search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:36
MENU CLOSE

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Τρεις πυλώνες για την επανεκκίνηση κόντρα στην κυβερνητική πολιτική που μπορεί να οδηγήσει ξανά σε δημοσιονομικό πρόβλημα

29.06.2021 18:59
TSIPRAS_SEV_NEW

Στους θεμελιώδεις όρους για την επανεκκίνηση της οικονομίας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Αυτοί είναι η ενίσχυση της εργασίας, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα για να προχωρήσει μπροστά πρέπει να εγκαταλείψει τις παλιές συνταγές. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν η χώρα ακολουθήσει το χρεοκοπημένο μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών πάνω στο οποίο βαδίζει η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς (εργασία, φορολογία, Ταμείο Ανάκαμψης, πτωχευτικός κώδικας) τότε κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αναφέρθηκε ξανά στα σημάδια αναθεώρησης του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου στις ΗΠΑ και σε διεθνείς οργανισμούς:

· «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έγκαιρα σημείωσε το τέλος του παλιού κόσμου και της ψευδαίσθησης των trickle-down economics.

· 83 πολυεκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι από 7 χώρες, δημοσίευσαν πρόσφατα ένα μανιφέστο που λέει: Φορολογήστε μας.

· Oι G7 έβαλαν στο τραπέζι το την πρόταση για ένα παγκόσμιο εταιρικού φόρου για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

· O OHE μιλά για την ανάγκη καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας.

· Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την ανάγκη μείωσης των ωρών εργασίας

· Ακόμα και το ΔΝΤ, κάλεσε τα κράτη να αυξήσουν τη φορολογία στο μεγάλο πλούτο».

Τόνισε πως οι πρωτοβουλίες αυτές σημειώνονται όχι γιατί όλοι αυτοί ανακάλυψαν τα καλά του σοσιαλισμού αλλά λόγω μιας νέας κοινής λογικής. Πρόσθεσε δε πως ανεξάρτητα αν κάποιος τις υποστηρίζει ηθικά και ιδεολογικά, ή απολύτως συμφεροντολογικά, δεν έχει καμία σημασία.

Στην Ελλάδα είπε αυτή η συζήτηση είναι αιρετική και στοχοποιείται ως «λαικισμός, σπατάλη, λεφτόδεντρα», ενώ συνοδεύεται από το αναμάσημα των παλαιών συνταγών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, αλλά η κυβέρνηση επιμένει με εμμονή.

Πρόσθεσε ότι το μοντέλο χρεοκόπησε με δραματικές συνέπειες δηλαδή μια δεκαετία μνημονίων και τώρα η κυβέρνηση θέλει να το επαναφέρει και να ιδιωτικοποιήσει ό, τι απέμεινε όρθιο, ελαστικοποιεί την εργασία και ιδιωτικοποιεί και μέρος του κοινωνικού κράτους.

Περιέγραψε με δυσάρεστα χρώματα την προοπτική της χώρας αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει αυτή τη χρεοκοπημένη πολιτική, παρά το ότι, όπως υπογράμμισε,

· παρέλαβε μια ευνοϊκή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση (την πιο τακτοποιημένη οικονομία που παρέλαβε κυβέρνηση ποτέ τολμώ να πω), με το μαξιλάρι των 37 δις και 11 τρίμηνα συνεχούς πλεονάσματος

· είχε στη διάθεσή της τα περισσότερα οικονομικά εργαλεία από ποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Αλέξη Τσίπρα η πολιτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό πρόβλημα στην επόμενη διετία, όπως προαναφέρθηκε.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας που θα περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους

Εργασία: Προτάσσοντας το σκεπτικό πως η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να διασφαλιστεί με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, σημείωσε πως οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους «είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας». «Είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε σοβαρές προτάσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους» πρόσθεσε. Τόνισε ότι «η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Συνέδεσε εδώ και την χθεσινή εξαγγελία για την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, κίνηση που «θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των αμοιβών».

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας: Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη ρύθμιση οφειλών

προς το Δημόσιο με πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.

προς τις τράπεζες με επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες, διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους.
Καθώς και μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προστασία του Περιβάλλοντος: Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι μια Πράσινη Επανάσταση, (σχετική πρόταση παρουσιάστηκε προ ημερών) είναι πέρα από ηθικά αναγκαία και οικονομικά επωφελέστερη για τη χώρα. Αποτελεί προϋπόθεση και δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη κομβικών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, ενώ κρίσιμη είναι και η ενεργειακή μετάβαση.

Ταμείο Ανάκαμψης και συστημικές τράπεζες

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε, συγκρίνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι η τελευταία πατάει στο μοντέλο που δημιούργησε την κρίση.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε και τον τραπεζικό παράγοντα λέγοντας πως για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζεται ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, διαφορετικά δεν είναι εύκολο να ενισχυθεί η οικονομία. Οι 4 συστημικές τράπεζες, ανέφερε, απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στην χρηματοδότηση της οικονομίας και πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να αλλάξει.

Επανέλαβε την πρόταση ο δημόσιος μέτοχος να ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση των τραπεζών, για μία πιο ορθολογική πολιτική στην χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι έκανε η κυβέρνηση με την τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε ακόμα

«Ρελάνς» Τσίπρα με τον κατώτατο μισθό: Το δικό μας 150άρι είναι μόνιμο και όχι one-off

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική: Ούτε καν ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις του Νίκου Παππά

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για τη Freedom Pass: «Επιτέλους ας σοβαρευτούν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21