search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 03:12
MENU CLOSE

Χουλιάρας: «Ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα» στη Θήβα

10.07.2021 18:48
hoyliaras_new

«Είναι μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα να έχουμε μικρού μεγέθους σεισμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Θήβα».

Αυτό σημειώνει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφορικά με τη σειρά σεισμικών δονήσεων μικρής έντασης που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. «Εδώ και ένα χρόνο η ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχει έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται ενόργανα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο», τόνισε, μιλώντας στο protothema.gr. Πρόσθεσε πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι’ αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο».

Συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις από τον Δεκέμβριο του 2020 – Πηγή: protothema.gr

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς, μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζει πως, «υπάρχει μια μικρή σεισμική έξαρση στην περιοχή όπως φαίνεται από τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι ασθενείς σε μέγεθος. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δραστηριότητα με την σεισμική ακολουθία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 Ρίχτερ όπου είχαμε και ζημιές».

Ο Δήμαρχος Θήβας Γιώργος Αναστασίου σημείωσε πως, «υπάρχει μια μικρή ανησυχία λόγω του ότι έχουμε απανωτές σεισμικές δονήσεις αλλά η ζωή κυλάει κανονικά, είμαστε συνηθισμένοι. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 3,3 Ρίχτερ απλά έχουμε μια μικρή ανησυχία γιατί έχουμε μια συνεχόμενη σεισμική διέγερση σε μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν έχω κάποια πληροφόρηση από κάποια αρμόδια αρχή, οπότε παρακολουθούμε την εξέλιξή του».

Σεισμικές δονήσεις και το Σάββατο

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην πόλη της Θήβας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θήβας, ενώ το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 7.8 χιλιόμετρα.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους αυτή τη φορά 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα πάντα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στη Θήβα – Αισθητός και στην Αττική

Μεταξουργείο: Θρίλερ με την εξαφάνιση δύο γυναικών – «Βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο»

Χαρδαλιάς για πυρκαγιές: Δεν κινδυνεύουν σπίτια στην Εύβοια – Καλύτερη η εικόνα στον Βαρνάβα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07