search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:43
MENU CLOSE

«Κόλπο γκρόσο» από την… ουδέτερη Ελβετία: Δίνει 5,5 δισ. δολάρια για τα F-35

01.07.2021 21:08
F-35_NEW

Η Ελβετία γίνεται η 15η χώρα στον κόσμο που αποκτά τα αμερικανικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς, ενώ αγοράζει και αντιαεροπορικό σύστημα.

Αγορά 36 F-35

Μετά από μια διαγωνιστική διαδικασία πολλών μηνών, η Ελβετία αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά 36 μαχητικών F-35, κρίνοντας ότι τα αεροπλάνα της Lockheed Martin έδιναν στην χώρα των Άλπεων «τα περισσότερα πλεονεκτήματα με την καλύτερη τιμή».

Σημειώνεται ότι για το εξοπλιστικό συμβόλαιο της Ελβετίας είχαν διαγκωνιστεί και η Boeing με το F/A-18 Super Hornet, η γαλλική Dassault με το Rafale και η κοινοπραξία που παράγει το Eurofighter Typhoon, ωστόσο φαίνεται ότι το F-35 κέρδισε σχετικά άνετα τους αντιπάλους του.

Και Patriot

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η χώρα θα προχωρήσει και σε εξοπλιστικό πρόγραμμα 2,1 δισ. δολαρίων για την αγορά του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, άλλη μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία οι Ευρωπαίοι έχασαν.

Tο επόμενο βήμα είναι η έγκριση του κοινοβουλίου για την αγορά των 36 νέων F-35 και των Patriot. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το τεράστιο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει πολλές και έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελβετίας.

Αντιδράσεις

Αυτοί που εκφράζουν την αντίθεσή τους με την αγορά των νέων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας ισχυρίζονται ότι αυτά δεν θα βοηθήσουν την Ελβετία αντιμετωπίσει νέες απειλές όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, ανοιχτό θεωρείται και το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διαδικασίες για ένα νέο δημοψήφισμα, όπως έγινε το 2014 και είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθεί το σουηδικό μαχητικό γενιάς «4++» Gripen της κατασκευάστριας εταιρείας Saab.

Διαβάστε επίσης

To stealth or not to stealth: Μικρή ιστορία των «αόρατων» πολεμικών αεροπλάνων (Photos/Video)

F-22: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκέφτεται να το αποσύρει, αλλά… όχι ακόμα

Su-57 εναντίον F-35: Ποιο θεωρείται ως το καλύτερο μαχητικό σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:43