search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:47
MENU CLOSE

Καρότο και μαστίγιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2184
1-7-2021
01.07.2021 07:00
mitsotakis-new

«Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά» είπε χθες ο Άδωνις

Παρά τα εκατομμύρια που η κυβέρνηση ξόδεψε και συνεχίζει να ξοδεύει για την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 φαίνεται ότι αδυνατεί να πείσει τους πολίτες – τουλάχιστον σε βαθμό που θα διασφάλιζε την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας – να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με αποτέλεσμα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να παραμένει σχετικά χαμηλό, το ενδιαφέρον επίσης και οι προοπτικές για τείχος ανόσιας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (πόσω μάλλον εντός του καλοκαιριού) να μοιάζουν με όνειρο θερινής νυχτός. Με αυτά ως δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να σχηματοποιήσει μία στρατηγική «καρότου και μαστιγίου», η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα κινητοποιήσουν τους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν.

Το αν η στρατηγική αυτή θα είναι επιτυχημένη ή όχι μένει να αποδειχθεί. Για την ώρα πάντως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τα λεγόμενα «προνόμια» των εμβολιασμένων μοιάζουν να δημιουργούν περισσότερο θυμηδία και σύγχυση παρά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το βασικό ένα και κύρια ζητούμενο, δηλαδή, αυτό της συρροής των πολιτών για εμβολιασμό. Ενώ, ταυτόχρονα, δίνουν στην αντιπολίτευση νέα «πυρομαχικά» για κριτική.

Για την ώρα, πάντως, τα μέτρα που παρουσιάστηκαν αφορούν σε δέλεαρ για τους νέους (18 – 25 ετών) και σε ρυθμίσεις σχετικά με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Ωστόσο, θεωρητικά τουλάχιστον η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» ότι θα προχωρήσει στη συνέχεια και σε άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δίνουν κίνητρα για εμβολιασμό και αντικίνητρα για να παραμείνει κάποιος ανεμβολίαστος.

«Δώρα» και προνόμια

Τη χορήγηση voucher ύψους 150 ευρώ, το οποίο θα καλύπτει ταξίδια ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εμβολιασμένους ηλικίας 18 – 25 ετών ανακοίνωσε, αρχικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για «μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα δώρο ευγνωμοσύνης, ιδίως μπροστά στο καλοκαίρι που έρχεται, ένα ευχαριστώ για την υπομονή τους και την επιμονή» στην προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του ιού. Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη η κάρτα «αποτελεί και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν ειδικά οι νέοι, οι οποίοι από τη φύση τους συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Και όσο αυτοί θα θωρακίζονται τόσο η μετάδοση του ιού θα περιορίζεται».

Και κλείνοντας ο πρωθυπουργός κάλεσε «τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να χαρούν όσα τους προσφέρονται, να “τσιμπήσουν” την ευκαιρία και να “τσιμπηθούν” με ένα εμβόλιο, να ταξιδέψουν, να κινηθούν, να διασκεδάσουν αλλά να συνδράμουν και με αυτό τον τρόπο σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε, να αφήσουμε πίσω μας οριστικά και αμετάκλητα τη μεγάλη αυτή περιπέτεια του κορωνοϊού».

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άδωνις Γεωργιάδης που παρουσίασαν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι μεγάλοι χώροι ψυχαγωγίας, όπως τα γήπεδα, θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, ενώ τα κλειστά θέατρα και οι κινηματογράφοι σήμερα 1η Ιουλίου με διαβαθμισμένη κάλυψη, καθώς θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

«Να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν πίσω την προσωπική, την κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση» υποστήριξε ο Γεραπετρίτης περιγράφοντας τον στόχο της κυβέρνησης.

«Εκείνο το οποίο στην πραγματικότητα εισηγούμεθα είναι η καθιέρωση μίας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, αλλά και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Δηλαδή οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων, είτε μεικτοί χώροι» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως εξήγησε ο Γεραπετρίτης «στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Εμβολιασμένοι δε νοούνται εκείνοι που έχουν ήδη κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση ή τη μοναδική δόση. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτω υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία».

«Λεφτά δεν υπάρχουν»

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση δεν είναι τόσο το τι θα γίνει το καλοκαίρι, που αποτελεί δεδομένα ένα ιδιαίτερα σοβαρό πεδίο ανησυχίας, όσο η προοπτική ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, το οποίο πέραν του ότι θα την υποχρεώσει να επιστρέψει στην τακτική των περιορισμών θα προκαλέσει, αναπόφευκτα, ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα στην ήδη βαριά «πληγωμένη» οικονομία.

«Φόρα παρτίδα» περιέγραψε τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Άδωνις Γεωργιάδης σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στο Open. «Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα τελειώσαμε οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες με νυχτερινά κέντρα εστίασης και αναφερόμενος σε μεικτούς και αμιγείς χώρους ο Γεωργιάδης είπε: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζεις σε μας, να πεις σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα».

Και πρόσθεσε: «Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα». Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα σημείωσε πως «δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή ταυτόχρονα, το κράτος δίνει ένα εμβόλιο δωρεάν και κάνεις τα κουμάντα σου στη ζωή. Αν δεν θες εμβόλιο, κάνε rapid test».

Μητσοτάκης: «Ώρα να επενδύσετε»

Την ίδια στιγμή πάντως ο Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στο πλαίσιο ανοικτής εκδήλωσης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, κάλεσε τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα λέγοντας πως «τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές».

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πατήσει «περισσότερο γκάζι», έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν πράξη «μία ώρα αρχύτερα». Και μαζί δήλωσε την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη που θα έρθει στη χώρα τα επόμενα χρόνια θα είναι ισχυρή. «Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το νέο αναπτυξιακό άλμα» υποστήριξε ο Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου. Η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια, και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία ανάπτυξη ισχυρή, θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας» δήλωσε στη συζήτηση του ΣΕΒ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως η οικονομική κατάσταση «διαμορφώνεται καλύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τα νέα δεδομένα προεξοφλούν ταχεία ανάκαμψη». Υπενθύμισε μάλιστα πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ανάπτυξη για φέτος στο 3,6%, για το 2022 στο 6,2%, και για τα επόμενα χρόνια στο 4% κατά μέσο όρο.

Σε ανάποδη κατεύθυνση

Όλα αυτά όμως σε μια στιγμή που επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η οποία ήδη σαρώνει την Ευρώπη και έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση μοιάζει να κινείται ανάποδα, τουλάχιστον σε σχέση με τις οδηγίες των αρμοδίων διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για παράδειγμα, σε μια στιγμή που συνίσταται εκ νέου η χρήση μάσκας παντού καθώς η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι πολύ υψηλή, η Ελλάδα καθιστά τη χρήση μάσκας, τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους, μη υποχρεωτική, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως στον τουρισμό και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών της χώρας μας.

Χείρα βοηθείας από την Εκκλησία

Η επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Εκκλησίας έτσι ώστε να πεισθούν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, κυρίως οι ηλικιωμένοι.

«Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αυτό αφορά ειδικά τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που αρρωστήσουν» είπε ο πρωθυπουργός.

Και κατόπιν, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο, ζήτησε «την παρότρυνσή σας, και ενδεχομένως μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα. Να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλώς επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους. Το έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να σας ευχαριστήσω. Θα σας ζητήσω να το κάνετε μία φορά ακόμα».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως «δεν έχουμε καμία αντίρρηση, θα το κάνουμε και πάλι και όσες φορές χρειαστεί» καθώς όπως εξήγησε «είναι βασική μας αρχή και το κάναμε και θα το κάνουμε συνέχεια, να γίνει πεποίθηση όλων των ανθρώπων. Έτσι μόνο μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος που θα μας προφυλάξει από ό,τι πιθανόν καινούργιο προβάλει πάλι».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ιερώνυμος «είναι πεποίθησή μας πλέον ότι στο πρόβλημα αυτό το μεγάλο, που όλοι αντιμετωπίζουμε και αγωνιούμε, είναι απαραίτητη η συνεργασία της πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Όλα αυτά που ακούγονται είναι ανορθόδοξα. Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη».

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν, ο μαφιόζος και το μπάχαλο στην Τουρκία

Σουηδία: Με κορωνοϊό και… χωρίς κυβέρνηση

Άδεια τα ξενοδοχεία – Απομακρύνονται οι στόχοι για τις επιδόσεις του τουρισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:46