search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:47
MENU CLOSE

Αλλαγή στρατηγικής για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

05.07.2021 22:57
kovid-new-01912

Στην αυτοδιοίκηση και σε πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες πέφτει το βάρος στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική διαδικασία.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με τα χαρτζιλίκια στους νέους, από ό,τι φαίνεται να μην αρκούν για την προστασία από ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από ανακοινώθηκαν την Δευτέρα αυξήθηκαν στα 801, ενώ μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που έφτασαν τις 59.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το απόγευμα της Δευτέρας μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς θεωρεί πως μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αποφασίστηκε στη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες», μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα… ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία από την κυβέρνηση για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις. Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέαςοι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.

Ωστόσο, στους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την έκτακτη σύσκεψη, φαίνεται πως οι «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς, κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σε ποσοστό μόλις 47%.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας άδειασε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τις μάσκες και τα lockdown, καθώς διέψευσε πως η επιτροπή Λοιμωξιολόγων έκανε σύσταση για να διακοπεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επέρριψε ευθύνες ξανά στους ανεμβολίαστους. Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επάνοδο σε καθεστώς υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως αναμένονται εντατικοί έλεγχοι και πως όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για επιστροφή της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης

Τροχόσπιτα: Αύξηση 400% στη ζήτηση για ενοικίαση λόγω κορωνοϊού

Γλυκά Νερά: Ο δολοφόνος αγόρασε οικόπεδο 6 μέρες πριν σκοτώσει την Καρολάιν (Video)

Τουρισμός για Όλους: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιτήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:46