search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:20
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Κίνδυνος για την οικονομία οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

28.06.2021 16:42
stournaras-new-0123
© Eurokinissi

Σε σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, υπόκεινται οι προβλέψεις για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021 που κατατέθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% εφέτος, 5,3% το 2022 και 3,90% το 2023, ενώ δεν αποκλείεται οι επιδόσεις να είναι υπό προϋποθέσεις καλύτερες.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι τα υγειονομικά ρίσκα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει σχετικά στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τι είπε για τα μέτρα στήριξης

Επιπλέον, καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να μην βιαστεί με την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση  είναι πιθανό το ενδεχόμενο αύξησης των πτωχεύσεων επιχειρήσεις και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς επιδείνωσης της αγοράς εργασίας. Ένας επιπλέον κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, πηγάζει από μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά, τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, «η ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πλήρης απορρόφηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων και ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη κατά την περίοδο πρόβλεψης».

Υπογραμμίζει δε πως «λαμβάνοντας υπόψη την αξιοσημείωτη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, στο προσεχές διάστημα είναι πιθανό τα νοικοκυριά να αυξήσουν την κατανάλωσή τους σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό του αναμενομένου, αξιοποιώντας τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρεύσει για λόγους πρόνοιας και εξαιτίας της αναγκαστικής αναβολής καταναλωτικών δαπανών ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων».

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή για τους Ρώσους τουρίστες – Υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ και για εμβολιασμένους με SputnikV

Συντάξεις: Ξεκίνησαν οι πληρωμές Ιουλίου – Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων

Όλες οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:20