search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:37
MENU CLOSE

Ντελ Βέκιο: Από τεχνίτης δισεκατομμυριούχος – Λάνσαρε πρώτος τα γυαλιά ηλίου και έκανε επιθετικές εξαγορές (Photo/Video)

18.06.2021 07:00
del vechhio

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, γεννήθηκε το 1935, στο Μιλάνο, τέκνο μιας μάλλον φτωχής οικογένειας από την πόλη Μπαρλέτα της νότιας Ιταλίας. Από μικρός, άρχισε να εργάζεται σε μεταλλουργική εταιρεία, και κάποια στιγμή έστρεψε το ενδιαφέρον του στην κατασκευή μεταλλικών σκελετών για γυαλιά οράσεως.

Έτσι, το 1961, μετακόμισε στο Αγκόρντο, μια μικρή πόλη της επαρχίας Μπελούνο, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας, και θεωρείται η Μέκκα της βιομηχανίας γυαλιών οράσεως και ηλίου της Ιταλίας. Εκεί ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο εγκατέστησε την εταιρεία του, μια εταιρεία που κατασκεύαζε σκελετούς για γυαλιά οράσεως και πήρε το όνομα «Luxottica». Η εταιρεία από το 1967, άρχιζε να δημιουργεί ολοκληρωμένους σκελετούς γυαλιών οράσεως, ενώ από το 1971 άρχισε να ασχολείται και με τους φακούς επαφής.

Τα γυαλιά ηλίου άρχισαν να μπαίνουν στη μόδα από τη δεκαετία του 1950 και ύστερα. Μέχρι τότε, ήταν ένα αξεσουάρ απαραίτητο για τους πιλότους της πολεμικής και της πολιτικής αεροπορίας. Σταδιακά, άρχισε η χρήση των γυαλιών ηλίου από τους σταρ του κινηματογράφου που άλλοτε ήθελαν να συμπληρώσουν το στιλ τους κι άλλοτε προσπαθούσαν να περάσουν απαρατήρητοι, κι έτσι δημιουργήθηκε μια νέα αγορά, και τα γυαλιά ηλίου έγιναν αξεσουάρ της μόδας με την παραγωγή των οποίων ασχολήθηκαν πολλοί ταλαντούχοι σχεδιαστές, δίνοντας στο προϊόν μια ιδιαίτερη αίγλη.

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, το 1974, απέκτησε την «Scaronne», μια εταιρεία που είχε ευρύ δίκτυο διανομής και διάθεσης, ενώ από το 1981, η Luxottica απέκτησε και θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία, η οποία το 1988, έκλεισε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με τον διάσημο σχεδιαστή Τζόρτζιο Αρμάνι.

Η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου το 1990, και στο MIB-30 τον Σεπτέμβριο του 2003. Η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έδωσε στη Luxottica πρόσβαση σε νέα κεφάλαια και τη δυνατότητα να εξαγοράζει άλλες συναφείς εταιρείες. Αρχή έγινε με την ιταλική μάρκα γυαλιών Vogue το 1990, πέντε χρόνια αργότερα, το 1995, αγόρασε τη γνωστή εταιρεία «Persol» και την εταιρεία «US Shoe Corporation» (πρώην Lens Crafters) η οποία διέθετε τεράστιο δίκτυο ανεξάρτητων οπτικών καταστημάτων που εκτελούσαν συνταγές, εξαγόρασε επίσης την πασίγνωστη εταιρεία «Ray Ban» το 1999, και την εταιρεία «Sunglass Hut», το 2001.

Μετά το 2000, ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο έστρεψε την προσοχή του και στην απόκτηση αλυσίδων λιανικού εμπορίου. Έτσι απέκτησε την εταιρεία «OPSM» (με έδρα το Σίδνεϋ) το 2003, η εταιρεία εκτός από τα καταστήματα της Αυστραλίας, διέθετε δίκτυο καταστημάτων στη Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Το 2004, απέκτησε την «Pearle Vision», τη μεγαλύτερη εταιρεία στη Βόρειο Αμερική, με 110 εταιρικά καταστήματα και 419 καταστήματα franchise, την εταιρεία «Surfeyes» 2006, την «Cole National» το 2004, και τέλος την πρωτοποριακή εταιρεία «Oakley», έναντι 2,1 δις δολάρια τον Νοέμβριο του 2007.

Η εταιρεία «Oakley» με έδρα το Λέικ Φόρεστ, στην Καλιφόρνια, ειδικεύεται σε γυαλιά ηλίου από ελαφρά υλικά, ειδικά σχεδιασμένα για τα εναλλακτικά σπορ, αλλά κατασκευάζει επίσης γυαλιά και μάσκες οράσεως για το σερφ, το σκι θαλάσσης, το σκι χιονιού, το σνόουμπορντ, αλλά και εργονομικά εκδρομικά σακίδια, ειδικά ελαφρά και αδιάβροχα παπούτσια, σκελετούς γυαλιών οράσεως, και πολλά άλλα αξεσουάρ συνυφασμένα με τα εναλλακτικά σπορ. Η «Oakley» διαθέτει το δικό της πρωτοποριακό τμήμα σχεδιασμού και κατασκευής των προϊόντων της, ενώ το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της εταιρείας είναι τόσο ενεργό που έφτασε να κατέχει περισσότερες από 600 πατέντες για γυαλιά ηλίου, πρωτοποριακά σχέδια, μοντέρνα υλικά, και αυθεντικά κομμάτια αθλητικής εξάρτυσης.

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο με τις εξαγορές εταιρειών που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, άρχισε να δημιουργεί ολιγοπώλιο στα οπτικά προϊόντα, αφού δεν εξαγόραζε μόνο αντίπαλες κατασκευάστριες εταιρείες αλλά και εταιρείες που διέθεταν τεράστια δίκτυα καταστημάτων λιανικής πώλησης. Έτσι, η «Luxottica» έφτασε να ελέγχει την κατασκευή και το εμπόριο οπτικών προϊόντων από το «Α μέχρι το Ω», δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για κάθε πιθανό ανταγωνιστή της.

Η «Oakley», η πρωτοποριακή αυτή μάρκα της Καλιφόρνιας, το 1996 αρνήθηκε να εξαγοραστεί από τη «Luxottica». Τότε αντιμετώπισε ένα βρώμικο πόλεμο, αφού τα προϊόντα της αποκλείστηκαν από το δίκτυο διάθεσης και εμπορίας που είχε χτίσει ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει η μετοχή της το 33% της αξίας της, και να συνειδητοποιήσει ότι η κάθε της αντίσταση κατέληγε σε αδιέξοδο, αφού ο Ντελ Βέκιο είχε τη δύναμη να την κρατήσει εκτός αγορών.

Τελικά η «Oakley» εξαγοράστηκε από τη «Luxottica» το Νοέμβριο του 2007, για 2,1 δισ. δολάρια.
Ο κύριος Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, αν και ελέγχεται για δημιουργία ολιγοπωλίου, συνεχίζει απτόητος ενώ η αξία του υπολογίζεται σε 28,7 δισ. δολάρια. Άρχισε σαν τεχνίτης μεταλλικών σκελετών και βλέποντας τα γυαλιά ηλίου αρχικά σαν αξεσουάρ μόδας και ύστερα σαν εργαλεία προστασίας των ματιών μας από τον ήλιο, έγινε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και δίκαια μπορεί να αποκαλείται, «ο άνθρωπος που έβαλε τα γυαλιά ηλίου σε όλο τον κόσμο».

Γλυκά Νερά: «Κλειδί» το ρολόι της Καρολάιν – Τα κενά και η νέα κατάθεση του συζύγου (video)

Άρση Μέτρων: Ανοίγουν κλειστοί κινηματογράφοι παιδότοποι και λούνα παρκ

Αργία Αγίου Πνεύματος: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33