από την πλευρά του υποστήριξε πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση υιοθετεί σε αυτό το πλαίσιο μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα, για το οποίο ψηφιστήκαμε άλλωστε από τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης με το νομοθέτημα αυτό είναι διττός.

«Από τη μια πλευρά να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Από την άλλη πλευρά ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, με βάση τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για συνοχή» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Έρχονται και άλλα

Ο Χατζηδάκης, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής, ενώ η συζήτηση για το εργασιακό εξελισσόταν, προανήγγειλε δυο ακόμα νομοσχέδια που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και θα αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «το νέο πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, το οποίο θα παρουσιαστεί και επισήμως σύντομα, θα είναι με βάση όσα είχαμε πει προεκλογικά, στηριγμένο σε έναν ατομικό κουμπαρά, θα ακολουθεί το μοντέλο όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως θα έχετε τη δυνατότητα να συγκρίνετε το μοντέλο που υιοθέτησε εδώ και χρόνια η Σουηδία, ένα κράτος το οποίο έχει παράδοση στον κοινωνικό τομέα».

Και πρόσθεσε πως θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση, το οποίο, όπως δήλωσε, είναι «ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της κατάρτισης στην Ελλάδα, καθώς είμαστε δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια η χώρα με το μεγαλύτερο χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα στις δεξιότητες που δίνουν τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης ή η εκπαίδευση, όπως και να το μετρήσετε, και στη ζήτηση της αγοράς εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε κάθε περίπτωση, η λογική της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά όπως και το ασφαλιστικό αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες της αλλά και η λογική ότι η κυβέρνηση δεν γίνεται να μην νομοθετεί, αν και έχει βάση, δημιουργεί «δεδικασμένο» για περιπτώσεις στις οποίες θα χρειαστεί συναίνεση αλλά πιθανότατα δεν θα τη βρίσκει από πουθενά. Από την άλλη, πάντως, υπάρχει και η προσέγγιση ότι η συγκεκριμένη πολιτική πρακτική ευνοεί την κυβέρνηση, καθώς στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μεγάλη σύγχυση με AstraZeneca

Πάντως, αν ο σκόπελος του εργασιακού νομοσχεδίου ξεπεράστηκε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον συνεχιζόμενο «γρίφο» των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα. Ακόμα και αν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να αιφνιδιάζεται από τη σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για το σκεύασμα της AstraZeneca αποδειχθούν εσφαλμένες, το βέβαιο είναι ότι το νέο μπάχαλο με το συγκεκριμένο εμβόλιο κάθε άλλο παρά διευκολύνει τους στόχους για εμβολιασμό τουλάχιστον του 50% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι.

Αντιθέτως, η σύσταση της επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί πολιτικές παρενέργειες καθώς δικαιώνει την ατάκα Τσίπρα περί «ξεστοκαρίσματος», δίνει «όπλα» στην αντιπολίτευση για αιτιολογημένη άσκηση αυστηρής κριτικής συνολικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τους εμβολιασμούς και ταυτόχρονα προκαλεί νέες ανησυχίες και επιφυλάξεις ακόμα και σε πολίτες που δεν ήταν εξαρχής αντίθετοι στους εμβολιασμούς. Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι περίπου τρία εκατομμύρια η συγκυρία δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση ούτε πανηγυρισμούς ούτε εφησυχασμό.

Και βέβαια προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την καμπάνια για τους εμβολιασμούς και την αποτελεσματικότητά της αλλά και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης, που από τη μια στηρίζουν εμπράκτως τους εμβολιασμούς με AstraZeneca και από την άλλη «πυροβολούν» κυβέρνηση και Μαξίμου για τους χειρισμούς σχετικά με το θέμα.

«Η επιτροπή εμβολιασμών κάνει επαγγελματικά, με αφοσίωση και καθήκον τη δουλειά της. Εμείς ακολουθούμε, όπως και άλλες 20 χώρες, την επιστημονική κατεύθυνση σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο της AstraZeneca» είπε ο Βασίλης Κικίλιας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Η επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους. Πάνω από 60 εκατ. Ευρωπαίοι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση αυτού του εμβολίου και θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν και τη δεύτερη» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Δεύτερη μέρα «πολέμου» στη Βουλή – Δολοφονία… χαρακτήρα, καταγγέλλει ο Χατζηδάκης

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Θα γίνουν βελτιώσεις αλλά δεν αλλάζει η βάση του (Audio)

Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν: Απίστευτες σκηνές από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ – Στο όριο να… πέσει ξύλο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06