search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:54
MENU CLOSE

Τουρκία: Άρθρο-κόλαφος κατά της κυβέρνησης για S-400, F-35 και TF-X

06.07.2021 17:58
S-400_new

Σφοδρή και ανελέητη κριτική κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας ασκεί αρθρογράφος, σχετικά με τη στρατηγική της Άγκυρας αναφορικά με τους S-400 και τις συνέπειες της αγοράς τους.

Σε ένα άρθρο-φωτιά στο Gatestone Institute ο Μπουράκ Μπεκντίλ, αρθρογράφος και συνεργάτης του Μεσανατολικού Φόρουμ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, όσο και συνολικά για την αμυντική της βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον Μπεκντίλ, η Τουρκία ακόμα δεν έχει ενεργοποιήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, φοβούμενη νέες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «η αγορά του συστήματος, η αδυναμία ακόμα και ενεργοποίησής του και οι συνέπειες της αγοράς είναι παραδείγματα για το πώς η διπλωματία μπορεί να βλάψει την αμυντική βιομηχανία».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ως συνέπεια της αγοράς, η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανικών της χώρας, με τις ΗΠΑ να ζητούν από την Άγκυρα να επιστρέψει το σύστημα στους Ρώσους, παρά τα 2,5 δισ. δολάρια που πλήρωσε γι’ αυτό.

Τώρα, λέει, ο Μπεκντίλ, η Τουρκία απειλεί ότι αν δεν επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 ίσως αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά Su-57, ωστόσο, τονίζει ότι αυτό είναι μια μπλόφα, καθώς η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας ξέρει πολύ καλά ότι η αλλαγή από ΝΑΤΟϊκά σε ρωσικά αεροσκάφη, μετά από 70 χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Η δημιουργία νέας επιχειρησιακής δομής, οι απαραίτητες αλλαγές στις αεροπορικές βάσεις, τα νέα συστήματα επιδιόρθωσης και συντήρησης των αεροσκαφών, όλα αυτά έχουν μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο και παρουσιάζουν μείζονα τεχνολογικά εμπόδια», υπογραμμίζει ο Μπεκντίλ.

Παράλληλα, αποδομεί και το σχέδιο της Τουρκίας για την ανάπτυξη του εντόπιου μαχητικού TF-X, για το οποίο αναφέρει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης είναι αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση: «Αυτά είναι παραμύθια, που, όμως, οι Τούρκοι λατρεύουν να ακούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Μπεκντίλ σχολιάζει με ειρωνικό τρόπο το πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Τουρκίας με τους S-400, αναφέροντας ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Αλεξέι Γιέρνοφ, του είπε ότι «η πώληση έγινε. Πήραμε τα λεφτά. Οι Τούρκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους για να πάνε για μπάνιο ή να μεταφέρουν πατάτες. Δεν μας αφορά πλέον».

Διαβάστε επίσης

Τρελά όνειρα από Ερντογάν: «Ανάρπαστο το TF-X! Απίστευτος ο αριθμός παραγγελιών»

F-35: Σοκ στην Άγκυρα – Οι ΗΠΑ προχωρούν σε νέα συμφωνία χωρίς την Τουρκία (Video)

Cumhuriyet για S-400: Θα μείνουν για πολλά χρόνια στις αποθήκες της Τουρκίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:54